Tražiti partnera ili raditi sam?

Imam dilemu.
Imam par pravih “money making” ideja koje mogu sam sprovesti u djelo, ali kako radim na još par projekata paralelno, kratak sam sa vremenom.
Pitanje koje mi se nameće jest da li da tražim partnera koji je iskusan u programiranju pa da zajedno podijelimo dobit, ili da dovršim projekte (za koje mi treba još nekih 30-ak dana) i krenem sam u realizaciju.

Zašto se to pitam?
Čini mi se kako u posljednje vrijeme je jedino bitna ideja, odnosno čini mi se kako je ideja vrednija od same realizacije (proramiranja). Pitanje je dana (ako ne i sata) kada će netko takvu ideju izrealizirati i početi prvi. Naravno, tu je i pitanje novaca - tko prvi njegova djevojka…

Ukratko, jedna ideja je za igricu za mob (iPhone), druga ideja je za facebook igricu (3D).

Koji su vaši stavovi i što bi vi napravili?
Da li da tražim partnera ili da krenem sam?

Po mom proračunu, izrada aplikacije (igrice) za mobilni bi trajala oko 4 tjedna, a za facebook oko 6 mjeseci.

Po nekakvoj analizi, od Iphone aplikacije očekujem brži priljev novaca ali na kratak rok, a od facebook aplikacije sporije ali na duže vrijeme, obzirom bi se igrica razvijala i nakon objavljivanja (dodavanje novih mogućnosti, itd…)

Mišljenja?

Idi sam.

Tako je. Ako znaš skodirat to - odlično. Neće realno se niš desit takvog da ti ideji prođe vrijeme za mjesec dva, toliko imaš izgleda vremena i ideš sam.
Iphone app napraviš za 4 tjedna, kad cimnu pare odeš i platiš developere za ovo drugo :slight_smile:

Nažalost (i ja sam učio programske i skriptne jezike i nikak ne potcjenjujem) ali Ideja > Programer.

Radi sam ali za sve što možeš angažiraj vanjskog suradnika.
Možda se čini glupo i skupo ali na duže staze će ti više projekata doslovno pojesti vrijeme.

Svakako moja preporuka je također da si nađeš nekoga…Osobno meni je uvijek bilo lakše raditi sa nekim u društvu…Brže i kvalitetnije se projekt napravi…Barem je tako u mojem slučaju.

Da je dobro imati partnera i Bog bi ga imao. Nema dileme — idi sam ili plati nekoga nekoga da to odradi.

S poduzetničkog gledišta - ne možeš sve sam. U ovom slučaju je dobro što ne moraš brinuti o marketingu, prodaji i naplati - na tebi je samo da realiziraš ideju u djelo.

Kad ih sprovedeš u djelo - onda ćeš znati jesu li to bile “money making” ideje.

Da li je ideja vrjednija od programiranja? — Sigurno je jedino da je dobra realizacija ideje vrjednija od programiranja.

Kada si programer tada se fokusiraš na programiranje a ne na prodaju i zaradu… i usput ti promiču stotine prilika za monetiziranje ideje…

Ako misliš da ideja vrijedi više nego izrada projekta, onda nauči sam programirati. Javi kako je prošlo…

Znam da su ideje isplative, spreman sam ruku stavit pod giljotinu za tu izjavu. :slight_smile:
Kodiranje nije problem, problem je samo vrijeme. Razmišljao sam o partnerstvu, pa zato i postavljam ovo pitanje jer nisam imao iskustva u partnerstvima tog tipa (programiranje). U principu me strah da ne uzmem partnera pa kad mu iznesem ideju, ovaj mi je “poplaši”… :slight_smile:
Vjerojatno ću ipak krenut sam, i to baš tim redom kao što Nosf reče. Prvo iPhone pa facebook, jer za facebook će mi trebati pomoć u svakom slučaju.