Sto kazete na izradu web stranica, ali da web dizajner ne radi "from scratch"

Znaci upoznao sam nedavno jednog zanimljivog tipa , na forumu jednom i on ima web stranica na kojima pruze usluge izrade web stranica, cijene su mu dosta male, nikad nije vise od 2000 kn. Samo sto on kada radi,radi wordpress stranice za klijente i rekao je kako uzme vecinom “osnovni” kod(od nekog besplatnog templatea, predpostavljam) i onda on to preuredjuje pa na kraju klijent dobije sto je trazio.

Sad mene zanima jel u redu ovo sta on radi jer i meni se osobno svidja ideja, a mislim i ja do sada nisam radia “skroz ispocetka” za nikoga al do sada nisam ni imao klijenta. Onda vase misljenje ? Jel moze lik nadrapat ili nesto

Pa kako moze nadrapati kada uzme besplatni template ?*

Ma ne nego ja sam uvjek mislio do sada da “profesionalne” stranice koje nude izradu web stranica pocinju od nule sa svakim klijentom i onda mi on kaze kako uzme osnovan besplatan kod jednog jednostavno templatea i onda on ide pa radi svoje i na kraju dobije stranicu koju je klijent trazio

Pa ako klijent dobije šta je tražio, a nema povrede copyrighta, ne vidim u čemu je problem :slight_smile:

Dobro si i mislio. Zato stranica kod web studia i košta min. 4 puta više nego kod tog lika. Profesionalni web studio zna zašto je na vrh stranice stavio 3 zelene točkice, zašto je na jednoj stranici koristio serif font, a na drugoj sans-serif, zašto je boja nekog linka crvena, a nekog zelena ili narančasta. Taj isti studio zna i šta je kvalitetan landing page, a svega mi poznaje i psihologiju korisnika stranice itd. itd.

Pa i sam znaš da postoje neke stranice koje imaju ono nešto i kad im promijeniš samo jedan detalj onda to više nije to.

Inače nisam dizajner, da se odmah ogradim, ali sam pročitao jedno 100 knjiga na tu temu i pratim jedno 50 blogova, networka na tu temu.

Aha onda dobro :slight_smile:

[quote=“CreatifCode”]Dobro si i mislio. Zato stranica kod web studia i košta min. 4 puta više nego kod tog lika. Profesionalni web studio zna zašto je na vrh stranice stavio 3 zelene točkice, zašto je na jednoj stranici koristio serif font, a na drugoj sans-serif, zašto je boja nekog linka crvena, a nekog zelena ili narančasta. Taj isti studio zna i šta je kvalitetan landing page, a svega mi poznaje i psihologiju korisnika stranice itd. itd.

Pa i sam znaš da postoje neke stranice koje imaju ono nešto i kad im promijeniš samo jedan detalj onda to više nije to.

Inače nisam dizajner, da se odmah ogradim, ali sam pročitao jedno 100 knjiga na tu temu i pratim jedno 50 blogova, networka na tu temu.[/quote]

Razumijem sve, a kad se vec bavis tom temom, sta kazes na ovaj dio di web dizajner moze naje*ati zbog ovoga, ili jednostavno ne moze ?

Jedino gdje moze najebati jesu problemi koji bi mogli nastati kada isporuci proizvod klijentu. Ti problemi su u vezi kompatabilnosti njegovih izmjena i dodataka sa vec postojecom temom. Ostalo je sve nebitno i nema nekih problema…sve u svemu prodaje poluproizvod :slight_smile:

Mislis kao da ce bit nekakvi problemi jer je mijenja dosta toga pa ce izgledati cudno ? Pokaza mi je 2 stranice i mogu rec da su tip top :slight_smile:

Da se nadovežem na CreatifCode.

Web studio plaća poreze, plaća doprinose na plaće, plaća software i sve operativne troškove koji idu uz to.

Onaj tko radi web stranice za 2 000kn možda i zadovolji klijente rezultatom, ali do kada će moći tako raditi? Kome je u interesu cijeli život raditi na crno?

Naravno da može, ali ovisi o temi koju je koristio i kako je ta tema licencirana, jer ako sam ja nešto postavio na web i dopustio da se to koristi besplatno, to ne znači automatski da sam ja dopustio da se automatski bilo koji dio moga koda može koristiti i u komercijalne svrhe. Sve ovisi o licenci teme ili bilo koje komponente za razvoj. Često vjerojatno znaš i sam skinuti neki paket besplatnih ikona, fontova ili čega već i onda imaš tamo jednu datoteku koja se zove ReadMe i u njoj u 95% slučajeva piše “koristiti samo za osobnu uporabu, ne smije se koristiti u komercijalne svrhe bez pismenog dopuštenja autora” ili nešto u tom stilu.

Dobro ovde sad nepricamo o tome ima li taj lik obrt ili ne. Nego o tome kako on radi

Po meni najgora stvar što se tiče wordpressa (ili nekih drugih ) je uzeti neki gotov template i uređivati ga da bi dobio šta klijent hoće. Prvo se u tome neredu treba snaći i shvatiti šta je pisac htio reći…Brže sam iskodiraš html/css sajt i prebaciš u npr Wordpress. A i pitanje je licence kao što spominje CreatifCode.

“From scratch” ne mora nužno podrazumijevati od nule tipkati, ali podrazumijeva da klijentu od nule radiš unikatan dizajn i da znaš šta radiš. Da nije preuređena tema ( osim ako on to traži- npr kupi temu na themeforestu i onda je da tebi da mu je preurediš…).

Možeš koristiti npr. neki html šablon da ne moraš svaki put jedne te iste osnovne stvari tipkati koje se nalaze u svakom projektu.
Malo progooglaj pojmove “wordpress frameworks”, “grid systems”, “css frameworks”. To ti sve ubrzava izradu. Na tebi je da li ćeš to stalno koristiti, rijetko ili nikako. A tu se ne moraš bojati jer to smiješ koristiti.

Vjerovatno koristi neki od WP frameworkova pa ima osnovi kod - a on samo odradi CSS

Nije nije nego bas free template uzme i onda radi po svome

Nema ništa sramotno u tome, moraš negdje početi, a omjer vremena i zarade ti je za početak dobar.

Imaš i firmi koje ti stavljaju commercial template-ove na siteove klijenata i to naplate.
Primjer toga su dolje navedeni ali sumnjam da imaju firme i nekoriste .hr domene.

http://www.studio-faber.com/

http://www.dbdesign.com.hr/

To je iskorištavanje neznanja klijenta. Da klijent zna išta o web stranicama, sam bi mogao učlaniti se u neki od Joomla/Wordpress klubova, uploadat Joomlu na hosting, instalirat template i ispunit sadržajem, a platio bi samo učlanjenje u template club.

Evo gavick template club (čije templateove faber koristi na svim klijent siteovima) članstvo košta 40eura i u tom članstvu imaš licencu za uzeti bilokoji template i postaviti ga na 2 domene i još dobiješ support 6mjeseci za te dvije domene.

Dbdesign site je na template-u od Yootheme (čije članstvo je 39eura za 1 domenu).

I sad ti objektivno reci, da li bi ti dao nekome ko nezna sam sebi dizajnirat stranicu da tebi za 2000kn napravi sajt.

[quote=“maydayy”]
I sad ti objektivno reci, da li bi ti dao nekome ko nezna sam sebi dizajnirat stranicu da tebi za 2000kn napravi sajt.[/quote]

A ima i slučajeva da klijent izričito traži besplatni template ili ako mu kažeš besplatni template 500kn prilagođvanje, custom 5000kn pa ćeš vidjeti koji ćeš odgovor dobiti.

Isto tako kvalitetan template, samo dizajn se vjerovatno ne može napraviti ispod 5000kn. Mislim ako čovjeku treba tjedan dana za kvalitetni dizajn još javascript i html tjedan dana.
Onda je to već koji 4000kn a da nije na crno bez ikakve zarade.

jel mozes preporuciti neku ?

Ovisno što te zanima.

“zna zašto je na vrh stranice stavio 3 zelene točkice, zašto je na jednoj stranici
koristio serif font, a na drugoj sans-serif, zašto je boja nekog linka crvena, a
nekog zelena ili narančasta”

“kvalitetan landing page, a svega mi poznaje i psihologiju korisnika stranice itd. itd.”

?

I dalje ne kužim koje te točno teme zanimaju. Teorija dizajna, psihologija i dizajn, terorija boja, grafički dizajn???


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja