Susjedov mali

Često se znam javiti na oglas za realizaciju nekog projekta na ovom forumu. Čim se izvođač traži na forumu jasno mi je da budžet nije velik tako da sastavljam ponudu uz minimalnu zaradu čisto radi reference i iskustva.

Nekoliko puta mi se desilo da sam potrošio određeno vrijeme na pisanje ponude, potrošio vremena i novaca na sastanak da bi se nakon kratkog vremena javila osoba koja je spremna isti taj posao napraviti za >50 PUTA manju cijenu od moje minimalne cijene koja je izračunata na temelju moje procjene potrebnog vremena za realizaciju.

Konkretno, netko s ovog foruma je spreman napraviti news portal (uključujući dizajn) za 30 eura!

Ja sam zbunjen, zanima me puno stvari:

  • Čime se bavi osoba koja je spremna taj posao napraviti za 30 eura?
  • Da li ta osoba zna koliko je vremena potrebno da se takav projekt realizira?
  • Koliko godina ima ta osoba?
  • Da li se sa takvom osobom moguće sastati uživo?
  • Na što će osoba potrošiti tih 30 eura?
  • Koliko cijeni svoj sat posla?
  • Kolika je šansa da se takav projekt završi na vrijeme pošto je rizik minimalan?

Uglavnom, volio bih popričati sa jednom takvom osobom, čisto informativno…
Znam da na ovom forumu ima dovoljno korisnika da sva pitanja budu odgovorena…

ZAR JE TOLIKO LOŠE?

ja mislim da takve poslove rade ljudi koji se tek uce, i to im sluzi za ucenje, a ako i ne uspiju ko sljivi 30€

Kao što je rekao mojzicer, ta osoba se tek uči te nije svjesna koliko tu ima posla i u što se upušta.

Ja osobno nebih nikada prihvatio tako nisku ponudu jer sigurno ta osoba neće sajt složiti kako spada, a niti će ispuniti neke moje zahtjeve koje bih ja postavio.

Sastanak uživo te bilo kakav kontakt preko telefona ili skypea gdje bi se čuo njegov glas i njegovo razmišljanje zasigurno nije moguć.

To bi bilo nekakvo moje mišljenje… ali svatko ima svoje cijene (što je u ovom slučaju pomalo i smiješno).

Tko želi riskirati 30€, neka da dečku posao pa vidi na čemu je. Sigurno bi se našlo i onih koji bi rekli - ja to napravim za 20€!

quote=“Junior” sastavljam ponudu uz minimalnu zaradu čisto radi reference i iskustva. (…) javila osoba koja je spremna isti taj posao napraviti za >50 PUTA manju cijenu od moje minimalne cijene koja je izračunata na temelju moje procjene potrebnog vremena za realizaciju.[/quote]Vidi, to - doslovno - se dešava i u pravom biznisu. Imaš mlade i aspirativne firme koje stavljaju smiješne cijene i još smiješnije rokove. Ali dobivaju poslove – na koncu cijena bude nešto veća, rokovi daleko premašeni, ali naručitelj je dobio nešto. Te firme rade na “adrenalinu”.

A i svi softverski projekti kod nas - i kod najvećih firmi - se svode na dumping cijena, nerealne rokove, te njihovo debelo premašivanje i naplaćivanje naknadnih troškova. Naime, izgubljenost klijenata koji postavljaju takve blesave uvjete ima svoje razloge i uzorke, a ti isti razlozi i uzroci onda opet omoguće da se tijekom posla zapravo “pregovara” o rokovima i cijenama.

[quote=“Junior”]Čime se bavi osoba koja je spremna taj posao napraviti za 30 eura?[/quote]Đak je u srednjoj školi ili brucoš.[quote=“Junior”]Da li ta osoba zna koliko je vremena potrebno da se takav projekt realizira?[/quote]Da - onako kako je ona zamislila taj projekt. U tvom slučaju, instalacije skripte tipa CuteNews s nekim free templateom. [quote=“Junior”]Koliko godina ima ta osoba?[/quote]Još nije zaposlena.[quote=“Junior”]Da li se sa takvom osobom moguće sastati uživo?[/quote]Najvjerojatnije ne. Nema auto.[quote=“Junior”]Na što će osoba potrošiti tih 30 eura?[/quote]Pivu, izlazak.[quote=“Junior”]Koliko cijeni svoj sat posla?[/quote]Ne cijeni. Tek želi zaraditi kakvu pinku za izlazak za par sati posla. I možda steći malo iskustva.[quote=“Junior”]Kolika je šansa da se takav projekt završi na vrijeme pošto je rizik minimalan?[/quote]Dosta velika, zapravo. Naručitelj uopće nema pojma da je moguće instalirati gotovu skriptu i dizajn. To će ga oduševiti i bit će zadovoljan. Onda će nazvati svog izvođača sa “samo malim zahtjevima za izmjenama”… :slight_smile:

Uglavnom, vrlo brzo će se pokazati je li naručitelj zadovoljan ili nije. Samo trebaš ostati u kontaktu.

Dokle god postoje đački servisi i student-servisi u kojima se za sitne pare iskorištava rad studenata, nemamo se zapravo što žaliti kada đaci i studenti dobivaju poslove. Možda ćeš sutra i ti zaposliti nekog tako. :wink:

Zato onaj ko ima mnogo visu cenu, i zna zasto ima mnogo visu cenu, nema problema da objasni klijentu zasto on naplacuje 50 puta vise. Naravno da nece svi prihvatiti tvoje uslove, no ne sumnjam da ima klijenata koji znaju sta hoce i koliko otprilike to kosta.

Uostalom, onaj ko stvarno misli da moze dobiti news portal za 30 eura, verujem, i nije tvoja ciljna grupa.

Stvar je jednostavna, ako želiš portal za 30€, toliko ćeš i potrošiti.

Jeftine stvari su u 100% slučajeva i najskuplje stvari.

ja to ne bi radio ispod 2.500 Eur :slight_smile:
ja stranicu običnu radim za 1500 Eur, a to za 30 Eur vjerovatno će iskoristit neku skriptu sa free dizajnom :smiley:

Za 30 dolara ce napraviti wordpress s magazine themom. A sto je jos zalosnije je to sto ce taj wordpress s magazine themom izgledati 50 puta bolje nego ce 99% programera iz ljepe nase sami to skodirat.

Većina projekata koje sam radio kao freelancer, nasred projekta bi naišao na nerješiv problem. Zatim kad bi potrošio sate i sate koje nisam mogao naplatiti da riješim problem, kasnije saznam, da je na projektu radio ili susjedov mali, pa to nije znao riješiti, ili da sam ja samo bio podizvođač a netko outsoursao ono što nije znao napraviti.
I na kraju ja rješavao nečije neznanje i na kraju bio debelo potplaćen.

Zato sada čim počnu priče o nekakvim genijalcima koji rade za kikiriki ili u projektu naiđem na nešto što nisam siguran da nemogu izvesti, ne radim.
A scenarij je uvijek isti, projekt izgleda da se može završiti za tren oka, a tamo negdje duboko zakopano u kodu teško sranje.
I tako baš nedavno imao sličnu situaciju gdje je trebalo imati ili linux administratora ili bi sam morao kompajlirati PHP i lik mi na to odgovori pa šta glumim da je to par linija koda.
Nisam mu išao objašnjavati, prepirati se, samo sam mu poručio, Hvala, ne hvala, puno sreće.

Jedino mi je žao što mi je trebalo 5 godina da dođem do toga.

Onaj tko želi ušparati, u nekim slučajevima dobiti i kvalitetniji i puno fleksibilniji proizvod taj će se potruditi i pronaći freelancera da mu obavi posao.
Onaj tko ima para, otići će u neki top studio, a onaj tko niti ne misli platiti a želi izvući nešto taj će pričati o dalekoj Indiji, susjedovim malima.

I nitko nebi pomišljao o susjedovom malom da nema uspješnih priča i u takvim projektima.
I funkcionira po jednostavnom sistem, server admin + susjedov mali.
Ovaj admin se izbaci u početku sa shared hostingom no kad dođe vrijeme plati se, a na kraju troškovi uzrokovani susjedovim malim svakim danom rastu i rastu.
Ne rastu troškovi 1 korisnik 1 kuna, već svaki novi korisnik donosi sa sobom i koeficijent povećanja troškova.
Onaj tko želi nešto u web i stime je upoznat i želi riskirati slobodno riskira.
Ljudima je nekako prihvatljivije kupiti 1gb rama nego platiti nekog da radi dva tjedna i ušpara tih 1gb rama.
Zašto je to tako, vjerovatno je psihološki lakše to podnjeti:)

Čini mi se da je fejsbuk pokazao a nadam se da će se i u budćnosti to prihvatiti da je prava ušteda u kvalitetnom softwaru a ne ušteda na kvaliteti software (susjedov mali+skripta) koja se nadoknađuje hardwerom.
No lako njima oni su fejsbuk. No mislim da je fejsbuk pokazao pravi put, a tko ga želi sljediti, to je na njemu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja