Seniori, prvi thread ... zloupotreba Prostora za reklame

Odmah nešto konkretno…

Smatram da se forum “Prostor za reklame” zloupotrebljava aff linkovima.
Moj je stav da bi u tom forumu trebalo biti dozvoljeno samo reklamiranje (vlastitih) web projekata, a ne krcanje affiliate linkova i očekivanje zarade od forumaša.

Pa, slažem se ako je to epidemično.

Ali kamo bismo kanalizirali aff. linkove? Naime i affiliate je legitmni poslovni model – nije niti affiliate kruh bez motike i teško je opravdati da se nečiji posao smije reklamirati, a nečiji ne smije samo zato jer se temelji na ovom ili onom (inače posve zakonitom) modelu?

Nemam ništa protiv ako netko napravi SVOJ WEB na kojem ima aff linkove. Dapače, osoba se potrudila i napravila svoj web i reklamira svoj web na kojem su aff linkovi i svi ostali legitimni načini zarade.

Meni ide na jetra kada se stavljaju aff linkovi od društvenih mreža i hostera i samim time se gubi smisao reklamiranja jer nije cilj reklamiranje hostera niti društvene mreže nego zarada od affiliatea.

To po meni nije reklamiranje nikakvog posla nego direktni pokušaj zarade na forumašima.

Po meni…

U redu je ako netko da detaljni i istiniti prikaz nekog affiliate programa i to poprati svojim aff linkom za prijavu.
Primjer:
http://www.webmajstori.net/clanci/marketing/google-adsense-trenutno-najbolji-program-zarade-za-hrvatske-webmajstore/2/

Ja sam se po drugi put prijavio na AdSense (prvi put, sa engleskim sajtom, su me odbili zbog “adult contenta”) upravo preko Google Adsense za webmastere na toj stranici.

Iz tog članka sam i saznao da se po novome (u to vrijeme novome) mogu prijaviti i sa sajtom na hrvatskom.
Vjerujem da je taj članak napisan prvenstveno zato da autorica zaradi na novoučlanjenim webmasterima. (Ako se samo 10 učlanilo preko te stranice, to je $1000)
Nije mi ni najmanje krivo što je Višnja zaradila $100 zbog mog klika. Dapače, drago mi je što sam ušao u AdSense i ne vidim problem u tome.

Ono što mi smeta su kojekakvi lažni “brza lova” programi zarade.
Primjer:
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=32323

Čitanje tog posta je bolno. Mozak mi zakuha kad pomislim da netko očekuje kako ću povjerovati u to.
Ali takvi postovi i tako brzo završe u kanti za smeće, pa opet ne vidim problem.

Možda bi trebalo dozvolit postanje tamo samo članovima koji imaju više od 20 postova recimo.
Tako bi se izbjegli oni koji se registriraju samo da postave jedan link i više se ne pojave na forumu!

[quote=“sime_zd”]Možda bi trebalo dozvolit postanje tamo samo članovima koji imaju više od 20 postova recimo.
Tako bi se izbjegli oni koji se registriraju samo da postave jedan link i više se ne pojave na forumu![/quote]
pa ti sigurno nemaju 2 tockice

Priča se o Prostoru za reklmame…

Malo sam razmislio o ovoj temi.

Koliko ja razumijem koncept affiliate programa, njega organizira kakav trgovac kako bi iskoristio kompatibilni kanal prodaje nekog drugog trgovca. Recimo, jedan prodaje knjige, a drugi ima blog na kojem recenzira knjige, pa knjige linka kroz aff. linkove ovog prvog.

Nekako mi se logičnim čini da svatko tko se pridružio affiliate programu ima nekakav svoj web, tj. kanal prodaje u koji na takav način pripušta organizatora affiliate programa.

U linku koji je gore dao gambo je WM portal takav “kanal” koji je iskoristio vlasnik tog weba. Naravno, pošto je objavljivanje članaka na WM-portalu moguće svim članovima foruma, zapravo bi svatko mogao napisati takav članak - čak niti nemamo nekakva pravila ili politiku koja bi to branila, osim što su meni dali mogućnost da sakrijem članak na portalu čisto zbog opasnosti da netko baš bezobzirno iskoristi takav liberalni autorski mehanizam.

S obzirom na gornje razmatranje, zapravo ne vidim niti jedan razlog zašto bi netko koristio forumske postove - bilo kakve - za poturanje affiliatea? Naprotiv, čineći to, taj zapravo uzurpira činjenicu da neki forum, ako ima potencijal gore definiranog “prodajnog kanala”, to postao zbog postova svih članova. A svaki član se može učlaniti u taj affiliate.

Tako mi se čini razumnim da se direktni affiliate linkovi zabrane i u reklamama. Čak i da se zabrane stranice napravljene samo sa svrhom reklamiranja affiliate programa, jer to nije poanta. Poanta afilieta je da netko ima svoje mjesto koje se bavi jednom stvari, a kroz njega onda prezentira proizvode i usluge nekog drugog - taj drugi nema veze s forumom.

Affiliate linkovi, dakle mogu postojati u potpisima članova - koji se mogu smatrati svojevrsnim “produžetkom” njihovog osobnog web-prostora.

Što se tiče prijedloga o broju postova kao dopuštenju za postanje u Reklamama, poanta Reklama jest da bilo tko može reklamirati svoju uslugu zapravo članovima foruma. Neki novi hoster se je otvorio? Zašto ne bi stavio reklamu.

Naše gospodarske prilike, kao i populacija koja čini forum je to koje uzrokuje kakav je taj “novi hoster” - je li to većinom neki klinac koji se igra interneta ili ozbiljna firma. Bojim se da to nikako nećemo moći promijeniti restrikcijom pristupa.

Što se mene tiče, dogovoreno. :slight_smile:

Inače slažem se s gambom, a sad mali offtopic :smiley:
Kako to da je tsereg samo moderator, dok su večina ostalih super moderatori, a na kraju opet ispadne tsereg najjači :smiley: meni tu nešto ne štima, bez uvrede super moderatora :wink:

[quote=“Kečko”]Inače slažem se s gambom, a sad mali offtopic :smiley:
Kako to da je tsereg samo moderator, dok su večina ostalih super moderatori, a na kraju opet ispadne tsereg najjači :smiley: meni tu nešto ne štima, bez uvrede super moderatora ;)[/quote]
tsereg je lukav, ako bude frka, u zatvor će trnac i kompanija.

To se događa svim super moderatorima koji markiraju dulje od 2 mjeseca.
Sada se želi iskupiti za propušteno.

:zub:

Ako može Putin u Rusiji, može i Tsereg na wm :slight_smile:

Tsereg je znao da će ukebati Osamu pa se namjerno pritajio. To je, sigurno!


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja