Stranica nestala s Googla

Pozdrav,

imam jedan problem što se tiče rangiranja na Googlu. Radi se o stranici koja je bila relativno dobro pozicionirana za nekoliko pojmova i glavni dio posjetitelja je dolazio tim putem. Site i domena su stari oko 2 godine, a već zadnjih godinu dana broj posjetitelja i zarada su polagano, ali više manje konstantno rasli. Ono što se dogodilo prije nekih tjedan dana je nagli nestanak s Googla, ali doslovno za sve pojmove, pa i za one na kojima sam već dugo držao prvo mjesto. Dakle, ne da sam odletio nekoliko stranica dolje u rezultatima, nego me nema uopće.

Istovremeno se pojavila nova stranica u rezultatima koja u domeni vješto ima utrpan jedan od mojih najvažnijih keyworda, tako da se brinem da netko iza te stranice ima veze s mojim problemom. Dal itko ima iskustva s ovako nečim? Jel se stranica nakog nekog vremena vrati, čak ako je netko radio na tome da tu sranicu sruši, pretpostavljam očitim blackhat metodama (overblastanje linkovima ili nešto tog tipa)?

Site je inače na engleskom, a koliko sam za sad pročitao na drugim forumima, čak i da je koristio blackhat metode, ako site nije potpuno novi, to mi potencijalno više može koristiti nego štetiti, jednom dok me google opet vrati u rezultate (većinom se spominje rok od kojih tjedan, dva). Sad, koliko ima istine u tome, ne znam, ali nadam se da je tako.

Ne znam koliko si upoznat, ali prije cca tjedan dana dogodio se update googleovog algoritma tzv Penguin gdje je dosta stranica nahebalo, a ljudi se zale da je dobar dio OK siteova penaliziran tj. da je google naparvio neku gresku u tom novom updateu algoritma. Razmisli malo o svojim linking metodama i sadrzaju (dupli, spinani) A moguce je da ti bas nesto potrefilo da si i privremeno nestao pa se vratis tamo gdje si bio, ali to je vise karakteristicno za nove siteove, rijetko kada siteove starosti vise godina.

Da, baš sad gledam, čini se da je i mene zeznuo novi algoritam, makar je neobično jer sad ovime google očito negativno gleda na stvari koje su do nedavno spadale u dozvoljene tehnike, tipa article marketing i slično. Još neobičnije je (barem u mojem slučaju) da mi se sad za glavni keyword na prvoj strani googla pojavljuju stranice koje su očito MFA s obzirom da je kvaliteta sadržaja nikakva, ali očito je SEO kod njih odrađen na način koji google vrednuje više po novom.

Ništ, ne preostaje nam ništ drugo, nego upoznat se s vremenom s novim algoritmom ili se nadat da će malo bolje i pažljivije naštimat te promjene koje uvode.