Slučajni odabir i tražilica

Kad sam radio web napravio sam si i rubriku slučajnog odabira vijesti iz baze i to sve funkcioniralo dobro. Danas odlučio ugraditi tražilicu i kad bi u polje upisao neki pojam i kliknuo da traži na mjestu gdje se nalazi taj slučajni odabri izbacilo bi mi niz poruka:

Ne kužim šta mu smeta s povezanosti s tražilicom, jednostavno mi taj id u redku 9 mora biti, neznam na koji način bi to drukčije izveo…

evo koda slučajnih vijest:

Ovo nije rješenje tvog problema, već recimo ideja za unaprjeđenjem skripte.

Prvo, probaj ovakav upit u bazu

“SELECT * FROM bazetina ORDER BY RAND() LIMIT 8”

s kojim ćeš dobit 8 slučajnih (i svih 8 različitih) redaka. S random kako ti radiš možeš pogodit 2 (ili svih 8) ista ID-jeva. Nije velika vjerojatnost za to, ali postoji.

Drugo, u while petlji prvo imaš $i++, a zatim ga koristiš, pa tvoje polje ima za prvi element zapravo indeks 1, a ne 0 kako je uobičajeno za polja.

Uz gornji upit naravno ide i manja izmjena skripte, i na kraju štediš jedan upit u bazu jer možeš odmah ispisivat 8 slučajnih redaka (skripta će raditi brže, točnije i štediš memoriju).

Bravo, samim time sam se riješio svih polja koja mi više ni netrebaju.

A sad da baš od nekih par tisuća vijesti dobim 8 istih u jednom slučajnom odabiru zbilja je mala vjerojatnost, stoga baš i da se desi, (a šanse su vrlo male)nema veze ionako je samo prikaz malih thumbova.

Imaš rep+ :wink:

Drago mi je da mogu pomoći.

Sad se više ne bi trebalo nikad pojavit 2 puta ista vijest, osim ako je dva puta upisana u bazu ili MySQL ima neki bug.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja