Server pitanje za poznavaoce hardwarea i kompjutera

Za potrebe posla treba da uzmem jacu masinu. Razmisljam se izmedju servera kao ovaj

Ili da kupim masinu koja ce biti kod kuce, kod mene ovakva masina slicna kosta oko 1200e . S obzirom da je server 57e mesecno , za manje od 2 godine bi bio u plusu, ako uzmem ceo. Ali tehnologija napreduje, za 2 godine cu verovatno moci uzeti jos bolje performanse za iste pare, a meni je windows PC potreban za pokretanje programa i stalno se posao prosiruje. Sta bi ti uradio na mom mestu, uzeo online ili svoj i da li je cena ovog servera racunajuci perfomanse okej ? Server inace ne koristim za hosting, tako da mogu i od kuce da ga pokrenem bez problema.

Ne valja mu cijena. Da je đaba onda ok, a ovako. … Još treba win licencu platiti.
Pokušaj naći negdje dobar za ponijeti kući, sprži Windows CD i ne govori nikom ništa… radi dok može, kasnije kada tehnologija napreduje, i tebi se biznis proširi, nađi bolji za đaba, sprži novi Windows i guraj dalje…

57e je cena mesecno sa licencom

Ovo je jeftino, o kojoj firmi se radi?

Da je meni potreban server za nešto što mogu pokrećati i od kuće ili iz firme (da nije potrebna jaka konekcija za hosting i sl.) ja bi sastavio komp i ostavio ga u firmi ili kući… naravno pod uslovom da će biznis potrajati duže od te 2 god. :wink: ako je nešto kratkoročno uvijek je bolje iznajmiti server.

Samo ovo nije 100 % sigurno.

HEtzner, znaci ove performanse i cena je okej po tebi ?

Da, potreban je jedino UPS dodatno, i ja sam tako razmisljao skoro sam i uzeo isti takav za 1200e, ali za 2 godine , Hetzner ce za te pare izbaciti 2x jaci procesor . A mozda mi se posao prosiri jos vise pa mi bude mali taj , nekako sve vise razmisljam da je bolje online uzeti, manje cimanja, i manje pocetnog ulaganja.

Cijena ne da je povoljna, nego turbo povoljna.
Pogledaj cijene dedicated servera u hr ili vps-a.

Mozda je vlastiti server jeftiniji, ali kad je u pitanju business, tu se ne moze gledati po principu:
Vidi me ‘mama’ ustedio sam $10 mj.

1 Like

Jeste, ali nije to klasicna usteda i skrtarenje, jer opcija je da uzmes isti taj ali da ga imas kod kuce , uzimas istu tu masinu u svom vlasnistu, za 2 godine si je otplatio ako gledas tu cenu, ja nisam neki poznavalac niti ljubitelj harvera, ali vidim da sve napreduje i sve brze se menja hardver, za 2 godine Hetzner ce izbaciti 2x jace performanse za te pare, a ja mislim da ne mogu nesto specijalno budziti posle tu mashinu .

U cijenu ukljuci struju, internet , svoje vrijeme za odrzavanje i to vise nije dvije godine nego 4 ili 5 godina + win licenca.

1 Like

Ustvari samo je problem u osecaju, posedovanje i kao usteda na duge staze, kao sto je lepse da kupis stan nego da ga iznajmljujes, ili kola da rentiras umesto da imas svoja, ali hardver je druga dimenzija, a pogotovo to sto kazes imas skrivenih troskova i to sve posle izadje mnogo vise.

A najvaznije pitanje je za sto ces koristiti server?

Recimo ja runam bot od doma, 24/7 ali ja imam neku staru kantu (dobro niej tak stara), i sljaka kak treba. Ali kod mene se u stvari nijedan comp ne gasi jer rudarim. E sad ti si postavi pitanje kako ti koristis?

Jel ta masina mora 24/7 biti online, sto radi? Jel idle pa povremeno nesto ti manualno uradis ili kako?

Eto ista stvar je i sa serverima. Ako misliš da ćeš ga koristiti sledećih 4-5 godina (ako će posao ići) onda definitivno bolje kupiti server nego ga iznajmljivati. Izračunaj koliko taj server može struje potrošiti (+ kupovina servera) ako bi bio kod tebe + windows licenca vs iznajmljivanje tih 4-5 godina + win licenca pa vidi šta ti se isplati.

Za koju godinu će svakako izaći jača konfiguracija ali šta to tebi znači ako će ti ovaj server (koji kupiš ili iznajmiš) raditi dobro posao?

Za 5 godina cu ja svakako morati uzeti drugi server, jer su napravili tako da ista stvar za 5 godina nece raditi dobro sa sadasnjim komponentama, i obican browser nadogradjuju, ubacuju razne stvari, ja necu za 5 godina imati isto, imacu dosta slabiju masinu za iste taskove .

Takodje treba izracunati i radne sate i cimanje za odrzavanje, ako nisi tu, treba neko da pokrene UPS, da upali, da se promeni kuler, ili da se ocisti racunar , online resenje jeste skuplje, ali mi sada deluje mnogo profesionalnije, pre svega zbog slobode, mozda za godinu dana pozelim jos jace resenje ili eventualno slabije .

Ako trebas server onda ga rentas, ako trebas racunalo onda ga kupis. Mislim da je to najbolje objasnjenje za donesti ispravnu odluku.

U detalje:
Ako kanta nema monitor to je onda server, ako ima monitor onda je racunalo. Pa sad vidi dali ti treba monitor.

imaj na umu da server moraš negdje držati gdje njegova buka ne smeta i ta lokacija mora imati ok temperaturu, vlagu te da nije na dohvat nepoželjnim osobama plus potrošnja struje itd.

moja preporuka je najam.

1 Like