Tražim investitora za projekt računalne automatizacije

Pozdrav,

Tražim investitora za projekt računalne automatizacije.
Botovi automatiziraju zadatke za klijente; potencijal 1M korisnika globalno.
Projekcija prihoda: 400.000 €/godišnje uz 1% prihvaćanja.
Projekt razvijen, marketing tek kreće.
Više detalja o projektu vidi ovdje.

Također sam otvoren za sugestije gdje i kako bi najbolje bilo potražiti investitore.

Unaprijed hvala.

1 Like

Nisam investitor. A za sto ti treba investitor? Za marketing ili za nesto drugo? Da ti da novac za nesto pa da ulozis u to nesto?

Mozda ne trebas investitora u ranoj fazi da ti pojede 30-40% firme za 20.000€ pogotovo ako ti je sustav automatiziran
Mislim da ovi HR angel investitori nisu bas darezljivi pretjerano. Mozda ti treba joint venture s nekim tko ce odradivat jedan dio posla u kojem ti nisi dobar pa cete podijelit zaradu.

Procitao sam dokument al ne kuzim o cemu je projekt osim da automatizirano rjesavaju neki problem.

Ja znam za https://crane.hr/
Iako je tu Sasa Cvetojevic pa ne znam koliko je dobro. Za ostalo ne znam, ja sam imao startupe i nikad nisam u HR uspio naci nikog, a trazio sam uzduz i popreko

S obzirom na projekciju prihoda (koja znam da zvuči predobro, ali je zapravo debelo konzervativna i može biti samo veća ako se ne desi neki izvanredni vrag) … i s obzirom da nije sve na “rekla-kazala”, nego je tu već 5g rada ostavljeno i ima puno toga što se može opipati i vidjeti kako radi ..uglavnom, s obzirom na to nije da mi se baš prodaje 30-40% udjela za 20k€

Zašto debelo konzervativna? Ja sam npr. uzeo postotak prihvaćanja usluge 1%, ali ako uzmemo u obzir da je usluga takva da klijentu donosi profit veći od 40eur godišnje, a da njega košta 40eur/god i da oko iste ne mora ama baš ništa raditi, tj. ne mora prstom mrdnuti (osim platiti uslugu) … ja bi se usudio reći da prihvaćanje takve usluge treba ići bliže 100% a ne 1%, heh.
Naravno, neće biti 100%, ali očekujem znatno više od 1%.
A klijentima se uvijek može dati godinu dana besplatne trial verzije da osjete benefite usluge i tako ih dodatno privući.

Cijenu sam za sada ostavio da bude faktor individualnog dogovora, ali će dogovaranja biti samo ako netko prepozna vrijednost ovoga i ako ponude budu realne.

Ja se vodim onim da je dobra investicija koja se povrati u 5g,a ovdje bi prema tome za 20k€ investitor trebao dobiti točno 1% firme da bi kasnije taj ulog zarađivao unutar 5g (za navedenu projekciju sa faktorom prihvaćanja od 1%.)

Ako npr. taj faktor prihvaćanja bude 5%, investitoru bi se kasnije svake godine taj ulog vraćao.

E sad, znam ja da je sve još predaleko da se baš tako uzmu te brojke u obzir, tako da sam spreman na kudikamo bolju ponudu, a skils investitora bi trebao biti da pravovremeno prepozna dobru ponudu.

No ponuda neće biti baš tako dobra kako si gore napisao, nego je negdje cca 5k€ za 1%. Tu je i dalje enormno dobar povrat, ako projekcije zažive, a razmišljam još o modelu koji bi investitora zaštitio ako projekcija znatnije odstupi od predviđenoga. Tipa nekakav fleksibilan postotak udjela koji će se kasnije na nekom milestoneu redefenirati (povećati), ako se stvari neće kretati po predviđenom.

I da, ja o ovoj investiciji ne ovisim (mislim, treba mi kapital, ali imam i drugih načina kako ću doći do njega) …tako da sam spreman samo za opciju koja bi bila na obostrano zadovoljstvo.

Hardware je dosta skup za ovo. Za ovo su potrebna računala koja spadaju pod radne stanice i tu je ulazni rang procesora negdje bliže 10k€.
Nisam još siguran koliko će ukupno koštati stroj za opsluživanje određenog broja klijenata, ali znam da su početne cijene već fine.

A druga stavka je završetak razvoja, treba isplaćivati plaću i živjeti od nečega … a ja sam svoje rezerve dobro istrošio u ovih 5g što sam većinom posvećen samo razvoju. Možda bih i uspio dogurati do kraja, ali malo je škakljivo vući poteze kad si financijski na samom rubu.

Što se tiče marketinga, već je napisano u dokumentu, no ponovim i ovdje. Botovi mi automatski prikupljaju kontakte točno onih korisnika kojima treba ovakva usluga. Za sada su prikupljeni svi iz HR (njih 60 000), no postupak ću moći ponoviti za cijeli svijet. Tako da će se potencijalnim klijentima moći direktno obratiti i predstaviti im uslugu. Imam i vlastiti servis za slanje SMS-ova, tako da se čak niti taj dio neće morati plaćati.

Dobro ja sam bubnio 25k za 30-40%. To sve ovisi o dogovoru, vec sam zaboravio kako to ide i koliko uzimaju.

Ne znam detalje projekta pa necu komentirat tehnicki, iako sam tehnicka osoba :smiley:
Al da, ja u HR ne znam bas puno investitora. Osim onaj Crane koji sam napisao. Jesi razmisljao o akceleratoru mozda? Ima u Sloveniji https://abc-accelerator.com/ i u Bugarskoj https://www.11.vc/

Jer novac ce ti lakse dati VC ili tak ti akceleratori jer oni ne dijele svoj osobni novac vec i oni pokupe novac okolo fondovi, drzava itd. Dok privatni invetitori daju svoj novac pa su malo rezerviraniji i oprezniji.

No onda je problem kod akcelerator i VCa sto oni traze tim, jer oni imaju takav mindset da ulazu u tim a ne u projekt (vise manje), jer kao projekt ima vece sanse uspjet ako je tim u njemu, sto ima smisla. Tako su meni govorili gdje god sam bio.

Ne znam jesi li tehnicka osoba ili ne, ja sam radio sa botovima i optimiziro ih, mozda bi ti mogao pomoc s nekim idejama/savjetima ako hoces

Kuzim ovo za tim, i sam to tako vidim …ali nije lako stasati tim bez izvora love, i obratno. Nadam se da konačno stižem i u tu fazu da ću moći graditi tim, ali do sada jednostavno nije bilo prilike (ili mog znanja da to napravim dok nije bilo znatnijeg prihoda)

Hvala, to je sada onako dosta široko što bi se sve moglo staviti na repertuar rasprave, heh.
S kakvim botovima si radio? Generalno, kakav je bio koncept/struktura?

Ovdje je generalno koncept:
Svaki bot se pokreće unutar virtualne mašine, kako bi svaki imao pristup za vlastiti miš/tipkovnicu.
Unutar jednog (malo jačeg) stroja se tako pokreće 15 - 20 virtualnih mašina. (Radne stanice bi trebale moći kudikamo više toga pogoniti)

Sam bot je konceptiran na način da radi iz segmenata:

• browser exstenzija (ima direktan uvid u page source)
  • php server (na razini virtualke - komunicira sa browser ekstenzijom i ostatkom sustava)
  • php server (Doors) (na razini host računala ili www - poslovna logika - umrežuje sve botove u cjelinu)
  • mouse agent (python server na razini virtualke - upravlja mišem/tipkovnicom po instrukcijama ostatka sustava)
  • starter (program na virtualki koji sve to inicijalno pokreće, mjeri aktivnost bota, restarta bot po potrebi itd.. u svrhu dugotrajne stabilnosti rada)

Ja sam radio sa botovima koje sam pisao u PHPu koji su scrapeali stranice. Najkompleksniju stvar koju sam radio je da pokrenem headless browser znaci bez GUI, tipa pokrenem firefox ili chrome i scrapeam sa stranice sta mi treba i sacuvam informacije, ispunjavam formu na stranici tipa search formu i onda dohvacam podatke. Pa cak i login ako je potreban i registracija. U sustini interakcija sa stranicom kako bi ja interaktirao ali automatizirano

Kasnije ili u toku scrapeanja posaljem si email ako mi je informacija bitna

I onda sam pokrenuo tipa 100 botova da rade u isto vrijeme, neki server od 50e sam koristion, VPS.

Nisam siguran da tako možeš prošetati Google Mapom uzduž i poprijeko i uzeti što ti treba. Osim toga, ne možeš ništa raditi iza captche i ne možeš ništa raditi sa softwareima koji nisu online. Ovi moji botovi su doslovno virtual human workeri, teorijski mogu obaviti sve zadatke koje može i čovjek (za računalom).

U budućnosti ih planiram još integrirati sa AI, pa će moći donositi i mnogo složenije odluke … tj. novi zadaci će im se moći zadavati putem ljudskog jezika, a ne da ja moram pretprogramirati proceduru po kojoj izvršavaju neki zadatak. No to nije dio ovog projekta, samo kažem koji potencijal leži u tim botovima… i tada to postaju AI agenti.

Aha dobro da, osim ako ces koristiti Google Maps API. Ali ne mogu nista offline raditi. Tvoje mi se cini nesto bas custom, jer mi se cini dosta generalno “obaviti sve zadatke koje može i čovjek (za računalom).”, to moze biti bilo koji posao s bilo kojim softverom za bilo koji use case

Sje-bano je imat startup, traziti investiciju, raditi sve to, pogotovo sam. Stresno na kraju krajeva. Promisli si koliko ti je to vrijedno, koliko to zelis gurat i dat svog vremena u sve to.

Ja sam skuzio osobno za sebe da nije vrijedno, jer nakon 8 sati posla jos raditi na necem sto ce moooozda uspjet, nemat vremena za obitelj, ljubav, prijatelje i sebe. Meni je trebalo nekih 15 godina da skuzim to

Google Maps API moraš pristupati preko api_key i on pazi što radiš, da ga nebi koristio za scrape podataka. Osim toga, nemaš tamo sve podatke koje možeš naći baš na mapi. (Slike uslužnih djelatnosti, review-e, itd…)

Trenutni botovi naravno ne mogu sve, tj. ne znaju sve obaviti. Ali je koncept takav da nisu ograničeni obaviti bilo što - što ih ja poželim “naučiti” da obavljaju.

Ja sam si uspio posložiti da nemam tih 8sati … znači zadnjih 5g radim samo ovo. (Ne samo botove, nego sve što nabrojah da je odrađeno)

Nema tu za mene prostora sumnjati hoće li uspjeti ili neće … hladnokrvno igram “all in”.
Samim tim što mi taj razvoj predstavlja najveće zadovoljstvo, to smatram i najvećim uspjehom - spojiti strast, biznis i smisao života.

Ako je tako onda naprijed, dao sam ti par linkova za koje ja znam. Pa kreni odande i pocni kontaktirat ljude.
Napravi lijepi pitch deck, stavi unutra bitne informacije o projektu i zaradi te projekciji pa ces vidjet gdje ce te to dovest :smiley:

Ja sam iskreno nadam da ces uspjet nesta, volim kad ljudi uspiju i kad zarade masu para.

3 Likeova

Da se pohvalim, dokapitaliziran sam s 20k€. Više mi i ne treba, i ovo je više neg dovoljno da završim. Prodano 5% udjela, s određenim dodatnim zaštitama i mene i investitora. :slight_smile:
Mislim, zasada je pao dogovor… vjerujem da se neće izjaloviti pošto se radi o dobrom frendu.

6 Likeova

Bravo :star_struck: to je odlicna vijest

1 Like

Jeste, hehe. Mislim, pretpostavljao sam da u svom krugu imam dvojicu koji bi rado uložili … a ovako javno sam htio malo ispipati hoće li postojati interes izvan mog kruga…pa mi to malo namjestiti i osjećaj kako i što tražiti. Jel ponuda potražnja definira stvar… na kraju mi se nije puno ni čekalo hoće li netko ovako javno biti zainteresiran, kad već na prvu nije baš bilo upita. (Jedan samo bio)

Inače, danas smo baš precizirali odnos malo matematikom, djeluje mi dosta kvalitetno zaštita i njega i mene pa ću podjeliti. Kaže formula njegov udio je:

Udio (%) = max(10 - floor(Dobit / 10.000) × 0.125, 2)

Riječima to znači:
Za godišnju dobit firme od 0 - 10 000e on ima 10% - time skoro vraća ulog u roku 20 godina na aktualnu dobit. Nije neka sreća, ali nije ni bačen novac. Zaštićen je tu od najgoreg.
A kako dobit firme raste, tako njegov udio pada za 0.125 za svaki sljedeći rang dobiti od 10 000e.
Npr. ako je dobit 50 000e, njegov udio je 10 - 5 x 0.125 = 9.375%, i tu mu se ulog vraća u cca 4.5 godine.
Za projeciranih 400 000e, udio mu po formuli pada na 5% i tu ima povrat od jedne godine.
Eventualno daljnjim rastom dobiti, postotak mu opada …ali je isti zaključan na minimalno 2% ispod kojega mu nikada ne pada. Tako da ako postanemo jednorog, hehe …neće ostati baš zaključan na povratu od “samo” jedne godine.

I tako pričam ja jednom dugom frendu kako sam dogovorio investiciju i uđemo u detalje projekta i financijskog plana i na kraju me i taj frend pita onako ozbiljnim tonom “A koliko ja mogu investirati?” Hehe, a to nije jedan od onih na koje sam još računao da bi mogao.

Sada je malo i dvojba uzeti i to. Više mi i ne treba i praktički bi bio dugoročno loš potez uzeti još, ali ipak time prebijam svoj rizik ako na kraju bude neki fijasko zbog nepredviđenog lošeg razvoja projekta.

Uglavnom da, zanimljivo. Više od ponude me veseli to da prepoznaju što radim :slight_smile:

Svaka čast, ne bih se nikad upustio u takvu avanturu. U svakom slučaju, dobro si se pogodio. Želim ti da postaneš jednorog :unicorn:

2 Likeova

Sve je to dobro ali sumnajm da je to legalno sto radis. Da nije nebi ti pola tih stvari trebalo u razvoju koje si koristio, u svakom slucaju sretno. Samo zapazanje iznosim, bez namjere pljuvanja projekta.

1 Like

Nisam siguran što točno vidiš ilegalnim?
Ako misliš na druge teme gdje je bilo pitanja vezano za razvoj bota … imaj na umu da se bot prvotno razvijao za jednog klijenta za drugu namjenu. Tek kasnije sam shvatio kako ga mogu prenamjeniti i uključiti u ovaj svoj projekt i tako dignuti postojeću uslugu na višu razinu.

Taj drugi klijent ga istina koristi u sivoj zoni, dok ovdje možda je djelomično u sivoj zoni, možda nije.
Mislim, ne radi se ništa ilegalno što se tiče zakonskih okvira … ali svaki scrape podataka može biti škakljiv protiv volje onoga kome se podaci uzimaju. Taj čin samim time nije ilegalan, jer nije ilegalno koristiti javno dostupne podatke (opet, dok ih se koristi unutar zakonskog okvira) … ali je škakljivo ako vlasnik podataka primjeti da se koriste i odluči raditi protiv toga.
No kao što rekoh, određeni rizik posla postoji i ulagači su ga svjesni.

Dokapitaliziran sa još 20k, pod istim uvjetima. :see_no_evil_monkey:

1 Like

Automatizirano prikupljanje podataka je vjerojatno zabranjeno u njihovim privacy policy, da nije tako, te podatke bi isporučivali lako kroz API ili nesto drugo. Nebi morao dizati razne virtualke i simulirati korisnicko ponasanje hehe. Vrlo lako bi mogao tuzbu dobiti ako povezu ko im i na koji nacin uzima podatke. Ne znam samo moje zapazanje, meni je svejedno. A tebi sretno kako god bilo, ako mi je servis bude koristan nije da ga nebi i ja koristio, dok traje i legalno je s moje strane. :smiley:

1 Like

A znam, ali istu primjedbu bi mogao dati i za Google … “da su ti htjeli dati podatke, imali bi API za tebe”.
No Google (tražilica) je svoj poslovni model bazirala upravo na raznim scraperima i izvlačenju javno dostupnih podataka … sada to rade i AI tehnologije i mnogi drugi servisi koji rade segregaciju i grupaciju podataka.

Što tu kaže zakon, nije skroz definirano nego se lome koplja oko toga … nečiji privacy policy nije zakon.