Transfer novca i sigurnost

Još nisam koristio Paypal niti bilo što slično tome. Ono što me zanima prije no što počnem jest sigurnost. Koristite li neke posebne alate za zaštitu, ili se sve temelji na uobičajenoj kombinaciji antivirus+firewall?

Ujedno, postoji li konflikt između PP-a i firewalla? Kakvih ste iskustava po tom pitanju?

Sa Paypalom ostavljas broj kartice i kontrolni broj samo njima, a kad placas takodjer te preusmjeri na njihovu stranicu gdje se ulogiras i platis. Nemas opasnosti da igdje dalje ostavljas broj kartice i slicne podatke koji se lako mogu zloupotrijebiti.

1 Like

Ja koristim DSL-router (koji tvornički blokiraju dolazne konekcije), NOD32 Smart Security i Windows Firewal. Dodatno na to na računalu radim isključivo kao limitirani korisnik, što smatram čak i važnijim od korištenja A/V programa, jer zlonamjerni programi koje bih slučajno i pokrenuo, imaju ipak nešto limitiraniji pristup do sustava. Povremeno s netstat naredbom napravim provjeru uspostavljenih veza. Higijena je također bitna - koristim samo softver iz izvora u koje mogu imati povjerenje (poznate open-source programe, tj. uvijek pažljivo promislim o izvoru s kojeg softver preuzimam).

Koristim vrlo dugačke i teške zaporke, za svaki račun drugačiju, koje generiram i čuvam pomoću programa KeePass u kojem su podaci kriptirani pomoću vrlo dugačke fraze koju znam i ne zapisujem. Za one račune koji su su bitniji (poput PayPala, odn. drugih mjesta na kojima sam koristio kreditnu karticu ili su slične važnosti) koristim funkciju KeePassa koja me podsjeća na promjenu zaporke, pa ih redovito mijenjam.

PayPal nema nikakav konflikt s firewallom jer se radi o običnoj web-stranici, tj. sve ide preko HTTPS protokola, a izlazni portovi za SSL su tipično oslobođeni na svim “sigurnosnim stijenama” (hrv. za “firewall”, uz nešto popularniji i doslovni “vatrozid”).

Ovdje imaš jedan članak u kojem baci oko na poglavlja o PasswordCard.org i Perfect Paper Passwords tehnikama za izradu i čuvanje zaporki:

1 Like

Dobro ti je imati posebnu karticu za plaćanje preko interneta. I na nju uplatiš onoliko kolko misliš potrošiti.