Selidba na novi server - lokalni mailovi

Dakle standardna priča selim na novi server domene i stranice.

E sad , imam par klijenata koji imaju u uredu gro mailova, njih sam ostavio za kraj.
Da skratim muke kako bi bilo najbolje to odraditi?

Da li opcija selidba svega + teamviewer ili ima neki bolji način?

Naime ne znam kako su im podešeni mailov u preglednicima.

Prvo saznati kako su im mailovi slozeni. Ako su klasicni ‘domaci’ klijenti onda je to 90% kombinacija POP3 -> MS Outlook.

@webmajstor007 ako se radi o cPanel konfiguraciji, onda nemas nikakve potrebe ista mijenjati. Incoming mail serveri su uvijek u standardnoj kofiguraciji slozeni kao mail.domena.ext dok je outgoing ionako SMTP od ISP-a.

Bilo da se radi o POP ili IMAP, stvar ti je ista. Napravi backup accounta sa starog servera i restoraj taj backup na novi server i s time ti se restora sve, od mail adresa, forwardera, preko baza i svih ostalih podataka. Ako ces raditi rucnu migraciju,. e onda trebas im generirati samo nove lozinke za mailove (ako neznas) i naravno nakon re-kreacije mailova preseliti im stari mailbox na novi server, odnosno sadrzaj mapa = mailove.

Ono sto moras obratiti pozornost sa starog servera na novi je dali novi server podrzava SSL autentikaciju na mail server, buduci da standardan mail config iz cpanela ima ukljucen SSL. Ako novi server to ne podrzava, korisnici ce samo u postavkama mail accounta na lokalnom racunalu morati iskljuciti autentikaciju putem SSL-a i postaviti na NONE.

Ako trebas kakav savjet ili pomoc, javi se na PM. Do sada sam radio barem jedno 300 puta migraciju korisnika, bilo rucno a bilo automaski :slight_smile: Ono sto je problem da cPanel verzije nisu iste i vrste backupova kod raznih cPanel servera, pa po iskustvu jedno 60%, migracije su morale ici rucno jer backupovi nisu bili kompatibilni.

Ma pješice radim, jer cpanel baš kako si rekao napravio sam 10-20 puta, i od toga bilo je par problema koji su se tek poslije pokazali.

Pješice je definitivno sporije, ali imam proceduru, pa onda prođe skoro sve 100% uredu.

[quote=“ControlEng, post:2, topic:25387, full:true”]
Prvo saznati kako su im mailovi slozeni. Ako su klasicni ‘domaci’ klijenti onda je to 90% kombinacija POP3 -> MS Outlook.
[/quote]Da, dobar savijet , prvo ću provjeriti na tim uredima kako su složeni mailovi. Nije to puno vremena ali dok to s njima dogovorim kada što odgovara, pa onda onda na svako računalo,a da su barem u ZG, nego Istra, Split i sl. Ali eto nema druge. BOlje da prvo provjerim, makar opet bi bilo dobro da provjerim i da li je sve uredu i nakon toga. Ne gine mi dva spajanja.

NE konfigurirati mial klijente da se ugasi SSL ako je na novom serveru ugasen SSL, kao sto ti @in4hr savjetuje. To nemoj niti slucajno raditi, radije upali SSL na serveru ako slucajno nije upaljen. Inace ce se korisnici spajati nesigurnim putem, passwordi ce plutati u plain tekstu, a obzirom da danas svi imaju smartphone i mobilni, spajaju se na razna otvorene access pointe pa ne zelis da im netko posnifa podatke za spajanje. To ce ti samo generirati probleme kasnije. Dakle SSL je must.

@serverlab napisao sam pod pretpostavkom da nema mogucnost mijenjaja/instalacije navedenog na server. Nije navodio dali ima reseller, vps ili obican hosting paket.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey