Što znači EU direktiva o zaštiti autorskih prava za osobne web poput moje?

Razmišljao sam se gdje postaviti ovo pitanje? Da li na ‘legalis web’ ili ovdje na forum struke. Ipak odlučio sam ovdje jer je većina stručnjaka koji se bave webom prisutna ovdje.

Ima li na forumu web stručnjaka koji se razumiju u pravnu struku a koji su upoznati više sa ovim pravima i obavezama da mi odgovori na ova 4 pitanja?

Moja web stranica i Forum pokrenut je 2005 godine.
Ovaj članak na webu me potakao na otvaranje ove teme (zimo.dnevnik.hr/clanak/sto-europska-direktiva-o-zastiti-autorskih-prava-znaci-za-tebe—530511.html)

  1. Imam osobnu web stranicu na kojoj objavljujem moje radove a u tekstove ponekada znam postaviti link na riječ koja vodi na neku drugu stranicu gdje ima više pojašnjenja o određenom pojmu.
    Je li to nadalje dozvoljeno s obzirom na EU direktivu tj. čl.11 i čl.13?

  2. U sklopu dotičen web stranice imam forum koji u stvari nije forum. Forum je pokrenut 2005 godine i zaključan je tj. “read only”. Nitko se više ne može registrirati na njega, svi podaci nekadašnjih korisnika foruma su obrisani i sada ima samo dva člana foruma kao administratora.
    Na njemu znam dodati neki tutorijal vezan za određenu problematiku koji sadrži također linkove na druge stranice koje nisu u mojem vlasništvu.
    Ima li tu kršenja zakona EU direktive čl.11 i čl.13?

  3. Na dotičnom forumu imam postavljeno više tema koje sadrže kratki tekst i video (ja nisam vlasnik ni autor videa a u tekstu je naveden izvor i autor, također nisam tražio dozvolu za objavu videa na mom webu) koji prikazuju neke radnje koje se odnose na temu iz naslova.
    Mogu li ostati ovi videi na forumu i da li krše dotične članke (primjer teme u kojoj se nalazi video) . Ili bi trebao obrisati sve teme koje sadrže video (ovi videi preuzeti su sa YouTube, tako da posjetitelj stranice može kliknuti na video i pogledati ga na YouTube)?

  4. Nadalje, imam neke web stranice koje na sebi sadrže linkove na državne institucije, županijske web stranice itd…
    Mogu li ovi linkovi ostati na web stranicama ili ih moram brisati zbog EU čl.11 i čl.13?

Želim ukloniti sve teme sa web stranice i iz foruma, koje krše dotični EU zakon. Ne bi želio doći u situaciju, u nekom momentu da moram ukloniti cijeli web i domenu sa servera (ipak sam uložio jako puno truda, vremena i novaca od 2005 godine do danas. Ako nema nikoga ovdje tko može dati pravni savjet, molim vas link ili email adresu gdje bi se mogao obratiti.

btw: S obzirom na EU direktivu kada su u pitanju dotični članci 11 i 13, također da li ja smijem postaviti u ovoj temi na forumu linkove vezane za problematiku iz naslova teme?

Ako može iskreni savjet nekoga tko poznaje pravnu stranu ove EU direktive ili barem link gdje mogu saznati ovo što želim?

To prvo postaviš pa onda pitaš? :smile:
Sve je u redu Ivane, možeš naravno, mi nismo toliko strašljivi. :blush: A možeš i tamo na svom webu i Forumu. :+1: Ono što sam ja primijetio i nije mi se svidjelo je to da je onaj link koji si postavio sa tutorijalom - na engleskom? :neutral_face: Ne zato jer sam nacionalist ili ne znam engleski :blush: nego bi trebalo biti drugačije, ali neću sad o tome.

Moj je savjet; budi cool i diši malo, sve je u redu, pogotovo ne razmišljaj o uklanjanju likova. :blush: Na koncu, znaš onu:
Boj se vuka, boj lisice… i nikad u šumu. :smile:

Naravno, dobrodošao je svatko nešto napisati tko misli drugačije, ili više zna. :o:

Ima i Selimović slično.

Hvala vam dečki za javljanje, iskreno očekivao sam više uključenja članova. No sačekat ću tjedan dana da vidim hoće li se još netko javiti.

Nemoj očekivati neki odgovor od pomoći. Bilo je pisanja na tu temu, i sve se svodi da nitko živ ne zna dobro tumačiti te zakone. Čak ni sami kreatori i osobe koje su izglasali taj zakon. Dvosmislen je i pun je rupa. Što god da uradiš, može te se tužiti. Po meni, trebao bi biti nedužan ako ti se ne dokaže neka zla namjera i djelovanje na štetu pojedinca ili više njih, čije si podatke imao kod sebe.

Hvala ti za javljanje i komentar.
Ako se nitko ne javi u narednih 10-tak dana sa relevantnim i zadovoljavajućim savjetom (iako mislim da takvih ima na ovom forumu) ili nekim linkom koji je s pravne strane zadovoljavajući, obrisat ću sve teme sa foruma koje sadrže video sa YouTube (mislim da je to najbolje rješenje). Ne želim riskirati da u nekom momentu moram ukloniti cijelu domenu sa weba ako dođe do nekih zakonskih problema (nemam volje “bakćati” se stime. Ipak je tamo preko 2000 tema (*.html stranica).

btw: nemam nikakvih osobnih informacija (niti sam u posjedu) o bilo kakvim korisnicima i posjetiteljima weba.

Sto bi brisao te video snimke koje sada imaju redovan embed,verovatno ce posle toga ako izglasaju zakon mozda biti omoguceno youtube kreatorima da samo odredjuju da li da dozvole embed svima ili kome oni daju dozvolu.Zakon treba biti izglasan tek negde sredinom marta ili u aprilu.Svi mi imamo sajtove sa izvorima od drugih sajtova,bice tu svasta ali sve cemo znati kada i ako bude izglasano.Belgija je protiv a sve zemlje moraju biti za.

Ne vjerujem da si ičija prava ugrozio.
Pa ti mu samo povećavaš preglede.
Ugrožavanje autorskih prava bi bilo da si download-ov’o video pa okačio na svoj sajt ili recimo reupload-ov’o na svoj kanal.
Ovako samo pomažeš autoru. Pa YT ti daje embed kod da što lakše integrišeš u svoju aplikaciju.
Ti na ovaj način prikazuješ YT sadržaj a ne isključivo tamo nekog autora sa autorovog sajta.
Prouči još malo YT (i Google generalno) Privacy Policy i Terms of Services ali ne vjerujem da si uradio išta loše niti ti savjetujem da nešto brišeš zbog zapitanog razloga.

Više ova tema nije važna, obrisao sam sve teme u kojima su se nalazili video materijali. Znam da ću izgubiti posjete ali ni to nije važno, bit će bolje jednog dana.
Hvala svima na učestvovanju u temi

Dzabe si brisao jer nije prekrsaj embedovati sa youtuba kada postoji redovna opcija embed.

Evo na sta se odnosi zakon i na koje sajtove se primenjuje.

"
Utječe li Direktiva negativno na memove ili GIF-ove?

Upravo suprotno.

U Direktivi su dogovorene i posebne odredbe kojima se države članice obvezuju na zaštitu slobodnog učitavanja i razmjene djela u svrhu citiranja, kritike, osvrta, karikature, parodije ili pastiša. Jasno je da se njima osigurava i daljnja dostupnost memova i GIF-ova. Odredbama se zapravo jamči da će oni biti još sigurniji nego prije jer je zaštita za takva djela prije bila predviđena u sklopu različitih nacionalnih propisa, što je dovelo do razlika među državama članicama.

Hoće li i dalje biti moguće vidjeti isječke pri čitanju ili dijeljenju članaka u sklopu servisa za prikupljanje vijesti?

Da.

Dogovoreno je da se izdavačima informativnih publikacija omogući pravo da od servisa za prikupljanje vijesti zahtijevaju da s njima sklope licencne ugovore o uporabi članaka. Ipak, servisi za prikupljanje vijesti moći će i dalje prikazivati isječke bez prethodnog odobrenja izdavača informativnih publikacija. To će biti moguće pod uvjetom da se isječak sastoji od „vrlo kratkog izvatka” ili „individualnih riječi” i da se smatra da servis za prikupljanje vijesti novosti ne zloupotrebljava tu mogućnost.

Ova će Direktiva značiti kraj za novoosnovana poduzeća…

Ne.

Dogovorena je posebna zaštita za novoosnovane platforme. Platforme mlađe od 3 godine s godišnjim prometom manjim od 10 milijuna EUR i prosječnim brojem pojedinačnih mjesečnih posjetitelja koji je manji od 5 milijuna podliježu mnogo blažim obvezama od onih velikih."

Hvala ti za link ali to nije više ni važno. Obrisao sam 100-tinjak tema koje sada više ne želim vraćati iz arhive.
LP