Telekomi ne mogu biti policajci za piratstvo

Europski sud pravde odlučio je da vlasnici autorskih prava ne mogu tjerati ponuđače internetskih usluga da nadziru preuzimaju li njihovi korisnici piratski softver, filmove i glazbu:

http://www.tportal.hr/scitech/tehno/161742/ISP-ovi.html

Više detalja o presudi:

Također se opisuje i situacija u SAD-u.

Izjava udruge Europska digitalna prava:

Uz izjavu je priložen i FAQ u kojem se opisuju neke temeljne pravne postavke. Naši zakoni su s ovim usklađeni (npr. ustavno pravo na privatnost komunikacije, izuzimanje ISP-ova od odgovornosti ako nisu upoznati s ilegalnošću postupaka, a o čemu je čak i bila tema na forumu).

Koliko je dobra presuda toliko je i loša.
Ako je piratstvo zabranjeno onda treba sankcionirati svakog ko to prekrši.
Ako se niko ne optuži onda znači da piratstvo treba legalizirat.
Čemu služi zakon koji se ne provodi i koji svi kršimo?

[quote=“tsereg”]Europski sud pravde odlučio je da vlasnici autorskih prava ne mogu tjerati ponuđače internetskih usluga da nadziru preuzimaju li njihovi korisnici piratski softver, filmove i glazbu:

http://www.tportal.hr/scitech/tehno/161742/ISP-ovi.html

Više detalja o presudi:

Također se opisuje i situacija u SAD-u.

Izjava udruge Europska digitalna prava:

Uz izjavu je priložen i FAQ u kojem se opisuju neke temeljne pravne postavke. Naši zakoni su s ovim usklađeni (npr. ustavno pravo na privatnost komunikacije, izuzimanje ISP-ova od odgovornosti ako nisu upoznati s ilegalnošću postupaka, a o čemu je čak i bila tema na forumu).[/quote]

[quote=“kres0”]Koliko je dobra presuda toliko je i loša.
Ako je piratstvo zabranjeno onda treba sankcionirati svakog ko to prekrši.
[/quote]Nisam ja ubojica zato što si ti ubio nekoga koristeći revolver koji sam ti ja prodao. Nije ISP pirat zato što se je netko spojio na Internet preko njegove infrastrukture i onda pokrenuo uTorrent da seeda sadržaj. Isto kao što ISP-ovi nisu teroristi zato što su teroristi koristili njegove usluge da međusobno komuniciraju.

Ova odluka suda nema nikakve veze s time. Isto kao što ova odluka ne znači da je sada “nešto legalnije” krajnjem korisniku koristiti uTorrent da seeda autorska djela za koja nema prava distribucije.

Ona ima veze s time da li je moguće nekim trikom natjerati ISP-ove da nadziru komunikaciju svojih korisnika iako ISP-ovi nisu odgovorni za istu. Zato su pokušali tužbom dobiti sudski nalog kojim bi se ISP-u naredilo da nadzire komunikaciju. Inače, ISP - pošto nije odgovran za komunikaciju koja se odvija po njegovoj infrasrukturi - to sigurno ne bi činio sam od sebe.

U budućnosti neče biti piratstva jer će audio, video i ostalo uključujući software biti opće kreativno dobro na kojeg svatko ima pravo. Novac će izumrijeti. Osnovne životne potrebe će biti svakome dostupne gratis. Npr. moramo jesti da održimo život. U budućnosi će svi imati hrane i za nju nikome ništa neće trebati dati jer je hrana opće dobro i vlasništvo svih ljudi.

Ako imaju infrastrukturu da vide jel se neko spajao na torente i radio nelegalne radnje mislim da bi to trebali prijaviti.

Ispred dućana imaš kameru i vidiš da je neko nekom na cesti ukorao npr. mobitel jel bi prijavio?

[quote=“tsereg”]
Ona ima veze s time da li je moguće nekim trikom natjerati ISP-ove da nadziru komunikaciju svojih korisnika iako ISP-ovi nisu odgovorni za istu. Zato su pokušali tužbom dobiti sudski nalog kojim bi se ISP-u naredilo da nadzire komunikaciju. Inače, ISP - pošto nije odgovran za komunikaciju koja se odvija po njegovoj infrasrukturi - to sigurno ne bi činio sam od sebe.[/quote]

[quote=“kres0”]Ako imaju infrastrukturu da vide jel se neko spajao na torente i radio nelegalne radnje mislim da bi to trebali prijaviti.[/quote]Tu postoje dva problema:

  1. Nemaju takvu infrastrukturu. Zapravo, jedno od obrazloženja u presudi je da bi tuženi ISP morao o svome trošku instalirati i održavati skupu opremu i precedure nadzora, što je teret koji se ne može od njih tražiti.

  2. Čak i da imaju takvu infrastrukturu “da vide”, kada bi stvarno gledali, kršili bi ustavna prava svojih korisnika:[quote=“Ustav RH”]Članak 36.

Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva.

Samo se zakonom mogu propisati ograničenja nužna za zaštitu sigurnosti države ili provedbu kaznenog postupka.[/quote]

Postoje i praktični problemi nemogućnosti razlikovanja legalnog i ilegalnog tranfera sadržaja, a sve to je zapravo protumačeno u danim linkovima.

Uglavnom, žicama putuju terabajti podataka. Ne sjedi negdje netko tko bi to “gledao”, niti bi to smjelo ikada biti tako. Još manje bi trebalo ulagati mijune i milijarde u programe, hardver i megavate struje da bi se realnom vremenu obrađivale i analizirale te informacije.

[quote=“tsereg”]
Uglavnom, žicama putuju terabajti podataka. Ne sjedi negdje netko tko bi to “gledao”, niti bi to smjelo ikada biti tako.[/quote]Kako onda CIA “presretne” telefonski razgovor ili mail?

[quote=“Gigolo”]Kako onda CIA “presretne” telefonski razgovor ili mail?[/quote]Valjda tako što znaju koga žele pratiti i onda prate komunikaciju te, kao s njom povezanih osoba. A ako ne tako, onda kako god ti misliš da to čine. Što se mene tiče, ne bih htio u forumu o zakonima polemizirati o teorijama zavjere. A za raspravu o specifičnostima američkog Patriot Acta nakon 11. 9. ili tehničkim sredstvima koje koriste kriminalisti možemo otvoriti novu temu.

Ja sam temu otvorio samo zbog ove vijesti vezane uz regulaciju u području autorskih prava koja je zanimljiva za tematiku ovog foruma.

Ne treba otvarati novu temu, a i ova se može zaključati. Samo ti tvrdim da tvoja gore citirana izjava nije točna. Na netu nema ništa anonimno i stvarno netko negdje sjedi i gleda to. Ako ne ISP a onda MUP svakako.

Star trek :wokmen:

jedino ferengiji će biti još pohlepni :zub:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja