Šta su inodes i kako ih smanjiti?

Pozdrav svima, može li mi neko reći šta su inodes u cpanelu, i kako ih smanjiti…iskreno prvi put se s ovim susrećem…evo slike ispod

To ti je broj fajlova/foldera unutar hosting accounta…

Znaci mozes imat npr 50,000 slika na ftp uploadanih.

1 Like

An inode is a record in a disk table, which contains information about a file or folder such as its size, owner, device node, socket, pipe, etc., except data content and file name. The number of inodes on your account equals the number of files and folders you have on it.

googlao za 5 sekundi

1 Like

Ma brze je otvorit temu, postavis screenshot i cekat odgovor nego probat googlat :smiley:

1 Like

kako bi tek reagovao da mu je 30 tabela u bazi cannot be repaired kao meni haha bilo bi slika hahaha

neobično mi da sam i ja baš danas dobio ovaj problem i, kao i MuamerWP, prvi put se susrećem sa njim.
prvo što sam otkrio guglajući je to da unlimited hosting baš i nije toliko unlimited koliko je izgledalo na prvi pogled. :slight_smile:
pošto kod mene nema nekog pretjeranog generisanja fajlova na serveru, izgleda da se to množi nekontrolisano. zato me zanima da li možda postoji neka search metoda pomoću koje se mogu otkriti svi fajlovi sa najnovijim datumom? na cijelom serveru…

Šta su inodes tj. inode: https://user.studio4web.com/knowledgebase/130/Sto-je-to-inode-ili-File-Usage-limit.html
Kako ih smanjiti: https://user.studio4web.com/knowledgebase/131/Kako-smanjiti-zauzece-inodesa-broja-datoteka-na-hosting-racunu.html

Za one koje bude mučio isti problem, znam ja guglati ali postoji razlog zašto sam ovdje prvo postavio pitanje…ne trebaju mi Aristoteli…

Unlimited - pojam koji svi hosting provajderi koriste je zapravo varka. Pisao sam o svom iskustvu sa unlimited bandwithom na HawkHostu.

Konkretno, tvoj problem je sto imas puno malih fajlova. Svaki fajl ili folder, generise jedan inode, to ti je pokazivac gdje se sta nalazi na fajl sistemu. Prilikom kreiranja fajl sistema, generise se koliko mozes imati inodova. Ovaj broj ne mozes da mjenjas. Ono sto mozes da uradis (ako si administrator) je da promjenis fajl sistem(tipa sa ext3 na ext4, itd). Ovo naravno ne mozes da uradis na hostingu.

Tvoj problem je sto imas puno malih fajlova. 47k inodova na 1.3GB prostora? 1300MB/47000=0.02MB. Prosjecna velicina fajlova je znaci 20kB?
Kako da rijesis svoj problem? Brisanjem tih istih fajlova :)E sad, zna se desiti da nesto generise puno malih fajlova kao sto su npr. neki logovi. Zavisno o aplikacije, ovo se moze desiti.Meni se desavalo na glassfishu.
Drugi nacin je da kontaktiras support i vidis sa njima.

Kada bude 100% zauzeto sto se tice broja inodova, neces vise moci kreirati nove fajlove i foldera.

Npr. kod HAwkHosta 500.000 inodova je granica
1

2 Likeova

Rjesio sam druze, smanjio sam na 18.000 inodova i moram malo voditi računa o tome ubuduće…

Mailovi nepobrisani ili storani na serveru kreiraju po inode…

1 Like

Takođe, ako u .trash folderu, koji može biti nevidljiv u file menageru, ima nešto i to se broji u inodes. Tako da bi valjalo i podatke iz tog dijela izbrisati.