SQLite vs MySQL prerformanse

Pretpostavljam da je MySQL bolja baza i da moze izdrzati vecu frekvenciju upita, ali o čem se konkretno radi?
Koje su ostale bitne prednosti?
Koliko bi to stvarno moralo biti upita da SQLite odapne?
Hvala.

testirao sam mysql i sqlite brzine, sve sto sam nasao na netu pada u vodu, testirao sam na vise masina i platformi(windows 7 + xampp i wamp, centos 5 i 6.3, debian) i rezultati su bili podosta porazavajuci za sqlite i to kod spremanja podata, citanje je malo brzi mysql ali u spremanju je cak i pod 10x brzi…

Zanimljivo. A jel se moze tu govoriti o nekim konkretnim brojkama. Neznam…neki omjer delaya i frekvencije spremanja ili upita? Ma bilo sto, samo da dobijem neki osjecaj.

nemam vise skripte za testiranje, ali znam da vise sqlite bas i necu koristit, jesam jedno vrijeme pa sam samo lose rezultate imao…

Domene za primjenu SQLitea i MySQL-a su različite, pa držim da je bespredmetno tako generalizirano uspoređivati dva sustava. To se možda može činiti u u nekim mogućim specifičnim scenarijima.

Navodi se da Airbus koristi SQLite u letačkom sustavu modela A350 XWB, pa to govori ponešto o kvaliteti tog softvera, bez obzira na to koristi li Airbus stvarno istu inačicu koja je u zajednici ili vlastitu kontroliranu granu.

[quote=“tsereg”]Domene za primjenu SQLitea i MySQL-a su različite, pa držim da je bespredmetno tako generalizirano uspoređivati dva sustava. To se možda može činiti u u nekim mogućim specifičnim scenarijima.

Navodi se da Airbus koristi SQLite u letačkom sustavu modela A350 XWB, pa to govori ponešto o kvaliteti tog softvera, bez obzira na to koristi li Airbus stvarno istu inačicu koja je u zajednici ili vlastitu kontroliranu granu.[/quote]

testirao sam za php, c++ i Java, rezultati odnosa mysql-a i sqlitea su podjednaki…

sqlite ima prednosti, ali ima i puno mana, nikako nisam bio zadovoljan s sqliteom…

[quote=“zerocoolos”]sqlite ima prednosti, ali ima i puno mana, nikako nisam bio zadovoljan s sqliteom…[/quote]Prednosti i mana u odnosu na što? SQLite nije alternativa MySQL-u.

u odnosu jedan na drugi sistem spremanja podataka…

dobra stvar je ta sto uvijek imam svoje klase za spremanje pa mi se lako saltati sa jednog na drugi sustav spremanja, ali mi se sqlite nikako nije svidio brzinom spremanja, to mu je ogromna mana po meni…

mislio sam da je brz jer sam nasao neke usporedbe, no u stvarnoj primjeni mi je bio stvarno los…

Moje je mišljenje da sve ovisi o očekivanjom opterećenju baze. Ja za manje projekte i forume u pravilu koristim SQLite i nikad me nije iznevjerio. Problem je što je ponekad teško predvidjeti opterećenje u budućnosti, ali sa malim i srednje zahtjevnom stranicama i siteovima (što je značajan postotak) SQLite je sasvim dostatan. Smiješno je kada se mysql koristi i za najbanalnije projektiće.

apsolutno se slazem, i ja ga koristim ako je mali projekt i ako treba sto jednostavnije koristenje aplikacije… vecinom za standalone aplikacije…

za web programiranje iskljucivo za sada koristim mysql, prednosti su tu brojne…

E da, zaboravio sam još nešto bitno. SQLite je sporiji kod upisa u bazu, ali isto tako tipična web stranica ima višestruko više read nego write operacija u bazi, Mislim da bi SQLite svakako brže pukao kod velikog broja zahtjeva, no koliko znam taj broj je poprilično velik.

Kako koristite SQLite na web-stranicama kada nije thread-safe?

Ili da postavim pitanje drugačije - ako koristite thread-safe verziju, jeste li pručili koliki uticaj na perfomanse imaju mehanizmi isključivanja i da li su izvještaji s kojima uspoređujete svoja iskustva temeljeni na jednoj ili drugoj varijanti? I koliki je uopće angažman razvojnih programera SQLitea na “dretvenosti”?

Jer SQLite, je “embeddable” baza podataka - to je sasvim druga kategorija od ove gdje je vi koristite, a za ilustraciju što to znači, možete pogledati kako su oni sami procjenjivali gdje se koristi MySQL.

[quote=“tsereg”]Kako koristite SQLite na web-stranicama kada nije thread-safe?

Ili da postavim pitanje drugačije - ako koristite thread-safe verziju, jeste li pručili koliki uticaj na perfomanse imaju mehanizmi isključivanja i da li su izvještaji s kojima uspoređujete svoja iskustva temeljeni na jednoj ili drugoj varijanti? I koliki je uopće angažman razvojnih programera SQLitea na “dretvenosti”?

Jer SQLite, je “embeddable” baza podataka - to je sasvim druga kategorija od ove gdje je vi koristite, a za ilustraciju što to znači, možete pogledati kako su oni sami procjenjivali gdje se koristi MySQL.[/quote]

nisam koristio sqlite na web stranicama/aplikacijama, samo na standalone aplikacijama koje sam radio u c++ ili Javi…

meni je svejedno gdje ju tko koristi, samo kazem da je sqlite prespor za spremanje u poredjenju sa mysql…

Not thread safe- zapravo znači ako sam dobro skužio:
Neće doći do greške kod paralelnih upisa u bazu, ali se to ne može odvijati simultano, pa su korisnici na čekanju svog reda?? Što usporava stvar?

Jel postoji ikakva slobodna procjena kakvi su to projekti koje SQLite više nebi zadovoljavao. Neki primjer možda. Jel se tu radi o 10, 100, 1000, 10 000 upisa u sekundi? :s

[quote=“bozoou”]Not thread safe- zapravo znači ako sam dobro skužio:[/quote]Ne. Nije to.

[quote=""]Thread safe: Implementation is guaranteed to be free of race conditions when accessed by multiple threads simultaneously.
Not thread safe: Code should not be accessed simultaneously by different threads.[/quote]
ovo gore je najbolja definicija što sam uspio iskopati, pa ako ti kazes da moja prva pretpostavka nije točna, onda ispada da se SQLite nesmije uopće koristiti za paralelne upite/upise?? Čemu služe odna uopće BEGIN i COMMIT ?

BEGIN i COMMIT služe da se operacije nad bazom koje se izvršavaju između njih učine atomarnom operacijom, dakle operacijom koja će uspjeti u cjelini ili neće uspjeti niti u kojem svojem dijelu.

Dretvenost neke biblioteke nema veze s time.

Aha…skuzio. Ja sam mislio da je to istovremeno i osiguravanje od zbrke zbog mogućih paralelnih upisa. Očito totalno kriva pretpostavka.
tnx!

Prebacio se ja u svakom slučaju na mySQL :slight_smile:
I imam jedno onako glupo pitanjce xd …podaci zapisani u mySQL bazi su zapravo pohranjeni na mySQL-ovom serveru. Pa koliko je to čudo veliko i kome se to isplati??

Mislim da si pobrkao neke lončiće.

Kako taj MySQL-ov server onda komunicira sa mojim XAMPP-om kada sam offline ? :stuck_out_tongue:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja