Šta vi mislite, škola vs net?

Pozdrav dragi moji forumaši! Naime pošto vidim da ovdje ima dosta članova koji se razumiju u sve i svašta zanima me da li ste išli u školu za svoje zanimanje ili ste sve naučili preko neta? Ja znam da i ovi koji su završili škole su na kraju završili na netu, istraživajući sate i sate nešto vezano za njihovo zanimanje a isto tako me zanima da li ovdje ima članova koji su isključivo služeći se netom naučili programirati, dizajnirati etc., pošto ja nisam imao priliku da završim neki fakultet jer sam vrlo rano morao biti u fazonu “trbuhom za kruhom” morao sam tražiti načine kako zaraditi, zahvaljući netu naučio sam raditi raznorazne stvari a i van neta sam radio sve i svašta, a inače završio sam srednju školu za mašinskog tehničara xD

Sad da zaključimo, da li se sve može naučiti na netu ili je tu ipak potrebno fakultetskog obrazovanja (diskusija je isključivo za oblast, web, dizajn, programiranje)

1 Like

ma kakva skola, prek neta mozes sve nauciti

2 Likeova

Net. Ne ući se u školama gotovo ništa što možeš primijeniti u online biznisu.

4 Likeova

Zajebes se kao ja i upises srednju skolu koja se zove racunalni tehnicar za strojarstvo koja zapravo ispadne opci predmeti, strojarstvo i 2 godine racunalstva gdje nas uce radit u wordu :smiley:

3 Likeova

Ja imam fakultet.
Ipak je potreban fakultet da usavrsis svoje znanje i shvatis kako i zasto nesto funkcionise, sa druge strane imas predmete na fakultetu koji nisu vezani za web dizajn, programiranje i ako ti to ne lezi izgubices dosta vremena na te ispite a neces se moci posvetiti predmetima iz svoje struke. ( Dok ti tako gubis vreme polazucu predmete koji te ne interesuju drugi se usavrsavaju pre interneta i knjiga samostalno)

Na fakultetu neces nauciti nista novo sto ne mozes naci i na internetu sa druge strane ako zelis da bas budes savrsen u svom poslu bez fakuleta neces to postici. Tako recimo dok sam radio seminarski rad iz web dizajna sam morao da korisitim knjigu sa fakulteta, beleske sa predavanja i vezbi, internet, iako mi je bilo lakse zato sto sam taj posao znao i pre upisivanja fakulteta, nije bilo bas lako odraditi seminarski i braniti seminarski rad, pred studentima i profesorom koji postavlja sva ziva pitanja. :smile:

Ne mozes biti savrsen u svom poslu bez fakulteta… Mozes biti dobar programer , web dizajner ali nikad savrsen.

Mada opet zavisi i od fakulteta… :smile:

1 Like

Po struci sam tehnicar web dizajna i odlicne su stvari koje smo izucavali… S obzirom da sam imao pred znanje iz tih oblasti, vrlo lako sam je zavrsio.

Skola mi je sljedeca bila: www.sgts.edu.ba

Škola je odlična jer te nauči učiti i razmišljati. OK, zvuči pomalo bedasto, ali je tako.
Po mojem sudu najbolje je kombinirati klasično obrazovanje i “specijalizaciju” putem neta.

2 Likeova

slažem se, net samo dovrši ono što škola započne, tako nekako :smiley:

1 Like

Meni je tužno što sam u prethodnih par mjeseci upoznao desetine mladih ljudi oko 25 godina koji su izjavili da im je 4 godine faksa kojeg su završili bilo teško gubljenje vremena što su tek sada skontali.

Mladi su i neiskusni i ne znaju što pričaju.

Prva stvar, ako zelis da se zaposlis u nekoj firmi, mahom ces sa znanja sa tjuba da obrises dupe. Mozda ce ti neko i dati sansu, ali manje su ti verovatnoce.

Druga stvar, koliko god ucenje kod kuce bilo dobro, bolje je razvijati i socijalne sposobnosti sa drugim ljudima, povezati se, nego sedeti kuci za racunarom i bubati. Mozda ti kasnije zatreba partner, mozda od nekoga dobijes preporuku, dobijes drugara, prijatelje, devojke, to vreme gubis za racunarom.

Da se razumemo, ja sam zavrsio za elektrotehnicara racunara, baceno vreme realno, pogotovu sto se sada bavim fotografisanjem i video produkcijom, ali me je dosta skola, zapravo drustvo tada naucilo, tako da taj period nikad ne bih menjao. E sad, problem su nekad pare, ali ako vec naucis da radis preko neta, skupices preko neta i pare, da upises faks, pa…

Da ne duzim vise, idi bre u skolu a gledaj i na netu neke stvari. Dobijes diplomu i opciju da se negde kasnije zaposlis, a uvek sa strane mozes raditi sta hoces, tipa freelancing i tako to.

1 Like

ma kakva škola.jedino ako imas visak para.dami je barem vratiti sve one pare sto sam utukao na bezvrjedne tecajeve

Ako imaš para škola + internet, praksa itd.
AKo nemaš školu zanemari. Tako i tako školovanje ide non stop dok radiš.

1 Like

Škola (faks) ti je više da malo uživaš u tim danima, i naravno stječeš korisna poznanstva. S druge strane net ti je da učiš i pratiš trendove u određenom biznisu. Meni škola i nije baš pomogla da pokrenem biznis, ali išao bih opet da moram sve ispočetka.

Moj savjet je da ne preskačeš faks ako imaš mogućnosti da iole uživaš u studentskim danima…

1 Like