Šta odabrati i kako najbolje učiti?

Posljednja dva semestra na Univerzitetu učio sam Java programski jezik gdje sam prešao i osnove i objektno-orijentisano programiranje (Introduction to Programming i Advanced Programming). Nakon prethodna dva semestra, mislim da mogu kazati da dobro razumijem objektno-orijentisano programiranje.

Iako mi predstoje još tri godine učenja kroz univerzitetski program, želio bih učiti nešto i sa strane. Čitao sam jako puno o tome šta je najbolje raditi i kako se dalje usavršavati. Neki kažu da je to Android Development, neki su mi rekli da se prebacim na C# i .NET itd.

Htio bih čuti i vaše mišljenje budući da sam dugogodišnji član foruma i znam da ovdje ima odličnih web majstora… Šta biste uradili da ste u mojoj situaciji i na koji način biste počeli to za šta se udlučite?

Napominjem i da prilično dobro poznajem HTML i CSS od ranije.

Ako si orijentiran web.u , onda ti je nezaobilazno JavaScript, PHP i SQL.

SQL će ti osim weba trebati bilo gdje da završiš…
a PHP ti i nije zapravo nužan pošto imaš drugih opcija za radit backend.

Šta je, prema tvom mišljenju, najbolji izbor za backend osim PHP-a?

Baci se na mobile apps development - iOS (Swift npr), tu je lova a i potencijal, ako imas neku ludu ideju, mozes se lako obogatiti :slight_smile:

S obzirom da imas iskustva u Javi ja ti preporucujem scala i playframework.

Nemam pojma, ali sam zapravo prilično siguran da PHP nije xd. (naveo sam ga zapravo čisto kao pokaz da ti treba neki backend jezik).

Ako vec mislis da dobro razumes OOP onda bi trebalo da si upoznao i njegove primene i limite, pa uz kombinaciju sa tvojim interesovanjima (vrloooo vazno ako ne i najvaznije na dug rok) odaberi jedan do dva pravca max u kom mislis juriti dalje.
Ja imam neke slicne probleme da se tesko fokusiram na jednu tehnologiju ili skill uopste, ali i to nekad ima dobrih strana, npr sa C#-a koji koristim za game dev, sam vrlo brzo presao osnovni/srednji nivo php-a i iskoristio to sto je vecina programskih jezika zasnovana na slicnim principima, samo je sintaksa drugacija, i naravno primena tj taj top nivo znanja.
Sad koristim neki interni jezik Game Maker game endzina, a upravo se ovih dana vracam u C# zbog nekih novih projekata u Unity game endzinu, i sve je to na srecu (ili nazalost) normalno danas jer i trziste tako funkcionise, rokovi, uslovi, mozes ili ne mozes, cak ih najcesce sama tehnologija i te razlike koje spominjes ne zanimaju, u cemu god hoces ti odradi ako ce to da radi na platformama koje meni trebaju, cao zdravo, idemo dalje,…

Sama diploma, sertifikat ili to sto neko nesto misli ovde nema apsolutno nikakvog znacaja za tvoj dalji razvoj.
Prvo jer ce ti svi traziti neke gotovo projekte, semplove,…, za videti kad konkurises za posao, uz to da ces u svakom slucaju krenuti od nize pozicije, a ovo drugo jer ljudi ovde ili bilo gde, ne znaju sta je u tvojoj glavi i sta te zanima.
To je kljucno za ovaj posao jer je proces ucenja kontinualan i never ending story, a nezavisno od njega sam covek kao i njegovi prioriteti se takodje menjaju kako stari.
Tako da, ako znas Javu, i (valjda) vec imas neka interesovanja (igre, aplikacije, web, IOT, AR/VR, big data,…), baci se na neki konkretan projekat (iskreno ocekivace se vise manjih u portfoliu za tih par godina koliko imas pred sobom).
Pa tako radeci od manjeg ka vecem, imaces nesto za pokazati sutra klijentima, koji cene samo gotov proizvod a ne ideje ili work in progress, a i sam ces steci osecaj koliko je tvoje znanje suplje ili dobro, koliko vremena treba za nesto napraviti pa ces tako znati i koliko da cenis svoje vreme ($) tj.naplatis nesto,…

Inace sve ovo stane u jednu recenicu kad dodjes na intervju za posao:
Ok matori sve je to super sto ti znas ili mislis da znas, bravo bravo bravo, nego da vidim sta si radio konkretno - daj link da skinem aplikacije, websajt da provozam malo, igru da odigram, pa cu sam zakljuciti da li mi tvoje usluge trebaju, jer to meni treba a i ti kazes da to radis, programiras, pa da vidim sta si isprogramirao ?

2 Likeova