Situacija je sljedeća

Pozdrav svima!

Ovako, ja sam Marko, živim u Zagrebu i planiram otvoriti firmu za informatiku, konkretno izrada web stranica. Ovako, živim u stanu, i sada u jednoj sobi imam privatni PC sa nulled windows 7 i imam kompjuter sa orginal sa windows xp (uvest ću ih kroz kapital u firmu). Uglavnom, da li će biti problema kad dođe inspekcija i da li će pregledavat stan ili će bit samo tamo gdje im pokažem da je računalo sa orginal windows xp? Znači, kompjuter sa windows 7 je u sobi, mogu li zaključati vrata ili što napraviti? Sobe su susjedne tako da me to brine. Molim stručan odgovor bez vrijeđanja zbog ovakvih pitanja jer sam početnik.

Pozdrav

Nisam nikada bio u takvoj situaciji, ali moram priznati da mi se logičnim čini da će te tražiti da im pokažeš tvoje radno računalo (koje uvedeš kroz kapital u firmu) jer to ti mora biti “legalno”. Njih ne bi trebalo zanimati da li ti imaš još 15 računala u kući koje nisi uveo kroz kapital u firmu iz bilokojeg razloga, možda zato što jednostavno nisi htio (a samim time ih onda niti ne zanima softver na tim računalima).

Netko stručniji će ti pomoći, pričekaj dan-dva.

[quote=“toniperic”]Nisam nikada bio u takvoj situaciji, ali moram priznati da mi se logičnim čini da će te tražiti da im pokažeš tvoje radno računalo (koje uvedeš kroz kapital u firmu) jer to ti mora biti “legalno”. Njih ne bi trebalo zanimati da li ti imaš još 15 računala u kući koje nisi uveo kroz kapital u firmu iz bilokojeg razloga, možda zato što jednostavno nisi htio (a samim time ih onda niti ne zanima softver na tim računalima).

Netko stručniji će ti pomoći, pričekaj dan-dva.[/quote]

Hvala vam na odgovoru. Tako je i meni logično, ali uvijek je bolje prije provjeriti sa drugima.

ovisi gdje ce ti biti prijavljena firma, tj lokacija firme, ako ti je to tvoj cijeli stan naravno da ce ti sve pregledati, to je logicno…

Mislim da ti je to pitanje za pravnika. U poslovnim prostorima inspekcija može pregledavati sva računala, pa tako i osobna računala zaposlenika koja se zateknu u prostorima poduzeća, a da li se onda može to osporiti kao dokaz kasnije na sudu, može znati samo odvjetnik. Posebno je osjetljiva situacija kada je poslovno pomiješano s privatnim u obiteljskom stanu, jer ipak je privatnost zaštićena ustavom, no kakva je sudska praksa, da li se inspektoru smije zabraniti pristup ili mu se pristup mora dozvoliti, a onda njegov nalaz sporiti u kasnijem postupku… tko će to znati. To su detalji koje bi trebao provjeriti s odvjetnikom.

Postoji i zanimljiva stvar koja se zove plausible daniability, tehnički bi je mogao ostvariti nekim alatima. Ali time opet nisi rješio ništa dok ne izvidiš pravnu poziciju toga, gdje te samo odvjetnik koji dobro poznaje sudsku praksu i pravila postupanja inspekcijskih službi može savjetovati.

Hvala na odgovoru tsereg. Molim i druge članove sa sličnim iskustvom da i dalje ostavljaju svoje prijedloge i odgovore, a ja ću se potruditi ovo provjeriti i sa odvjetnikom.

adresa postanskog pretinca gdje se isporucuje posta ili formalno sjediste
firme ne mora biti povezano sa stvarnim poslovnim prostorom

[quote=“ninohr”]adresa postanskog pretinca gdje se isporucuje posta ili formalno sjediste
firme ne mora biti povezano sa stvarnim poslovnim prostorom[/quote]Npr. meni je odvjetnik ponudio da prebacim sjedište na njihov ured. To se, naravno, plaća.

Ja imam firmu (d.o.o.) na istoj adresi na kojoj živim, evo puni se 22. godina.

Ured je samo u jednoj prostoriji.
Ugovor je napravljen tako da firma čiji je vlasnik i direktor XY plaća najam fizičkoj osobi XY (istoj toj osobi).

Inspekcija nema šta tražiti u ostalim protorijama.

Ovo što dev_masta piše je točno. Kod otvaranja uvjeruješ kod javnog bilježnika da ti gospodin xkx ustupa sobu za najam od cca nekoliko kvadrata u stanu tom i tom. Ako koristiš sobu, a vlasnici su tvoji roditelji onda nema potrebe pisati za najam nego samo uvjerit da ti roditelj ustupa sobu. U toj sobi ti je radni stol i vozi miško. A to što se tebi nalazi u drugim sobama koje su pod ključem to je tvoje čisto privatno vlasništvo i nema nitko pravo bez naloga upadati.

trgovacki sud ne trazi dokaz vlasnistva ili posjeda za sjediste firme

Traže. Uz ugovor o ustupanju sobe/stana traže i kopiju vlasničkog lista. Nedavno sam otvorio obrt pa mi je svježe. Možda nekad je bilo drugačije…

firma je doo, pravna osoba zastupana po fizick(im)oj osobi a obrt je fizicka
osoba koja obavlja djelatnost odgovarajuci svojom imovinom za obveze
obrta i za vecinu je potreban poslovni prostor kao preduvjet obavljanja
djelatnosti a time i osnivanje

Hvala svima na odgovorima! Svaka čast!

OK, tako ću i ja onda uraditi.

[quote=“dev_masta”]Ja imam firmu (d.o.o.) na istoj adresi na kojoj živim, evo puni se 22. godina.

Ured je samo u jednoj prostoriji.
Ugovor je napravljen tako da firma čiji je vlasnik i direktor XY plaća najam fizičkoj osobi XY (istoj toj osobi).

Inspekcija nema šta tražiti u ostalim protorijama.[/quote]


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja