SEO optimizacija - Category vs Tags?

Dakle koja struktura je bolja po vašem mišljenju?

  1. Generalne kategorije + tagovi

ili

  1. Kategorije + podkategorije

Već duže vremena su i kategorije i tagovi kod sajtova u wodpressu poželjni da budu noindex.

Zašto? Jel zbog unikatnosti ili neki drugi razlog?

1 Like

Zasto i tko to kaze tj. tvrdi da je tako ?

Na primer ovako nešto: http://www.blackhatworld.com/seo/phpbuilts-idiot-proof-guide-to-authority-site-building.631067/#post-6343227

To kaze taj neki lik s neta,sto ne znaci da je to tocno. Kad jednom prokuzis kako ide rangiranje na Googleu,vise ne vjerujes u bedastoce koje pise svaka budala (mislim na ovog sa bhw foruma).

Najveća greška koju “webmajstor” može napraviti je za svaki post dodati hrpu tagove koji su kao povezani s tim postom. Wrodpress ce generirati arhivu za svaki tag, i u svakoj ce povuci naslov posta i prvih par recenica… sto ocitno vodi ka doista nepotrebnom dupliciranju sadrzaja.

Stranice(pages) i podstranice(subpages) su najbolji izbor za sve koji nade polazu u kvalitetu sadrzaja. Rangirat cete s manje backlinkova, ali ulozite vremena i truda da ti tekstovi budu kvalitetni i dobro optimizirani.

Evo primjer :
www.example.com/rccars -> glavna stranica kojom ciljamo teski keyword "rc cars"
www.example.com/rccars/forkids/ -> podstranica kojom ciljamo drugi, laksi keyword
www.example.com/rccars/foroffroad/ -> podstranica kojom ciljamo neki laksi keyword
www.example.com/rccars/longrange/ -> podstanica kojom ciljamo neki laksi keyword
www.example.com/rccars/fast/ -> podstranica kojom ciljamo neki laksi keyword
i jos par podstranica bi trebalo dodati.

Svaka podstranica u sebi ima link ka glavnoj stranici i ponekoj podstranici. Npr “forkids” ce linkati natrag na www.example.com/rccars/, www.example.com/rccars/foroffroad/ i www.example.com/rccars/longrange/. Glavna stranica (www.example.com/rccars/) linka na sto je vise moguce podstranica. Svi ti linkovi bi trebali biti prirodni, negdje unutar samog teksta. Ni slucajno stavljati linkove u footer.

To vam je primjer silosa. Silosi su najjace oruzje u borbi protiv stranica s ogromnim authorityem.

Nebojša, majstore, ako ovo čitaš brzo primjeni na svoju stranicu jer vidim da ti ne ide baš dobro iako si me “kopirao” u svemu što si mogao kopirati he he he. Bliži se Christmas season možda ti se i zalomi jedna, dvije prodaje :joy:

2 Likeova

Anteloff tebe smatram doktorom za affiliate,ali da li si probao napraviti stranicu koja nece imati takvu strukturu,nego ce svaki keyword za kojeg se boris biti zaseban post sa 5-6 tagova koji su u biti long tail keywords ? Pa tako imamo primjerice post naslova RC Cars,koji ima tagove for off road,long range itd ?

Nisam kolega. Ovo sto sam gore napisao je dobro za manje (tzv. micro niche i niche) stranice. Ne trebaju biti affiliate.

Ja se kladim da bi imao jednak ako ne i bolji uspjeh sa strukturom koju sam ja opisao.

Zavisi to i od izgleda stranice. Ti imas uglavnom igrice i thumnail bez excerpta i gugl ti vjerovatno bolje rangira arhive od samih igrica, tako je i kod pornjave, vjerovatno je neko primjetio da xvideos tagovi bas dobro rangiraju. Ali tu nema ponovljenog sadrzaja. Kod sajtova dje excerpt vidljiv u arhivama dolazi do ponavljanja sadrzaja na homepage u tagovima i kattegorijama. I onda kategorije i (ili) tagovi rangiraju na ustrb postova. Na sajtovima koji imaju takvu strukturu puno postova koji nemaju puno teksta ja bih uvijek indeksovao i kategorije i tagove. Na manjim sajtovima ne znam da li je pametno. Ja sam pokusao na jednom porno sajtu da ne indexujem nittagove ni kategorije i da pisem poseban excerpt da se prikazuje na naslovnoj i itekako bolje rangira homepage zbog unikatnog texta.

Druže @Anteloff jedno pitanje za tebe!

Free content, nema amazon prodaje, velik broj članaka, obimniji blog/portal, kako tu graditi SILOS-e?
Recimo krećemo praviti ženski/muški magazin sa min. 500 članaka…

Logično mi je da postoje kategorije i da se unutar bloga prirodno linkuje da bi posetitelji dobili dodatnu vrednost!

Šta tu predlažeš?