Softver za dnevnik održavanja

Meni treba jedan komad softvera, a nisam našao ništa slično.
Prije nego ga si dam napisati, možda netko zna:

Radi se o administratorskom dnevniku.
Ja sam si ga zamislio kao da imam servere, (samo)definirane poslove i datume. Pa, kad izvedem zahvat na nekom serveru, upišem ga u taj dnevnik (sada koristimo MS CRM, ali jako je nezgrapan za takve stvari).
Nadalje, trebao bih moći raditi detaljne pretrage (po rangu datuma, po serveru, po grupi servera, po ključnoj riječi, po tekstu itd.). Osim toga, bilo bi jako dobro da mogu kreirati nekakve izvještaje, npr. sve zahvate na serveru / grupi servera u zadnjih mjesec dana. Također, bilo bi dobro kad bi uz svaki odrađeni zahvat mogao upisati i potrošeno vrijeme pa u nekakvom izvještaju izvlačiti zahvate i vremena po serveru.

Ma, mislim da kužite - admin dnevnik…

Baš mi nitko ne može pomoći? :frowning:
Da otvorim novi thread, obzirom na OT?

Bojim se da ne. Čak sam i ja - iako se serverima uopće ne bavim - došao do spoznaje da bih trebao takav program.

Međutim, mnoga poduzeća čije IT službe moraju održavati tisuće desktop računala, pisača, switcheva, servera i druge opreme sasvim sigurno moraju voditi dnevnike kakve spominješ.

Ja sam pokušao ovako tražiti:
-> IT asset management -> dobivaju se financijski orjentirani linkovi -> dovelo me do pojma FCAPS -> FCAPS support -> dovelo me do pojma OSS/BSS (operations/business support system), ali vezano uz telekom, čini se princip baš nije adaptiran u softver -> dalje vodi na EMS/NMS.
-> FCAPS + sourceforge ->

-> Nešto slično, a opet nije to:
http://www.processmaker.com/

-> Čak niti “system administrator’s diary journal software” nije dalo rezultata.

Sorry. :slight_smile:

[quote=“tsereg”]Bojim se da ne. Čak sam i ja - iako se serverima uopće ne bavim - došao do spoznaje da bih trebao takav program.

Međutim, mnoga poduzeća čije IT službe moraju održavati tisuće desktop računala, pisača, switcheva, servera i druge opreme sasvim sigurno moraju voditi dnevnike kakve spominješ.

Ja sam pokušao ovako tražiti:
-> IT asset management -> dobivaju se financijski orjentirani linkovi -> dovelo me do pojma FCAPS -> FCAPS support -> dovelo me do pojma OSS/BSS (operations/business support system), ali vezano uz telekom, čini se princip baš nije adaptiran u softver -> dalje vodi na EMS/NMS.
-> FCAPS + sourceforge ->

-> Nešto slično, a opet nije to:
http://www.processmaker.com/

-> Čak niti “system administrator’s diary journal software” nije dalo rezultata.

Sorry. :)[/quote]

Pa da, meni bi to trebalo ne samo za servere, nego i za desktop računala i mreže. Odnosno, osnovna jedinica bi bila uređaj, nije bitno koji, ali softver bi trebao imati mogućnost grupiranja tih uređaja u neke smislene cjeline.

I ja sam pretražio cijeli Bing (a bogami i Google), a nisam našao ništa smisleno. Mislim, skoro sam siguran da takav softver mora postojati jer je potreban svakom profesionalcu u održavanju, ali ja ga nisam našao, a nisam našao ni što bih trebao tražiti. :frowning:

Eh, još kad bi i postojala mogućnost kreiranja izvještaja i automatskog slanja istih, pa nekakav sustav upisivanja potrošenog vremena i zbrajanja u određenom periodu (po korisniku, po uređaju, po grupi, ukupno)…
Pa predefinirane radnje (koje sam definiraš), pa grupe radnji, pa editiranje radnji, pa ubacivanje linkova u radnje (npr. MS KB broj)…

Što je najgore, oni kolege koje sam pitao kažu da koriste Excel ili CRM za te radnje (kao i ja, uostalom)…

=================================

Možda ipak nije loša ideja napisati tako nešto, pa ga frknuti u višejezičnost, napisati help, upakirat u nekakav ribbon design; pa ga ponuditi tržištu.
Tsereže, zainteresiran za suradnju? :stuck_out_tongue:

@tsereg, @sljaker

Da definitivno tako nesto fali svakom hosteru, ja sam se polomio prije jedno godinu trzeci no nista pametno nismo nasli, prije par dana sam nacelno dogovorio sa programerima da mi naprave nesto slicno a bio bi spoj recimo sljedecih softwera

WHMCS,racksmith, te cacti kao i inplementacija Nagiosa

Ako ste za i ako se odlucite na php,pyton,ajax,postgre SQL ili Mysql tu sam !

Bitno je da je server side baziran.

jedino sto mi nebi pasalo to je da se mora vriti na ms serveru :slight_smile: usvakom drugom slucaju podrzati cu taj projekt financijski

p.s dajte razdvojite temu od posta #7 u novu

Evo, prebačeno u novi thread…

Ja sam danas pričao s mojim glavnim programerom o tom softveru. Jedno smo 2 sata dogovarali specifikacije.
Uglavnom, dogovorili smo da bi išli na desktop verziju u početku, pa je probali srediti (ribbon design, multilanguage, help i ostale điđemiđe) i ponuditi kao shareware. Ako bi krenulo nakon SEO i prijave u razne shareware direktorije, onda bi išli i na web verziju te mobile verziju. Ali, pričali smo o .NET + Access (prvo) te .NET + MS SQL tehnologijama…

Ima li prijedloga? Zainteresiranih? Prijedloga za izmjenama?
Mislim, ajmo mi straci :zub: nešto napravit… :smiley:

Access je brz, zgodan za rad, ja ga jako puno i aktivno koristim. Ali predlažem da koristite MS SQL Compact za osobnu instalaciju administratora, a potom ugradite skidanje radnih naloga i vraćanje izvještaja u centralni server preko XML-a, kroz web-servis, e-mail, itd.

I odmah na razini usabilityja klijenta razmišljajte o pametnim telefonima i tabletima - admini su dobro plaćeni, imaju mrcine, bilo bi im zgodno da mogu skidati i uploadati radne XML dokumente na telefone. I odmah ih i popuniti.

Svakako predlažem WPF za sučelje za desktop klijenta.

Desktop aplikacija s WPF-om je, po mome sudu, karta s kojom se relativno brzo može napraviti vizualno vrlo atraktivni program. A to je ono što prodaje softver (bio on i besplatan). Sve ostalo dolazi kasnije. Mora izgledati lijepo, imati moderno sučelje, lijepe ikone.

A što je sa više platformi?
Da li ići na Windows, Unix posebno?
Da li raditi web verziju, samostalnu i hosted? Da li raditi mobile verzije, barem za Android, iOS, WP7?
Ili u startu ići na centralnu remote bazu i desktop klijente?

U principu, ta razvojna filozofija me sad najviše muči…

Pa mislim da je danas normalno da se takve stvari razvijaju kao web aplikacije, a ne kao desktop. Normalno je da se ima i verzija za mobilne uređaje. iOS, Android i WP7 je gotovo must have. Mislim da nemaš potrebe za desktop verzijom, ali baš nikakve.

[quote=“Sljaker”]U principu, ta razvojna filozofija me sad najviše muči…[/quote]Ako ste odustali od ideje da prvo idete na deskto verziju, onda bih ja promislio da idem prvo, pa i isključivo na mobitele i tablete.

Gledajte, niti jedan admin koji imalo drži do sebe (svi smo paranoici :D) neće držati svoje bitne podatke na nekom tuđem serveru. Upravo je zato web verzija prilično overkill. Naime, admin želi podatke uvijek na svom vlastitom uređaju, zaštićene onako kako je on naučio…

Mislim da je to najveći razlog za desktop verziju.
Što mislite?

  1. godina je, takva desktop aplikacija je nepotrebna, a web aplikacijom bi se riješili puno problema. Osim što je cross platform, relativno ju je lako prilagoditi u mobilnu web aplikaciju (jeftinije od izrade android, ios, wp native aplikacija)

Edit:
@Sljaker
Mislim da si malo paranoican, sto ti mislis? :slight_smile: Pogledaj malo oko sebe, sve se okrece webu.

Ha, gledaj, ja mijenjam svaki tjedan svojih preko 400 lozinki. Osobni diskovi su mi kriptirani. Svaki iskusniji kolega kojeg znam se ponaša slično, da ne nabrajam daljnje detalje…

Osobno, nema šanse da svoje najveće bogatstvo (znanje) povjerim na čuvanje bilo kakvom tuđem serveru na koji nemam utjecaja.

===================================

E, sad, svi argumenti za web aplikaciju eksplicitno stoje, osim tog sigurnosnog problema. Međutim, poznavajući admin svijet, to može biti ključni faktor za opseg potencijalnog tržišta.

A zašto bi admin držao podatke na nečijem tuđem web-serveru? Mislim, ne može li on složiti svoj vlastiti?

Dakle, nije ovdje ideja web-aplikacije u tome da bude prodavana SaaS, nego naprosto u tome da svaki administrator u džepu ima manje-više neki ekvivalent HTC-a s 1024 px rezolucijom. S kojim ne zna što će. I taj admin je u pokretu, posebno ako je freelancer. I stalno želi biti obaviješten o svojim serverima.

Mislim, neka on pokrene program na svom desktop računalu, dokle god njegov mobitel može komunicirati s tim računalom.

mmmmda…
I ja imam neki HTC Z koji mi objektivno ne služi ni za što, samo čekam priliku da ga trampim…

Dakle, ako sam dobro shvatio:
Napraviti web aplikaciju (.NET za Win, Java za *nix) sa mogućnošću remote ili embedded baze (MSSQL Express za Win, Postgre za *nix). To znači koristiti samo čisti SQL bez proizvođačkih proširenja, zaboraviti na ADO za *nix svijet, kao i zaboraviti na CLR ili storice. Pobogu, taj razvoj za više platformi može biti stresan :D…

Totalni paranoik si, svaka čast. Ja furam jednu te isto lozinku zadnjih 7 godina i nikad ništa. Što se tiče web apliakcije, nemaš potrebe razvijati u dvije varijante, pa ljepota weba i jest taj što je crossplatform. Uzmeš Rails, PHP, Python ili nešto peto i našarafaš to.

Hvala, to mi je kompliment. :zub:

No, kad sam rekao “web aplikacija” mislio sam na aplikaciju koja se otvara u browseru, a u biti je desktop.
Ne možeš postići crossplatform ako želiš korisniku dati kontrolu nad podacima (bazom). Ustvari, možeš, ali na uštrb kvalitete (npr. Firebird), odnosno na nekoj od database platformi se moraš odreći svih prednosti native.

Ali klasična web-aplikacija nije jedina mogućnost.

Možeš razmišljati o klijentu za pametni mobitel, dakle o programu koji korisnik instalira na svoj mobitel, recimo iz Androidovog Marketa. Ovaj komunicira s “backendom” preko web-servisa, ma kako god ostvario tu komunikaciju (SOAP, XML-RPC, slanje XML-datoteka PGP kriptiranim e-mailom, whatever).

Dakle, program na mobitelu je zapravo desktop.

Program na serveru nema korisničko sučelje, nema web sučelje.

Centralna zadaća u razvoju aplikacije je (a) precizno specificirati klijenta na mobitelu, do razine maski sučelja, (b) definirati programsko sučelje, protokol preko kojeg mobitel i backend komuniciraju i © temeljni model baze podatka koji se može realizirati SQL-om kompatibilnim s većinom popularnih DBMS-ova, zajedno s potrebnim SQL-om.

Nakon toga ekipa zainteresirana na Android razvija klijent za tu platformu, a ona za Windowse (bilo mobilne, bilo desktop) za tu platformu. Isto tako i na strani backenda - MS ili LAMP - tko što voli.

Ovo u točki (b) bi bio i odličan test za MS-ov WCF za one koji će backed realizirati na MS-u - može li se stvarno multiplatformska povezivost temeljiti na WCF-u? WCF bi koristio backend. Frontend bi koristio koju god komunikacijsku biblioteku za realizaciju danas popularnih načina heterogenih povezivanja ima na raspolaganju mobitelov OS.

Isto tako, ako bi ipak išao na klasičnu web-aplikaciju, ne zaboravi da će neki admin lako sebi pribaviti jednu Windows mašinu za pokretanje te aplikacije. To, na koncu, može biti obična second-hand kanta s Windows XP Pro MAR licencom kakvu možeš kupiti za - doslovno - 500 kn + PDV. To će za jednog ili dva admina biti sasvim dovoljno kao dedicirani web-server.

evo napravismo nesto slicno: noclayer.com pa bacite pogled i naravno kritike su dobro dosle

Nije li prilično hrabro napraviti program za administratore servera, koji ne podržava Microsoftov IE? :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja