Što je to "web 2.0"

ja imam svoje mišljenje al ću ga staviti u replyju tak da thread odmah ne ode u krivom smjeru, ps. ovu temu sam namjerno stavio u marketing i oglašavanje :slight_smile:
dakle što to po vama web 2.0 jest, u čemu se on razlikuje od weba 1.0 ili 0.8 jel ovo neka beta verzija? hahaha

web 2.0 je dakle HRPA SR.N.A koje je neki idiot izmislio da može klijentu naplatiti duplo više nego što je trebao, ne postoji niti jedna jedina inovativna stvar u web.20 web kao tehnologija sama po sebi niti ne postoji, niti je to neki software niti hardware već je to skup tehnologija, i ne može se nikako verzionirati, naime svaki put se naježim kad čujem glupost web2.0, slična stvar je i sa ajaxom, jer ja još nisam čuo da neko veli da je koristio tehnologiju “fopen” ili neznam “echo” xxD već vele da su koristili php ili koji već programski jezik, isto tako bi trebali reči koristio sam javascript, a ne ajax, jer javascript i nije ništa drugo nego najobičniji javascript, uostalom taj ajax podržava još i IE6 koji je izašao 2001

Vidiš,

Kada je krenio nagli razvoj internet servisa koji su svojim funkcijama uvelike odskakali od do tada postojecih stranica i tvorili jedan sustav modernih stranica koje su medusobno povezane te povezuju korisnike, javila se potreba za nazivom koji bi objedinio sve ove stranice.

Web 2.0 je termin koji je u tom trenu jednostavno bio potreban, nije niti standard niti tehnologija vec nacin razmisljanja, trend, neki novi val.

nastavi rečenicu (popuni array :smiley: ) “www”.$w00t[0]." je web 2.0 stranica, a “.($w00t[1]).” nije web 2.0 jer".$w00t[2]."."

Kada bi ti on i odgovorio na to, to bi bilo samo njegovo mišljenje, jer - kao što je rekao - web 2.0 nije standard, već samo kolokvijalni termin. Svaka stranica ima neke elemente koji se kolokvijalno poistovjećuju s “novijim”.

Web 2.0 bi bilo “geekovski” žargon za “novi web”, “bolji web”.

Npr. već “zaobljeni rubovi” ili “glossy efekt” na ikonama mogu biti - kolokvijalno - nešto tipično za stranice novije, web 2.0 generacije, ali to samo znači da je opaženo da to često bude tako, a ne da je to bitno. Autori su moguće naprosto željeli nekako vizualno istaknuti da “okreću novi list”.

Taj “novi list” konceptualno karakterizira trend poštivanja W3C-ovih preporuka, od tehničkih do preporuka za pristupačnost stranica (accessibility), do ideje informacijske arhitekture, kao temelja za sređeniji i time profesionalniji pristup izradi weba. Ovo je postalo uopće trend jer se prepoznalo i prihvatilo internet kao ključni dio života i rada, dakle resurs koji je bitan za funkcioniranje mnogih poslova, javnih usluga, za razliku od “starog weba” koji nije morao biti pouzdan jer je uglavnom služio kao “mali oglasnik”, a usluge su bile pružane unutar domene pojedinih organizacija.

Novi web ide ka tome da je internet bitan, da mora biti pouzdan i siguran medij. Ovo se pak, očitava, u našoj većoj socijalnoj i ekonomskoj ovisnosti o njemu.

Isto tako web 2.0 negdje tehnološki započinje s implementacijom HTTPRequest objekta u klijentskim jezicima preglednika, čime je omogućeno da stranica “u pozadni” komunicira sa serverom. To se je dugo očekivalo i kada je napokon postalo gotovo standardno u preglednicima otvorilo je široki prostor za nova konceptualna rješenja web stranice, točnije za razvoj web-aplikacija koje nalikuju desktop aplikacijama. Tehnološki to vjerojatno najistaknutiji događaj koji razgraničuje “novi web” od “starog weba”.

Tu onda dolaze i web-servisi kao novi način korištenja web-servera uopće i sl.

Naravno, stvari onda idu i svoj drugi ekstrem gdje se te nove mogućnosti koriste i na posve neprimjerene načine, gdje bi klasični pristup bio jednostavniji, sretniji i ugodniji. Ali to je uvijek tako.

tsereg uvjek ima najbolje odgovore :smiley: no jasno je sve to meni, samo moj cilj je bio da se popljva taj termin :smiley:

znamo svi šta je bio web 1.0 ajde promjenili su u web 2.0 to je ovo što je tsereg reka.
I šta sad zar nije sve iskorišteno a i sve viđeno obli rubovi,promjena templatea,sjaj ikona ja stvarno ne vidim di se nalazi web 3.0
Znači li to da ako ja izmislim nešto novo da mogu reći da mi je stranica web 3.0

Da je glupost je duplo a ne jednom

Primjer:
Tsereg more reći da mu je webmajstor u web 2.5 kako?
pogledajte koliko ima stranica ili stari foruma koji su promjenili template a puno je toga ostalo staro kao na webmajstori.

Je li to znači da je webmajstor izmislio web 2.5???

kromaser,

Procitaj ponovo sto smo tsereg i ja napisali i vidit ces da sam pojam web 2.0 nema previše veze sa samim dizajnom stranice (iako postoje odredeni motivi koji se ponavljaju kroz mnogo web 2.0 stranica kao što su obli rubovi, glossy look i slicno).

sav taj look se mogao oduvjek simulirat i napravit, stvar je samo u tome da je došlo do promjene trenda, i to jednostavno ne zaslužuje takav naziv, web2.0 je čista izmišljotina nekog web developera da naplati više :slight_smile:

Eto, sad znaš tajnu kako da naplatiš više. Upotrijebi je. :wink:

ma reči ću ovo je u web2.2 TDI XxD

W00t i Tsereg

Nu pročitao sam i da znam šta je 2.0 web samo sam malo skrenio s teme.
Mislio sam reći sljedeće.Kao što postoji web 2.0 tako more postojati i site 1.0 ili nešto drugo izmislite.
Recimo kao što je webmajstor ili neki drugi forum star 20-tak godina redizajniran da izgleda kao novi forumi i recimo da netko to nazove site 1.0

A što se tiče web 2.0 ima tu i dizajna

web nije software da bi se mogao verzionirati, ako mislimo na web kao web stranice e onda one mogu imati verzije, ali zasebna stranica, a web kao pojam nemože nikako imati verzije i iz toga je taj naziv jednostavno debilan

Najbolji uvod koji sam prije par godina našao na webu, što je zapravo web 2.0

“We are seeing two-way communications,
and users are consumers as well as suppliers of information.
Users need a seamless way to interact and prefer doing several activities such as
reading news, mail, bank statements, and stock reports all from one location.
This change necessitates a conglomeration of information sources and seamless
sharing in an interactive fashion.”

Od stranica koje kreiraju sami korisnici ( facebook,digg,youtube itd…) do RIA aplikacija u kojima korisnik odlučuje kako i na koji naćin će “konzumirati” informaciju i kako će je djeliti s drugim korisnicma servisa.
Sve tehnologije koji sudjeluju u stvaranju takvog weba zovemo odmilja Web 2.0 tools (RIA,AJAX, web servisi itd.)

Vidio sam jednu aplikaciju prije godinu ili dvije napravljene u FLexu (da to je tehnologija za izradu bannera=) pratila je američki tour de france ili tako nešto. Korisnik je u jednom kutu dobivao informaciju o trenutačkom poretku, uglavnom statistika u tablici, u drugom kutu je imao prijenos utrke, u trećem gps kartu gdje se trenutačno koji biciklist nalazi, i još neke sitnice.
Zašto bi to bio web 2.0. Zato jer korisnik sam bira što će konzumirati, radi to na jednom mjestu. Hoće li se motati po karti, hoće li gledati utrku ili uživati u statistici to je na samom korisniku.

Po meni, razlika izmedju 2.0 i prijasnjih nacina prezentacije informacija na webu je iskljucivo u razlici intrakcije samih posjetitelja sa sadrzajem i u odnosu na informaciju, neznam kolko je ovo razumljivo…

Odnosi posjetitelj - informacija su bitno promjenjeni sto je, ofkors, zahtjevalo i nekakav trendy naziv.

Web 2.0 se po meni nikako nemoze povezivati s grafickim nacinom prikaza informacija (dizajnom) ili nacinom kodiranja.
Naravno, web tehnologija ide naprijed ali web 2.0, opet, po meni, nije nista drugo nego evolucija interakcije na webu.

@gorrc, dvosmjerna komunikacija ne postoji (izuzev pluginova glash,java,silverlight…)
Za dvosmjernu komunikaciju (smatram d aje izuzetno potrebna) trebat će se promjeniti protokol uopće (http) s time i browseri, te to nije nimalo lagan i jednostavan proces…

[quote=“Kečko”]@gorrc, dvosmjerna komunikacija ne postoji (izuzev pluginova glash,java,silverlight…)
[/quote]

Za kranjeg korisnika postoji. Mislim što je krajnjeg korisnika briga jel on chata na facebooku preko pull ili push. A plug-inovi su isto dio web 2.0 weba, a jesu li oni plugin ili nisu to opet “konzumenta” nije briga. Njemu je važno web 2.0 iskustvo.

najbolje objašnjenje koje sam čuo do sada na tu temu

da ali kako to radi? ne baš najbolje,


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja