Što se najbolje isplati: CPC, CPM ili affiliates programi?

Pozdrav, vodim jedan domaći “Make up i lifestyle” portal pa me zanima koji je najbolji način da se broj posjeta pretvori u neku konkretnu zaradu. Portal ima cca 100 tisuća mjesečnih uniqua, a od postojećih adsense oglasa ima malo koristi, niti dovoljno da se pokriju godišnji troškovi hostinga. Što se najviše isplati, neki affiliate program, CPM program ili nešto treće? Kvalitetne preporuke dobrodošle.

Monetizacija sajta, bez obzira na stats tamo je tema za sebe, i to velika.
Trebas poznavat svoj traffic da bi ga najbolje iskoristio. (note: najbolje iskoristiti ne znaci balkanski, bar ne s moje strane).

Adsense vec po definiciji nekoj MORA nosit OK paru za te visite, znaci da nije dovoljno optimiziran.
A kako imas domaci sajt, opcije su ti limitirane, tako da CPA nece ici, CPM ako neides u popup moras u marketinske agencije, a etarget je blijeda kopija adsense, prema tome na kraju smo opet na adsense.

Pokusat otkrit gdje su najbolje pozicije oglasa, u kojim dimenzijama i vidjet kako ide, za prvu ruku, IMHO.

Što točno smatraš pod OK pare za taj broj posjeta? Prosječan CPC za bannere je oko 0.06 €, a CTR je 0.08% pa sad izračunaj dal su to OK pare. Koliko sam shvatio CPC je najgori mogući oblik oglašavanja za portale, jer u principu posjetitelji vide oglas iako ga nisu kliknuli, a oglašivač plaća samo po klikovima :frowning:

CTR je definitivno premali, “trebao” bi se kretati oko nekih 1.5 - 5 posto. Sto znaci ako ti imas 0.08 trebao bi imati bar 10-15 puta veci CTR, a to znaci znanto vise love. Sve ovisi o siteu i posjetiocima, ali mislim da bi na tvoju posjetu neka zarada trebala iznositi 700-1500kn mjesecno mozda nesto manje ili vise, ovisi.

Da, znam da je CTR puno premali, napraviti ću neke izmjene lokacija oglasa na stranici pa ćemo vidjeti. Inače mislim da su oglasi ( Adsense ) kod nas jako podplaćeni i da nema kruha u tome. Puno više zarade dolazi od sponzoriranih članaka nego običnih oglasa. Koliko vidim vani imaju mnogo veći CPC i mogućnosti odabira mreža oglašivača. Istina je da je Hrvatska mala zemlja, ali praktički se daje besplatno oglasni prostor na internetu zabadava, a s druge strane neki plakat od 10000 kuna stoji pored neke sporedne ceste gdje ga nitko ne vidi.

U pravu si, vjerojatno ce se to s godinama koje dolaze popraviti no sad je tako kako je…

CPM bi bio najisplativiji medjutim ukoliko nemas megasajt, moras suradjivati s agencijama (tipa AdNet) koje uzimaju velike provizije (~50%) i nisu bas uredni s isplatama.
CPA nisam probao ali sam citao da ne prolaze dobro s domacim trafficom, osim za neke specificne niche sajtove. Isto vrijedi i za affiliate programe, za koje sam se osobno uvjerio da ne valja na nasim sajtovima dok sam na stranim sajtovima imao odlicna iskustva.
Dakle ostaje CPC gdje je rigorozni Adsense predvodnik, a Etarget njegova blijeda alternativa, kao sto je vec Nosf spomenuo.

Osim gore navedenog postoji i mogucnost za napraviti vlastiti proizvod ili webshop i njega promovirati, sto nije besplatna alternativa i vec je prica za sebe.

Uglavnom situacija oko monetizacije domacih sajtova bas i nije bajna u ovom momentu, no nadajmo se boljoj buducnosti.

Probao sam se prijaviti sajt na Chitiku, ali je naravno odbijen jer je većina čitatelja iz regije tj. uzimaju samo one sajtove koji imaju širu publiku engleskog govornog područja. Također isplate su dostupne samo u većim europskim zemljama i zemljama engleskog govornog područja.

Znaci, rekoh - nije ti optimiziran site uopce. Tak mali CTR sam po sebi ukazuje na lose oglasne pozicije. Osobno od Adsense dalje nebih isao trazit za ovu regiju rjesenja, nego znaci onsite ici to sredit u neki normalan CTR (koji ne mora biti ni 1-1.5% nego vec i pola od toga je bomba u biti)
Link mozda?

Pozdrav Nosf, dodao sam floating Adsense banner u sidebar što je malo popravilo situaciju, sad je CTR oko 0,02%, ali to je još uvijek malo. Evo ti link pa ako imaš kakav dobar prijedlog samo reci:
http://www.sminkerica.com

Pa ne smes da stavljas google oglase u float.

Pomeri skyscrapere jos gore ka vrhu strane i stavi jednu 336x280 iznad fb aplikacije.

[quote=“xxxsr”]Pa ne smes da stavljas google oglase u float.

Pomeri skyscrapere jos gore ka vrhu strane i stavi jednu 336x280 iznad fb aplikacije.[/quote]

To je upitno posto neki giga sajtovi poput 9gag imaju Adsense u floating sidebaru.

Adsense su mi isključili i isključili na još dva računa a neznam zašto, no dobro. Zanima me koji CPC staviti osim E targeta, pokušao sam Xclaim ali oni se sele, šta bi vaša preporuka bila.

Hvala

To su premium publisheri vrv.

http://productforums.google.com/forum/#!topic/adsense/vtHmzfcOr-A

http://productforums.google.com/forum/#!topic/adsense/_bKSbWYtTQ0

Stavi si adsense oglase između svakog članka naslova, i ispod i tako će ti najviše klikat, isprobano. Možeš ih imati samo tri na jednoj stranici koja se prikaže tako da na to treba pripaziti. I ako odabereš teme u Hrvatskoj koje imaju dobre oglase, banke, apartmani itd, te teme sajtova imaju relevantne oglase. Možeš napravit sajt za banke, nekakve informacije o bankama i bankarstvu, dobro implementiraj oglase, sigurno će biti relevantni, CPC bi trebao biti između 10-15 euro centi. Sa 300 posjeta dnevno možeš imat zaradu od 1000 kuna mjesečno. Dva mjeseca zapneš i napraviš takvih 10 mini sajtića i u parama si miki :wink: provjereno :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja