Starost web domene, koliko vrijedi?

Interesuje me koliko se cijeni starost neke domene, nije aktivna mozda i nema neki web sajt na sebi ali domen star 12 godina extenzije “.com” da li ima “neku” posebnu vrijednost, jer navest cu primjer, sada karikiram nekog auta oldtajmera i naravno on je star i povecava mu se vrijednost sa godinama starosti, da li to isto vazi i za domen ?

Cijeni se, navodno sve manje i manje ali 12.g je vrlo dobro, još ako se radi o dobrom nazivu onda vrijedi fine novce

Reći ću ti jedan svoj primjer…prije desetak dana sam prodao domenu koja je stara 15 godina za $85. Riječ je o .com domeni od dvije riječi. Nije CreditCard, LosAngeles niti išta približnog ranga, naravno. Dvije riječi koje su ok, ali baš ništa posebno.
Pokušao sam je prodati za puno više, ali nije išlo, a meni se nije “sjedilo” na toj domeni. Inače, ja sam je kupio za $5 malo prije toga, dakle i tada je bila 15 godina stara, a ja sam je dobio za $5.

Dalje, u petak sam prodao domenu za $300, koju sam par dana ranije registrirao. Ta tek registrirana domena je bila 3 riječi .com, i nikakve atraktive riječi tipa NewYorkCity, OnlineHotelReservation niti išta približnog ranga :slight_smile:

Dakle iz iskustva ću ti reći da starost domene nije presudna za njenu cijenu. Ovo navedeno je samo svježi primjer, a bilo ih je još jako puno.

Naravno da je uvijek bolje da je domena što starija, ali to nije neki previše bitan faktor. Možda je jedino bitno za Google i SEO.

Ako biraš između dvije domene koje ti po svemu odgovaraju, onda uzmi stariju. Ako misliš da neka domena vrijedi $10000 samo zato što je iz 1998, onda se varaš.

Starost domene se može cjeniti u slučaju da kupac misli da će time imati bolji rejting na googlu ili ako je na toj domeni dugo bio neki sajt pa su ostali becklinkovi ili neki posjeti. Ne vidim zašto bi domena sama po sebi dobila na vrijednosti iz nekog drugog razlog.
Naravno, domene koje su registrirane prije 15ak godina su uglavnom dobrog naziva pa samim time vrijede više ali ne mora biti slučaj.