SEO i alias domene

Jel netko zna kakva je razlika za SEO ako se neki web:

A. . Nalazi na više različitih domena, ali sve su alias domene na glavnu domenu od weba

B. Nalazi na više različitih domena, gdje je svaka domena neovisna na hostu. A web content je u tom slučaju dupliciran za svaku domenu, kako bi se opet identičan contet prikazao po domeni kao iz primjera A.

U oba slučaja sve domene prikazuju isti web, doduše opcija B je grda za održavanje…ali pitanje je kako Google vidi to?

On to možda čak vidi jednako? Zna li Google da su neke domene alias koje su na istom hostu? Jer ako su domene povezane u alias spregu na razini servera, onda ispada da u očima Googla je to ista stvar.
Jerbo, kako se meni to čini, domena dovodi Google do računala koji ima ulogu servera…a sve ostalo što se poveže unutar tog servera je za Google “black box”. Sljedeće što on vidi je result s kojim server odgovara. Ako sam to u pravu, A i B su identično u Google očima?

Nitko nema mišljenje o ovom?
Server/host strucnjaci, ovo bi trebalo biti kikiriki pitanje za vas. :slight_smile:

mislim da ipak ima razlike, ako dvije domene pointaju ka istom sajtu, ili imaju baš identičan sadržaj, google će bolje rangirati stariju domenu, ne vjerujem da će druga postići neki napredak :smiley:

mislim da je zlatno pravilo SEO-a … pravite stranicu za posjetioca a ne za Google, napravite stranicu da bude korisna i jednostavna za posjetioca, google će prepoznati user experience i nagraditi tu stranicu

možete vi proći sva pravila SEO, ako pretjerate google će prepoznati over optimizing i skontaće da ste stranicu uradili da bi rangirali na googleu a ne da bi pomogli posjetiocu … i kazniće vas

1 Like

Vidim po novinama da je danas godisnjica, pa googlaj “najveci car”. Nakon toliko godina jos uvijek na prvom mjestu.

Iz svog iskustva mislim da google ni sam ne zna na koji nacin njegov algoritam radi jer uvijek sam imao neke “osebujne” nise i znao sam na top pozicijama vidati sajove za koje bi mislio da ne budu u top 100 ili sajtove koji nemaju ni 1% veze sa temom, pa su na prvom mjestu (kao i ovaj sajt iz prve recenice).

koliko se sjećam istok pavlović je pokrenuo akciju da što više sajtova stavi taj link na početnu … ne znam šta je tu čudno :smiley:

Cudno je da i nakon 9 godina drzi prvo mjesto, a to je najveci moguci primjer black hat SEOa.

1 Like

Potpisujem u potpunosti, to i ja često savjetujem drugima.

E sad, ja ovdje ne pokusavam hvatati Google u sivoj zoni, ja upravo zelim urediti strukturu weba za lakse odrzavanje i razvoj…a to je na duge staze i plus korisnicima.

E sad, rekonstrukcija nije mala i tek je u fazi razmisljanja. Posto site ovisi o google posjeti, strah me i dirati ista. Ne razmisljajuci uopce jel popravljam ili kvarim time rejting…najbolje je kako je, ako radi.

Ali, promjene bi osobno volio i velika sigurnost bi mi bila kada bi sa tehničke strane imao potvrdu da Google vidi jednako te dvije strukture.
Ne mislim pod time da ih jednako tretira/voli…nego mislim pod time da mozda spideri od googla niti ne mogu znati razliku za to dvoje.

Zašto mislim da možda ne mogu?
Što spider vidi?
Spader vidi samo naziv domene, a to je dns servera na kojem se domena nalazi. Valjda je tak, nisam 100%.
Zatim spider vidi html response tog servera.
I to je to…spider ne moze znati sto se desilo na serveru.

Tvoja situacija sa duplim kontentom je za varijantu kada su te domene na razlicitim serverima. Tada spideri znaju da dva servera isporucuju isti sadrzaj.

Ali kada su dvije domene na istom serveru, onda spideri niti ne mogu znati da su to alias domene ili ne. Sto znaci da bi u Google spider perspektivi bila ista stvar opcija A i B iz uvodnog posta.

Ipak nisam dovoljno strucan da mogu dati 100% sigurnost na rečeno, pa bi volio da potvrdi netko tko je siguran u tematiku.

Necu reci da ti nisi, slobodno daj tezinu recenom ili razmisli o mom stajalistu…prokomentiraj.
Ako sam bio nejasan (normalno za mene) …viči. :wink:

1 Like