Štivo o usability-ju, marketingu na psihološkom levelu, o pažnji čovjeka

Eto mislim da je naslov dovoljno deskriptivan. Napišite neke preporuke, knjige, linkove. Interesuje me recimo kako napisati članak koji grabi pažnju. Znam da su podnaslovi bitni, misli razbiti u paragrafe, imati koju sliku, ali uvijek se može poboljšati. Isto za web stranicu, kako je napraviti što jednostavnijom za koristiti. Za youtube video, kako ga napraviti da ljudi ne napuste nakon 10 sekundi videa. U suštini grabljenje pažnje čovjeka uz pomoć psihologije, koje je najbolje štivo na tu temu što se čitali? Imate li lični savjet?

1 Like

ne znam za štivo, web stranica u 2020oj godini treba da se otvara za 2-3 sekunde (najbolje bi bilo ispod jedne sekunde) i da bude laksa od 1 MB … pri tome treba da bude pregledna naravno

što se tiče webpage brzine i SEOptimizacije stranice, na netu imaš ogroman broj free i paid checkera … dovoljno je da svaki tekst i svaku stranicu provučeš kroz 10ak webpage speedtest checkera i 10ak webpage seo checkera i dobićeš skoro sve smjernice, kako šta poboljšati, kako paragrafe urediti, slike, linkove, opise, naslove, alt atribute, boje, kontrast, dugmiće, linkove, mobile usability itd. itd.

u suštini kada ispoštuješ sve google preporuke, ispoštovao si i samog posjetioca … što se tiče youtube privlačenja, e to je tek elaborat za sebe, tu treba čitat štiva

2 Likeova

Što se tiče brzine to nije problem, pingdom tools pokazuje da se otvaraju sajtovi za 500ms do 1s

Probaj rank math plugin. Mi ga koristimo unjesto yoasta i puno su nam bolji na oo coanci a bgm i brze nas google rankira.