Smanjenje pušenja cigareta

Molim suvisle savjete kako smanjiti broj popušenih cigareta. Ne pitajte me koliko pušim, sram me reći. Ne ide više financijski!!

Kažeš sam sebi da je to loše i drastično smanjiš. Nema filozofije.

Od potpunog odricanja nema baš koristi ako zaista nije nužno potrebno (zdravlje).

Samo treba čvrsta volja kako bi se tijelo postupno odviknulo.

Tako sam ja riješio slatkiše.

Neznam kako je kod ostalog, ali za cigarete kažu da vrijedi ovo pravilo:

Prestani odmah.

To hoće reči da nema postupnog smanjivaja broja cigareta itd. jer to ne vodi nikamo. Ako zbilja želiš prestati, uvjeri sam sebe da je to loše za tvoje zdravlje i novčanik, da ti ne nosi nikakvo dobro.

Također na početku nađi zamjenu poput žvakaća da ‘zabaviš’ usta.

imam pravi lijek za tebe e cigarete. Okus skoro ko cigareta ali nije ni malo stetna(povoljno) [quote=“Gigolo”]Molim suvisle savjete kako smanjiti broj popušenih cigareta. Ne pitajte me koliko pušim, sram me reći. Ne ide više financijski!![/quote]

  1. Kupi elektronske cigarete. Puno su jeftinije od pravih. Imaš kineske koje imaju jako malo nikotina ili američke koje imaju nikotin u različitim dozama. Samo prije toga provjeri prolaze li carinu.

  2. Razgovaraj s liječnikom - u tvojim godinama bi prestanak pušenja mogao izazvati i veće zdravstvene probleme nego da nastaviš pušiti.

  3. Ja sam jednu njegovu knjigu - i to u njemačkom prijevodu - pročitao do pola i jednostavno prestao osjećati ovisnost. Fora je jednostavna, neću ti pokvariti iznenađenje. Samo trebaš malo čovjeku vjerovati na riječ. :slight_smile: Naravno, kada ti omogući da izbjegneš krizu tih prvih tjedan ili dva, nakon toga je ipak na tebi da doneseš i održiš odluku.

Mislim da ovo nije istina.

Moj tetak je obolio od Burgerove bolesti. Bolest rezervirana samo za pušače. Bolovi u nogama, gangrena, amputacija palca, za par dana pola stopala i konačno potkoljenice. Kad mu je doktor objasnio uzrok, i da mu je druga noga u opasnosti, trenutno je prestao pušiti i sada mu je život kvalitetniji sto puta sa protezom, nego prije amputacije. Sve radi, ima snage, preporodio se.

Upravo skinuo knjigu u hr prijevodu. Vidjet ćemo :slight_smile:

Stvar je u suštini vrlo jednostavna, samo treba čvrsto odlučiti i stvarno željeti prestati pušiti.

Bio sam pušač 7 godina, sad već 3 ne pušim i znam da nije lako, ali ako je čvrsta volja, može se. Ako nema čvrste volje, nikakva pomoćna sredstva nisu od neke koristi.

Hvala svima na komntarima.
Trnac, ne možeš uspoređivati slatkiš s cigaretom. Ovisnost o cigareti je i fizička i psihička.
Gambo, daj link za hr prijevod.

[quote=“neki_frajer”]Mislim da ovo nije istina. [/quote]Oh, ne sumnjam - pušenje je očigledno štetno na niz načina.

Ja znam osobu koja je nakon prestanka pušenja uz (uobičajeno) dobivanje na težini, dobila probleme s tlakom i otkucajima srca, sa šećerom. Liječnik je rekao, doslovno, da je to efekt uslijed prestanka pušanja. Pošto je osoba već ranije imala kroničnu bolest, ovi simptomi su zapravo značili gubitak nadzora na bolešću. Po ponovonom početku pušenja su se simptomi regulirali.

Poanta je da i nakon prestanka pušenja možeš očekivati drugi skup problema, pa je svakako najbolje obaviti sistematski prije i potom češće ići na osnovne kontrole nakon prestanka.

Poslao na PP.

TNX!!

Želim vas upozoriti da stvarno ozbiljno shvatite naputak u knjizi da nikako ne prestajete pušiti dok ne završite sa čitanjem cijele knjige.

Ako ćete tijekom čitanja osjetiti isti efekt kao i ja - da je potreba za cigaretom toliko popustila da vam stvarno više ne treba - bit ćete nestrpljivi isprobati je li to tako i u čemu je štos. Problem je što ste tada više preokupirani novim idejama, nego vlastitom odlukom o tome želite li uopće ili ne želite pušiti, i zašto.

Ja sam prestao pušiti u pola knjige i onda dva tjedna nisam pušio, niti mi je problem bio sjediti s drugim pušačima. Međutim, malo po malo, pregovarao sam sâm sa sobom oko toga “bih li ipak mogao” povremeno zapaliti. Sve dok cijeli predmet nije za mene pao u zaborav, a ja nastavio s pušenjem.

Znači, poanta knjige je da pruži prva pomoć nekome tko želi prestati pušiti, ali ga je strah krize - zato prije stvarnog prestanka pušenja treba obavezno stvoriti odluku o prestanku pušenja. Ta odluka je zapravo odluka o velikoj promjeni u stilu življenja, a zahtijeva i značajnu revizije jednog dijela slika koju čovjek ima o samome sebi - dijela slike koji je stvorio još u ranoj mladosti.

Prva odluka na koju autor upućuje je da odlučite nastaviti pušiti i nastaviti trošiti novac na cigarete (i što god treće da mislite da je razlog zbog kojeg morate prestati pušiti). Kada se tog stresa riješite, kreće relaksirana faza istraživanja pušačke ovisnosti - što je to, zašto je imate i sl.

Samo, kao što kaže Larry David - curb your enthusiasm.

Jel može link od HR prijevoda knjige ?
Može i PP

Hvala

da u zadnje vrijeme pušenje je jako skup sport

MOže i meni na PP link od te knjige s obzirom da u zadnje vrijeme mislim sve češće i češće o prestanku. Hvala.

Da me ne izbananiraju zbog dilanja kopirajtanih stvari, a da ne moram svakom pojedinom pušaču slati link, evo kako sam ju ja našao :slight_smile:

  1. Kliknuo tseregov link “jednu njegovu knjigu”
  2. Kliknuo “hrvatski” da dobijem naziv knjige na hrvatskom
  3. Potražio na Gugletu naziv knjige (s navodnicima)
  4. Kliknuo rezulat u kojem piše “e-knjige”
  5. Kliknuo na “download”

Ova prezentacija je namijenjema samo u edukacijske svrhe te se ovime bilo kakva ilegalna radnja ne potiče. :zub:

Istom metodom se pronalazi:

http://www.gandalf.hr/carr.html

115 kn.

Lijepo, tiskano izdanje, prikladno za čitanje u naslonjaču. Drugo je pitanje ima li ga u prodaji.

Hm, da… ono je bilo samo u edukacijske svrhe. :slight_smile:
Ne sumnjam u to da će zainteresirani kupiti knjigu. Košta manje od tjedne doze cigareta.

Meki je uvez.
Za cijenu skoro sedam kutija crvenog Marlbora, isplati se jedino ako dolazi s pakiranjem duhana za motanje.

[color=“White”].[/color]


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact