Šta ste učinjeli pa ste uspješno oživjeli zamrle sajtove

Jeste nekad uspjeli ekspresno ozivjeti stranicu koja je izgubila dosta posjete, na kojoj dugo niste radili ništa. Kakve su vam taktike? Ja sam u posljednje vrijeme odustao od starijih sajtova i lakše mi je nekako za novi da se probijam no da stari sajt vraćam na poziciju u guglu.

Moji pokušaju su se uglavnom zasnivali na dodavanju još sadržaja koji je bolji no onaj koji je ranije dodavan i nekoliko linkova novih. Uspjeh sa ovim načinom je bio kako kad. Uglavnom loš iz par dobrih izuzetaka gdje su se sajtovi progurali na čak bolje pozicije no što su imali ranije.

Prije 15-20 dana sam pokušao nešto novo lakše od dodavanja sadržaja novog i boljeg i gradnje novih beklinkova. Pozitivno sam iznenađen rezultatima za sad.

2 Likeova

bas bi mi tak nesto trebalo haha otkrij nam tajnu…

Ma nije tajna uopste nit neki pronalazak bitan, no dok djeca legnu pa cu dopisat.

Ko što rekoh ništa epohalno nisam napravio da se neko ne bi nadao magiji nekoj. Meni pomoglo. Svi moji sajtovi su na wordpresu i svi su na besplatnim temama, svi su otprilike po istom sistemu pravljeni. Inače indeksujem sve i postove i tagove i kategorije, na ovom sajtu nemam ni kategorije ni tagove indeksovane samo postovi. Kao i većina vjerovatno držim zadnjih deset postova na naslovnoj thumb i dio teksta. Evo šta sam dodao tj izmjenio:

  • umjesto klasičnog site titla ubacio sam logo, ja napravio neki krš gif logo trepćući koji je sa titlom opisom i altom gađao šta je i raniji titl ime domene, naravno u altu i deskripciji loga varijacije proširene
  • ubacio sam favicon isto gađao varijacijama riječi iz domene
  • promijenio tagline sajta i umjesto druge fraze koju sam pokušavao gađat gađao opet varijacu fraze iz domene
  • ispod logoa i tagline sajta (u header) dodao 89 riječi tj nekoliko rečenica sa samo jednim ponavljanjem riječi iz domene uz neke fraze koje znam da su tražene. Uglavnom normalne rečenice dobrodošlice, ništa napadno ni pretrpano.
  • dodao teksta koji se pojavljuje samo na naslovnoj strani sajta, nekoliko rečenica (prije thumbnaila)
  • i eto to je sve

Drugog razloga nema nešta od ovoga ili sve ovo zajedno je dovolo do povećanja posjete tj poboljšanja pozicije na guglu. Nije nikakva magija, ako je neko očekivao. Ali eto meni je pomoglo. Ako neko ima još nekih sitnica za koje misli da pomažu lijepo bi ih bilo čut.

1 Like

ko ce ga znat vrag je u detaljima… dvaput sam digo penaliziranu straicu al nemam pojma kak…
treci put nije uspjelo…sklon sam previse toga mjenjat groznicavo… sve mi se cini krucijalno…

Nije bila stranica pod penalom, no je posjeta odavno pala

Vrlo pametna diskusija i ja bih voleo kada bi se ukljucili i drugi clanovi forumu takozvani “SEO” strucnjaci.

Nisam stručnjak ali i sam sam krenuo u projekt da svoju stranicu pokušam izgurati na viši level. Počeo sam sa optimizacijom i prilagodbom starih članaka prema novijim. Uz to slažem i adsense pa ću vidjeti koja pozicija mi najbolje ide.

Ono što sam do sada skužio je da responsive oglasne jedinice imaju daleko veći cpc od ovih klasičnih. Iako se recimo pokažu u veličini koja je standardna. Eh da, za razliku od fiksnih formata oglasnih jedinica, ove responsive se gotovo uvijek pokažu.

Prepravio sam kao sto je anja1 rekla. Cekam… U zadnjih je bilo od 1800 do 2000 pv.

Samo sto je sa njima drugi problem, naime na nekim wordpress temama se te responsive jedinice uopce ne prikazuju, ocito ovisi do teme.