(Treba li plaćati) Porez na internet zaradu

Zanima me porez na internet zaradu, zna li netko postoji li neki limit do kojeg se ne treba plaćati porez? Primjerice ako radim preko Fiverra i zarađujem manje od 100 eura trebam li prijavljivati svoj dohodak poreznoj upravi

Ukoliko zarada prelazi 50.000KM (25.000€) na godinu trebaš. Bar je tako u BiH. Ali sve su to male cifre ~100€

Odakle ti ova informacija?

U Bosni i Hercegovini, porez na dodatu vrijednost (PDV) se počeo primjenjivati 1. januara 2006. godine i to sa samo jednom jedinstvenom stopom od 17%.
Porezni obveznici su sva zakonom definisana lica koja vrše poslovnu djelatnost na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zakon o porezu na dodatu vrijednost kao uslove ističe da su to sva pravna i fizička lica koja imaju godišnji promet od preko 50.000 KM, kao i poljoprivredna domaćinstva čiji katastarski prihod od poljoprivrednog zemljišta i šumarstva svih članova domaćinstva prelazi 15.000 KM. “”

http://www.pufbih.ba/v1/ :point_left::point_left:

1 Like

@Antun To što si naveo nema veze sa vezom. Nije bitno da li su prihodi 20, 30 ili preko 50 hiljada, porez se po zakonu mora platiti na svaki iznos. Oni koji imaju godišnje prihoda preko 50 hiljada KM, ulaze u sistem PDV-a i plaćaju dodanih 17% za PDV pored 10% poreza koji su do tada plaćali, odnosno 2% poreza koliko je u RS-u do 50k prometa, ne znam kolika je stopa poreza u Federaciji do tih 50k prometa. Uglavnom ko pređe 50k prometa, plaća ukupno 27% od toga za porez i PDV.

@smashup Nema nikakav limit, al te neće niko cimati za manje iznose, niti bi se ikome isplatilo da plaća doprinose ako već ne zarađuje barem 500-600 eur mjesečno. Tako da dok zarada ne pređe 1000 eura mjesečno ne treba ni razmišljati o plaćanju poreza…

Mene licno zanima, kakve su obaveze sto se tice Srbije, i kako da ih izbegnem.

Muamere, istina je sto kaze kolega. I ja sam se raspitivao, do 50.000 KM nisi u sistemu PDV-a.

2 Likeova

Ne znam što niste razumjeli oko ovoga. Pošaljite upit poreznoj ili pročitajte na stranici, sve piše, ne treba izmišljati nešto. Ovo što vi pričate je za tvrtke ( d.o.o.)… Sve piše…

http://www.pufbih.ba/v1/

Ja rado izmisljam, pa evo i moje misljenje. Moje misljenje je da je internet van granica ako je server vani. Pa po tome se nebi trebao platiti nikakav porez. Odnosno trebao bi se platiti porez tamo gdje je server…

Ovako kako sad je, je cista pljacka. Ti trosis novac vani, investiras da bi dovuko novac u drzavu, odnosno ti prakticki radom na internetu radis vise za nase gospodarstvo neko ovi saboru. Za to ne dobijes nikakve poticaje, ne dobijes nista. Samo dobijes porez po glavi. Vec sam navodio primjere, tipa facebook + adsense zarada.

Platis 1000$ reklamu na Facebooku da bi na adsensu zaradio 1100$. E sad ti ne palcas porez na 100$ profita jer ti drzava ne prizna to, oni samo gledaju koliko si ti zarradio pa paltis 50% poreza na 1100$, Odnosno ulozio si 1000$ a vratio si 550$, odnosno izgubio si 550$.

I nemojte sad reci da drzava ne uzme 50%, nego 30%, jer cu vas ja pitati koliko je pdv, dakle drzava uzme i vise od 50%… HVALA

3 Likeova

Inače se ne uključujem u raspre ovog tipa, ovaj put iznimno. :blush:

To naravno nije tako. Bitno je gdje živiš, gdje si stacioniran. :frowning:
A sve te troškove i namete koje spominješ dalje (pa i PDV) ćeš izbjeći onda kada osnuješ firmu i prikažeš ih kao poslovne troškove. Tada su vjerojatno moguće i razne druge potpore, ali naravno da ćeš na taj potez se odlučiti tek kada budeš imao jasnu strategiju i poslovni plan. :o:

Isto je bez obzira koji oblik poslovanja je u pitanju, d.o.o. ili s.p. (samostalni preduzetnik), potpuno je isto. Do 50 hiljada u RS se plaća 2% poreza, kada se pređe 50 hiljada prometa ulazi se u sistem PDV-a i plaća se dodatnih 17%. Ne znam da li je stopa poreza u Federaciji isto 2% do 50k kao u RS-u, ali uglavnom u sistem PDV-a se ulazi kada se pređe 50 hiljada prometa i plaća taj dodatni porez (PDV). Ja još nisam negdje pročitao da se porez ne plaća do 50k prometa, ne znam otkud to Vama, ali to svakako nije istina.

Ako ti ode 1000 na troškove a dobiješ 1100, plaćaš porez na tih 100 koje si zaradio. Naravno ako je u pitanju registrovana firma. Znači platiš 10-15$ poreza, ovisno koliko je stopa poreza, što uopšte nije puno.

Nebi se složio s time @c3po iz razloga što ova država meni kao i većini nije omogućila ništa da zaradim nego mi uzima veliki dio moje zarade.

Ako sam ja uložio nešto u Estoniji i tamo zaradio njihov novac od njihovih državljanina i tamo platio porez na to OK, taj isti novac sam odlučio prebaciti u HR i oni će mi naplatiti porez i onda ono što mi ostane ću trošiti u HR i opet platiti porez na bilo što da kupim.

Plaćam više poreza u HR gdje sam odlučio unijeti novac i pomoći Marici da proda kruh, Peri da proda drva da može od Marice kupiti kruh itd … Pomogao sam i drugim ljudima tako što će taj novac pokrenuti i njih i njihovo gospodarstvo i samim time učinio više za državu i društvo oko sebe ali ne treba nahraniti uhljebe i debele smrdljve guzice naše gospode!
Koji su i više nego mutavi,retardirani i nepismeni pa neznaju nikako do novca osim kao u Rimsko doba - povećati ljudima porez!

Točno, samo što ti i gore još par kolega ne znaju razliku između plaćanja PDV i subjekta koji je u sustavu PDV-a .

Ti, ja i mnogi drugi plaćaju PDV na žvaku, a nećeš ih kupiti u vrijednosti od 50 000km godišnje. Platit ćeš PDV na nju bez obzira jesi je kupio u merkatoru (koji je u sustavu PDV-a ) ili lokalnoj trafici koja jedva ubere 20 000km godišnje (nije u sustavu PDV-a ).
Pišem sa mobitela pa neću dalje, jer je i ovo dosta da razmislite još jednom i skužite razliku između obaveze prema državi i onoga što vi interpretirate kako vam u trenutku odgovara. Ne plaćam ga ni ja na internet zaradu, ali sam svjestan da po zakonu trebam i provlačim se dokle god mogu.

Bio je pdv 23%, dosla recesija pa su rekli da ce povisit pdv za 2% samo za doba recesije, recesija prosla, a pdv isti. Dok druge drzave smanjuju porez da bi privukli investitore, nasa povecava misleci da ce time zakrpat neke rupe, a svaka nova vlada uvijek nade neke rupe i razloge da se poveca porez.

1 Like

Konkretno u ovom slucaju pošto ja imam d.o.o. za reklamiranje na Facebooku banda rokne jos 25 % pdva koji moram platit drzavi. Znaci na 100$ potrosenih na faceu placam 125$, toliko o postenju i Hr poslovanju i priznavanju troškova.

Ma našu vladu i sustav netreba ni komentirati jer mi nismo ni spremni za nove poslove i nove tipove zarade uostalom što očekivati od komunjara koji su samo promjenili fotelju a razmišljanje ostalo isto…

Treba srušiti vladu!

1 Like

Kakve veze imaju komunjare? 25 godina na vlasti je bila desnica pa pogledaj kak nam je. Po ovome ispadas isti ko oni, bilo plavi ili crveni. Vaznije im se prepucavati o partizanima, ustasama, cetnicima, kurcu palcu nego o stanju u drzavi. Bmk, ne trazim nista od drzave, ali zato im ne mislim dati niti lipe, za zivotne potrebe peglam xapo, payoneer i ostale kartice. Svi placu kak im je lose, a dok treba to reci javno, svi sute. E pa onda nek trpe.

3 Likeova

Ma slažem! ! black_rectangle

A to prepucavanje je performans za narod i sirotinju da im se skrene pažnja sa bitnih stvari na gluposti… Netražim ni ja ništa od države ali također nedam ni svoje… Silom su htjeli uvesti onaj porez na nekretnine(kad nije prosao, onda su slali neke papire da se samo potpise… mislim ono smatraju narod ovce… sto i u konacnici jesu) …

Osobno imam nekoliko nekretnina i na svaku od njih sam prilikom kupnje platio porez i sad bi mi jos jednom naplatili… E pa nećete mogu samo sniperom da ih skinem kad dođu!