Sitemap xml priority

Lijep pozdrav svima. Kao što sam Title kaže nije mi jasno po čemu određuje priority ?
Naime malo sam skeptičan što se tiče priority-a pogledajte kod mene za prva 2 posta je 70% i nagli pad na 40%…
Da li mi moze neko objasniti kako on funkcioniše što dobijam sa 70% a što sa 30-20-10% …

Zasto se time zamlacujes, totalno je nebitno. Ako te bas zanima, ove stranice ili postovi sa 70 posto imaju vise internih linkova pa su kao vaznije. Ali generalno, totalno nebitno.

1 Like

Istina je da će Google taj “priority” jednostavno - zanemariti. :blush: :o:

U principu, priority u sitemapu xmlu služi za “obavještavanje” crawlera koliko je neka stranica (page) često mijenjana i koji prioritet bi joj crawler trebao dati da je posjeti ponovno. Najviši prioritet je 1.0, najniži 0.1
Primjer: imaš news portal. Vijest ćeš označiti s najnižim prioritetom (ako tu vijest nećeš izmjenjivati nakon objave, poput vijesti: Otvorena je cesta) dakle 0.1. Ako pak imaš vijest ili post koji se mijenja i nakon objave (na primjer izvještavanje sa terena i praćenje tijeka događaja poput prijenosa utakmice) tada priority staviš viši da bi je crawler posjetio češće.
A obzirom da se na takvom portalu najčešće mijenja prva strana (home page) njemu daješ najviši prioritet da ga crawler posjećuje najčešće.
To ako unosiš priority u sitemap.
Ako ti je google automatski dodijelio priority-e po stranicama, to znači da je primjetio koje stranice se mijenjaju najčešće i shodno tome im je dodijelio pripadajuće vrijednosti.
Tu je bitan crawler i njegova posjeta stranicama, što nema direktne veze s SEO, ali ima indirektne - sadržaj se često mijenja (što može biti i dobro i loše).

Hvala puno na detaljnom objašnjenu @dmitrecic . Imao sam skroz drugo misljenje u vezi priority-a.
Pošto vidim da se razumiješ u sitemap i indexiranje imam još jedno pitanje, kada je pitanju indexiranje svako koliko bot dolazi na site i radi crawling site-a. Da li se on moze na neki način ubrzati da posjećuje stranicu tipa svakih 12h ?

E tu ti ne mogu pomoć, a vjerujem da ti niti u googlu niti yahoo mogu pomoći oko te informacije :slight_smile: Ovisi o masu faktora, počevši od posjećenosti i broju dnevnih/tjednih izmjena na sadržaju site-a.