Shopware 6 iskustva

Koristi li netko aktivno Shopware 6?

Danas sam postavio projekt koristeci njihove upute za vagrant i nekako mi je sve to cudno unutar projekta.

Prvo je da unutar ~/shopware-dev direktorija imamo platform direktorij koji sadrzi shopware, a takoder i vendor koji sadrzi identican platform direktorij.

Kako koristite git sa Shopware, da li samo kreirate pluginove i drugo nista ne dirate ili postoji neko trece rijesenje?

Takoder najjednostavniji primjer kreiranja template u dokumentaciji sadrzi gresku zbog koje sam danas skoro izludio, na kraju je ispalo da je unutar dokumentaciji naveden krivi path unutar kojega se treba kreirati twig file.

Neznam jel su ovakvi problemi tipicni za Shopware ili je verzija 6 jos premlada pa ima jos djecjih bolesti?

1 Like

Ja koristim Shopware 6, odnosno razvijam za njega.

Direktorij za platform unutar shopware-dev ti je samo symbolic link na vendor/shopware/src/platform radi autocompletiona u IDE

Git najnormalnije inicijaliziraš u svom pluginu i koristiš najnormalnije

Template za SW6 nisam zasad radio, radimo na pluginu za administraciju pa mi taj detalj nije poznat

A inače dokumentacija im je za ■■■■■, dobra je za osnovne stvari ali za naprednije nevalja ništa.

Community nije velim i to je jedna od većih boljki za inaće izvrsnu i moćnu ecommerce platformu.

Najbolja dokumentacija je code sam i tamo ćeš najviše naučiti i prokužiti.

Ako imaš pitanja samo pitaj.

O super je da je netko tu sa foruma bas tako usko povezan sa Shopware, za verziju 6 sam se prije koji dan bas ugodno iznenadio jer vizualno potpuno drugacije izgleda od 5-tice (govorim za administraciju) za sada se nisam uhvatio puno u kostac, ali imam jedan projekt (custom webshop) koji cu pokusat prebacit u Shopware 6.

Ako vec imas volje za malo odgovarat na pitanja onda imam par :slight_smile:

  1. Koristis li mozda vagrant za local development, ako da jesi rijesio sync foldera shopware-dev iz VM sa lokalnim folderom ili se spajas na web host pa radis unutar VM masine?

  2. Sto bi bio best practice, za sve raditi novi plugin i onda za svaki plugin kreirati git repozitorij te napraviti clone projekta u custom/plugin direktoriju na production serveru?

Da to je malo problem ako dokumentacija nije bas dobra, isao sam po nekom redo pa je kreiranje template bio odmah nakon instalacije.

Trebao bih odraditi i import xml-a, e sad u Laravelu sam si bio napravio command pa kad pokrenem se sve dogodi automatski, prolazi kroz proizvode i automatski kreira kategorije/podkategorije/podpodkategorije/… ako nisu kreirane te isto vrijedi i za specifikacije proizvoda npr. Sirina gume (Kategorija specifikacije) te onda 190,195,215,235 (specifikacije).

Jel imas mozda iskustva sa takvom vrstom importa proizvoda, jel izvedivo i koliko komplicirano to tebi zvuci?

Do sada sam koristio laravel pa mi je ovaj pristup sa pluginovima za sve malo drugaciji od onoga na sto sam navikao.

Da to je zato sto su presli na VueJS i malo to sve pojednostavili. NIje komplicirano kao onaj fucking ExtJS.

Ne radim na Windows trenutno, radim na Linux i tu sve funkcionira super, na Windowsima sam imas setup preko WLSa i isto je radilo sasvim solidno, sad pogotovo ce biti bolje kada PHPStorm podrzava WLS nativno, to znaci da mozes u PHPstormu direktno mapirati WLS path.

Da, tako mi radimo i nemamo nikakvog problema. Dakle svki plugin koji radis svoj repo i clone u custom/pplugins folder i pici misko.

S obzirom da nisam razumio potpuno tvoje pitanje onda mi zvuci komplicirano :slight_smile:

Jednom kad se naviknes isto je jednostavno, nije niakav bauk.

Nisam shvatio sto si zelio reci da na linux sve radi super, ja sam koristio upute iz njihove dokumentacije jer imaju vec prireden VagrantFile, a kako sam koristio vecinom Vagrant to mi se ucinilo kao ok rijesenje. Kazem najgori dio mi je sto nemam na lokalnoj masini direktorij nego moram pristupat VM, ali mislim da cu napraviti sync custom/plugin foldera na neki lokalni jer mi je tako nekako lakse raditi.

Hehe. Pokusat cu objasniti ovako. Trenutno imam XML koji sadrzi slijedece atribute:

category1 ->Gume
category2>Zimske gume
category3>Fulda
name>Zimska guma Fulda 235/45R18
slika>http://asd.com/sakd.jpg
sirina>235
visina>45
promjer>18

E sad kazem u Laravel-u sam si slozio command gdje predam FTP podatke i ime file-a i sve mi se spremi u bazu, npr. ukoliko ne postoji kategorija “Zimske gume” kreira se kategorija, ako ne postoji vec “Kategorija specifikacija” -> “Sirina” onda se kreira ta kategorija specifikacija i poveze se “Specifikacija” -> 235 sa tom “Kategorijom specifikacija Sirina”.

Kad slazes sve sam od nule je lakse ovakve stvari izvesti jer si prije slozis bazu po svojoj logici pa znas di sta. Ovdje bi bio vezan za njihovu bazu pa neznam jel moguce u letu proci i sve ovo importati ili bi bilo komplikacija?

Jel radiš na windows ili na linux OSu? Ako radis na Linux OS onda ti ne treba Vagrant sve ide direkt preko dockera, evo link

Što se tiče import trebalo bi biti moguće, imaju oni već ugrađeni importer pa bi se s njim mogao poigrati i vidjeti dali ti rješava problem. Ako ti njihov importer ne rješava problem onda napišeš svoj ili import odrađuješ preko API. Koliko mi se čini, ako ne postoji Kategorija SW će je kreirati, mislim da je tako i sa “specifikacijama”

Radim na macOS, pokusat cu sa dockerom.

Moram isprobati njihov importer, ali cini mi se da radi samo sa .csv, a trebao bih imati i cron job koji pokrece import svaku noc jer se cijene mijenjaju, stanja na skladistu i dodaju novi proizvodi

Citam sad da docker nije bas najbolje rijesenje za macOS da preporucuju vagrant

Onda ti ne preostaje drugo nego Vagrant, ali probaj mozda obaj docker-sync koji je linkan na linku koji sam ti dao.

Da sad sam pogledao, i stvarno samo supportaju CSV, mislim da je u SW5 i SW4 bio XML podrzan. Cronjob ne bi trebao biti problem za sloziti. bin/console import:entity <file>

da, za mac os i win vagrant, za linux docker, nazalost. Ali kao sto rekoh probaj preko docker-sync mozda i funkcionira.

Izvinjavam se na upadu, zašto bi bio problem docker na macOS-u?

Radi velike kolićine filova koji se sinkroniziraju vamo tamo je nemoguće spor, za refresg stranice moraš čekati i po 45 - 60 sekundi.

1 Like