Stara konfuzija oko .info domena

Budući da je Internet dosta podijeljen oko toga kako Google gleda na jeftine .info domene, zanima me kakva su Vaša iskustva s njom, webmajstori? Da li su one “dobre” kao .com i .net ili ih ipak Google malo gura dolje?

Content je kralj, koju god domenu imao.

1 Like

Nastavak domene je potpuno i apsolutno nebitan za SEO.

Ja sam sa .com, .net i .org imao ista iskustva, dok .info nisam nikako uspio rangirati za identične pojmove, pa unazad 2 god nisam ni kupovao .info.

Jedina mana koju konkretno .info domena ima je ta sto ju ljudi tj. prosjecni surferi jos uvijek povezuju sa spamom, pa je zato mozda malo losija. Inace od novih ekstenzija jako dobra se pokazala .club domena.

.info bi trebala rangirati na Googleu identično kao i .com jer obje spadaju pod gTLD.

Ovo što je drmrgood spomenuo je točno. Dot com je uvjerljivo najbolja ekstenzija i takva će još dugo ostati. Postoji hrpa razloga za to, između ostalih type in traffic (koji nije kao nekad, ali i dalje postoji), prepoznatljivost, percepcija stranice ispod .com itd itd, da ne nabrajam u nedogled, a mogao bih.

Ono što mnogi zanemaruju kada uspoređuju mogućnost rangiranja ekstenzija jesu svi faktori koji utječu na rangiranje. Između ostalih, ako je netko uzeo .info onda je vjerojatno da su .com i .net zauzete jer bi u suprotnom njih uzeo. Ako su zauzete, onda je vjerojatno i jača konkurencija za taj termin. Ako je jača konkurencija, onda je i teže rangirati. Sve je to logika. Ako je .com slobodna, onda vjerojatno niti nije neka jaka konkurencija jer bi već netko od konkurencije uzeo .com. Ako nije jaka konkurencija, onda je relativno lako doći na prvo mjesto. I znači netko uzme .com zato jer je slaba konkurencija pa je .com bila slobodna i lako se probije na tražilici. Onda uzme .info za nešto jer su .com i .net zauzete jer je jača konkurencija, napravi sve isto kao i sa onom .com, ali se ne probija. I onda zaključi da .info nije dobra za rangiranje. To tako ne ide. Jednako je dobra za rangiranje kao i .com.

Evo jedan drugi primjer: Phoenix pizza. Sigurno postoji hrpa pizzerija u Phoenixu koje imaju webove pod .com. Pošto su iz Phoenixa sigurno se spominje Phoenix na webu, barem u dijelu gdje je naznačena adresa. Pošto su pizzeria, sigurno puno spominju pizzu. Ipak, za Phoenix pizza jer prva domena Phoenix.pizza :wink:
.pizza nije .com, ali je također gTLD i Google je tretira jednako kao i .com. Ovo je čisti dokaz. Išao sam gledati web i backlinkove i ne da nije jak SEO, nego je slab. Ima stotinjak backlinkova i slab sadržaj na webu. Ipak je bilo dovoljno za prvo mjesto. Također, pomaže joj exact match i to je još jedna potvrda da je EMD itekako bitan. Google tretira cijelu domenu sa ekstenzijom kao EMD.

Još jedan primjer je Preschool.directory za termin Preschool directory.

Ja nisam stručnjak za SEO, ali nisam niti tudum. I slijepac bi nakon kvalitetne analize vidio neke stvari, umjesto da sluša SEO “stručnjake” koji trkeljaju svašta.

Moje područje su domene, ali u smislu trgovanja, ne rangiranja. Pošto ipak moram biti upućen u ono što je predmet moje prodaje analizirao sam hrpu domena, i to detaljno, i u 100% slučajeva se potvrdilo da EMD i dalje nosi osjetnu prednost. Analizirao sam i rangiranje gTLD ekstenzija koje nisu .com i tu se potvrdilo da sve koje su gTLD imaju jednaku šansu. Tu analizu nisam radio detaljno kao za EMD, ali mislim da je bila dovoljna da komotno mogu zaključiti da su sve gTLD s jednakom šansom. Naravno, uvijek je uvjerljivo najbolje imati .com, ali ne zbog rangiranja nego drugih stvari.

4 Likeova

slažem se u potpunosti što je rekao Mitok. 2006 sam kupio info domenu i postizao odlične rezultate na njenim subdomenama te sam također uvjeren da nema razlike između com i info ako se gleda samo ekstenzija. Kralj je sadržaj.

Provala ta EMD vise nije bitan i da nema veze sa pozicijom u trazlici je jedan od SEO mitova. Itekako ima veze jer sam se na svojoj kozi uvjerio masu puta. Npr. ako su u prvih 10 rezultata stranice koje nisu EMD i koje imaju slabi backlink profil, dovoljno je nabaciti dva-tri jaka backlinka i prvi si bez greske ako imas EMD.