Treba li tj na koji nacin registrirati

Postovanje svima …

Vec sam izgubio brdo vremena trazeci adekvatan odgovor ali ga nisam uspio sam naci a kad nekog pitam izgleda da je vojna tajna pa cu upit ostaviti tu na webmajstorima u nadi da ce se pronaci dobra dusa koja ce mi moci podrobnije objasniti kako sto funkcionira i sto mi je sve potrebno da se stvar realizira.

Ja i prijatelj pokrenuli smo internet oglasnik koji je jos u povojima i sama reklama jos nije niti priblizno kakva bi trebala biti, tocnije ne raspolazemo financijski onoliko koliko bi mi zeljeli da se reklama nadje na pravom mjestu.

Dakle stvar je sljedeca:

  • imamo ideju i volju te naravno i zelju da sam oglasnik izreklamiramo i da krene svojim putem kako smo zamislili
  • financijski bi u buducnosti trebali poraditi na tome da dovedemo oglasivace (konkretne) koji bi placali oglasavanje na samom site-u
  • znam da pregledi stranica tj broj posjetitelja te samih oglasa ovisi i o mogucoj cjeni postvaljanja oglasa ali mene zanima jedna druga stvar

glavno pitanje je:
Što bi se po tome pitanju trebalo i na koji nacin otvoriti (firma, obrt, nešto) i po kom principu tu djelatnost treba registrirati obzirom da je stranica postavljena na stranom hosting serveru (ako to ima ikakve veze) te da domena ne zavrsava na hr nego .net (ako i to ima kakve veze).

Dakle koja bi nam dokumentacija trebala i na koji nacin registrirati tu djelatnost obzirom da mi u biti (mislim da se tako kaze) prodajemo oglasni prostor.

Hvala Vam za strpljenje citajuci ovaj post i nadam se da ce se naci dobra dusa koja to moze objasniti u detalje posto smo po tome pitanju ne informirani a u biti bojazljivi da netko ne pokrene neku tuzbu ili sto vec …

Sa stovanjem
Ivan

Prvo si prođi kroz dva stickyja koja možeš naći u kazalu ovog podforuma. Ima linkova na korisne i uz tvoje pitanje vezane sadržaje.

To što bi se tvoj oglasnik izdavao samo kao elektronička publikacija, bez tiskane, nema nikakav uticaj na osnutak poduzeća ili obrta - sve je identično kao i da želiš izdavati bilo kakvu tiskovinu. Irelevantna su tehnikalije (je li strani hosting, je li domena ovakva ili onakva).

Znači, prvo moraš razgovarati s nekim knjigovođom oko toga bi li išao na obrt ili d.o.o. ili možda čak zadrugu ako vas ima barem tri partnera - opet, zbog poreza, davanja i tih problema koji s internetom veze nemaju. Upućujem te na stickyje, nađi poveznicu na teme na Legalisu ili portalu Imamnovac za dodatne informacije.

Onda moraš odabrati djelatnost - tu će ti opet pomoći knjigovođa, a najlakše je da pogledaš konkurente (postojeće oglasnike) i vidiš u odgovarajućim registrima za koje su djelatnosti oni registrirani. Opet te upućujem na stickyje za to gdje su registri.

Kako je taj oglasnik nvj. elektronička publikacija, onda je taj obrt ili firma koju bi otvorio nvj. nakladnik, pa je relevantan post #45 u ovoj temi, a prolistaj malo i ovu temu, poglavito zbog članka na rep.hr. Radi se o tome da ćeš se onda trebati prijaviti u određeni registar gdje bi možda morao plaćati stanoviti postotak prihoda nekoj agenciji (samo još jedan od hrpe nameta poput onih za šume i vode i sl.). Vezano uz to ćeš od NSK zatražiti ili možda i automatizmom dobiti ISSN. No, bi li ti želio ISSN ili ne bi, to prelazi moju pamet.

Zatim moraš uskladiti svoje poslovanje s nizom zakona koji su ti svi manje-više linkani bilo izravno, bilo se mogu pronaći kroz odredišta linkana u već spomenutim stickyjima i ovim ovdje spomenutim temama. Upućujem te samo na obvezu registriranja baze osobnih podataka korisnika pri AZOP-u (te njenog propisnog čuvanja), kao i na još novu i frišku obvezu skupljanja OIB-ova oglašivača, zatim obvezu potpunog i jasnog identificiranja i navođenja kontaktnih podataka na svojim stranicama, zatim da se svakako temeljito pozabaviš zakonom o zaštiti potrošača, posebno u njemu reguliranim konceptom sklapanja ugovora na daljinu, a onda i nizom drugih zakona koji reguliraju ICT (opet imaš u stickyjima link na HIZ i tamo popis te regulative), te - na koncu svega - temeljnim zakonom o obveznim odnosima.

Ako imaš konkretna pitanja, onda pitaj.

Ako je sajt na net domeni i stranom serveru ne vidim kako bi mogao potpadati pod našu jurisdikciju (sajt, ti osobno potpadaš ako si u Hrvatskoj).

To ja kao da izdaješ novine npr. u Nizozemskoj , a kažeš da moraš prijaviti publikaciju u Hrvatskoj. Nebuloza.

[quote=“lvxor”]To ja kao da izdaješ novine npr. u Nizozemskoj , a kažeš da moraš prijaviti publikaciju u Hrvatskoj. Nebuloza.[/quote]Misliš li kao da poduzeće iz Hrvatske tiska novine u Nizomeskoj, a prodaje ih u Hrvatskoj?

Ili misliš kao da poduzeće iz Hrvatske tiska i prodaje novine u Nizozemskoj, ali na hrvatskom jeziku?

Ili misliš kao da poduzeće iz Hrvatske tiska i prodaje novine u Nizozemskoj, ali ih isto tako prodaje i u Hrvatskoj, samo što u svakoj zemlji ima vlastito izdanje?

Koje su točno točke koje analogijom povezuješ između tiskane i elektroničke publikacije kada upotrebljavaš pojam “izdaješ”? Što je to za tiskani medij, a što za elektronički?

Ako želi poslovati sa poslovnim subjektima, a pogotovo onima koji su spremni izdvajati ozbiljan novac za oglašavanje, mora izdavati valjane račune.
Da bi mogao izdavati valjane račune, mora imati tvrtku.
A svaka tvrtka mora biti negdje registrirana i mora negdje imati sjedište.

Ako ima tvrtku registriranu u Hrvatskoj, sa sjedištem u Hrvatskoj, pod čiju jurisdikciju, po tebi, spada?

[quote=“gambo”]Ako želi poslovati sa poslovnim subjektima, a pogotovo onima koji su spremni izdvajati ozbiljan novac za oglašavanje, mora izdavati valjane račune.
Da bi mogao izdavati valjane račune, mora imati tvrtku.
A svaka tvrtka mora biti negdje registrirana i mora negdje imati sjedište.

Ako ima tvrtku registriranu u Hrvatskoj, sa sjedištem u Hrvatskoj, pod čiju jurisdikciju, po tebi, spada?[/quote]

Nizozemsku :smiley:

Znam da ljude zna dosta zbunjivati stvari oko lokacije hostinga i domena, ali to za ovo pricu stvarno nije važno. Imaš tvrtku registriranu u Hrvatskoj, racune izdaješ u Hrvatskoj, klijentima iz Hrvatske i tu placas porez.

Nisam govorio o porezu, porez se plaća tamo gdje je sjedište firme - ili odakle se upravlja firmom- ovisno o tumačenju i zemlji. To nije ono o čemu sam govorio.

Ali nadležnost nad sadržajem site-a tj. je li sadržaj legalan i je li prijavljen svugdje gdje se treba prijavit (a bogami nisam čuo da uopće site treba prijavit nigdje osim u Hrvatskoj, možda još u Kini, Kubi i Sjevernoj Koreji) pripada zemlji u kojoj je server.

Komentirao si nešto što čovjek uopće nije pitao; ti pričaš o prijavljivanju sadržaja Vijeću za elektroničke medije. Ima više tema i o tome. Nit je čovjek to pitao, nit mu je to relevantno u ovom slučaju. O tome možemo u drugoj temi da ne nastavljamo OT.
Iglo, tsereg ti je dao suvisao i dobar odgovor - nećeš odgovore na sva pitanja naći na Internetu (ili ćeš se dobro namučiti).
Dobar knjigovođa ti je best guess. Jasno mi je da te muči lokacija hostinga i domena, ali kao što su ti gore odgovorili - nema nikakve veze gdje je host za tvoju priču i to te ne treba buniti.

Odabereš najbolju opciju za poslovanje po onome što želiš i planiraš postići. Za to je najbolje konzultirati se sa knjigovođom, koij će ti objasniti i sve oko eventualnog plaćanja poreza, što i kome.

Komentirao sam Tseregov odgovor koji je također sadržavao gomilu onoga što čovjek nije pitao. I to toliku gomilu da čovjeka ubije u pojam. I slažem se da mu to nije relevantno u ovom slučaju.

I ovdje svak svašta komentira pa mogu valjda i ja.

[quote=“lvxor”]Ali nadležnost nad sadržajem site-a tj. je li sadržaj legalan i je li prijavljen svugdje gdje se treba prijavit (…) pripada zemlji u kojoj je server.[/quote]Ovdje si iznio slijedeće pretpostavke:

  1. Postoji nešto kao “nadležnost zemlje nad pisanim tekstom”.

  2. Postoji nešto kao “ilegalan sadržaj”, koji postaje legalan ako se nekome “prijavi” (valjda “nadležnoj” državi).

To je uistinu nakaradan koncept - svatko se s time mora složiti. Možda stvarno postoji neka zemlja gdje je to tako. Međutim, u Hrvatskoj ne postoji “nadležnost države” nad tekstom, niti postoji “ilegalan sadržaj”.

Međutim, u Hrvatskoj je netko poželio sastaviti popis - pazi sada - nakladnika elektroničkih publikacija. Dake nakladnika tiskovina. Niti su sadržaji tih tiskovina “ilegalni”, niti država ima ikakvu “nadležnost nad sadržajem”, niti to ima ikakve veze sa smještajem ili načinom distribucije te tiskovine. Zapravo, netko tko redovito publicira PDF-časopis na CD-ROM-u i uopće nema nikakve web-stranice bi se morao registrirati, ukoliko je nakladnik. Ponovo, tko se mora prijaviti je opisano u postu koji sam linkao, a koji je moguće pronaći svakome tko se uspije probiti do njega prije nego bude “ubijen u pojam”. :slight_smile:

S obzirom da čovjek želi registrirati firmu koja bi izdavala nekakvu publikaciju (oglasnik), onda mislim da ipak to nije nešto što “čovjek nije pitao”. A važno mu je odluči li država nakladnicima nametnuti taj parafiskalni namet kojim se prijete. Koji, opet, neće biti različit od bilo kojeg drugog nameta kojim država uredno opterećuje poduzeća (ne sadržaje, proizvode, već poduzeća).

A baš ga pilaš…

Nisam iznio te pretpostavke. To ti loše i prenategnuto barataš logikom.

Definitivno postoji nadležnost zemlje nad sadržajem web site-a (kako u kojoj zemlji za razne stvari) npr

Ako su na site-u:
-objavljeni brojevi kreditnih kartica (eto čak i pisani tekst može biti ilegalan)
-rasistički govor
-pedofilski materijali
-karikature proroka
-ilegalan softver
-ilegalni download muzike
-tekstovi protiv komunističke partije

Zavisno u kojoj zemlji je server, neki od ovih sadržaja su ilegalni.

[quote=“lvxor”]A baš ga pilaš…

Nisam iznio te pretpostavke. To ti loše i prenategnuto barataš logikom.

Definitivno postoji nadležnost zemlje nad sadržajem web site-a (kako u kojoj zemlji za razne stvari) npr

Ako su na site-u:
-objavljeni brojevi kreditnih kartica (eto čak i pisani tekst može biti ilegalan)
-rasistički govor
-pedofilski materijali
-karikature proroka
-ilegalan softver
-ilegalni download muzike
-tekstovi protiv komunističke partije

Zavisno u kojoj zemlji je server, neki od ovih sadržaja su ilegalni.[/quote]

Zapravo, u nekim zemljama te mogu probat tužit i dokazat nadležnost tog suda na kojem te tuže, što je malo drugaciji koncept nego da neka zemlja ima nadležnost nad nekim sadržajem.

Uh uh … koliko god to sad bilo definirano sa raznih strana zahvaljujem se svima na odgovorima i jednostavno sam ovih dva - tri dana procitao toliko tekstova na internet da ti mozak stane i svemu tome dosao do zakljucka da je d.o.o. naj bolja solucija obzirom da ja i kolega to radimo zajedno …

Vas prijedlog dok se to malo zahukta je … ?
Da li da odmah otvaramo d.o.o. posto je to frisko ali jos dosta nepoznato ili da pricekamo mjesec-dva-pet da vidimo kako ce se to sve i odvijati a u slucaju reklame na nasem oglasniku jednostavno prijavimo porez na tu reklamu (ako prodamo prostor za istu) i zastitimo se od neugodnosti sa drzavnim institucijama?

Kolega mi je takodjer napomenuo jednu stvar da moze doci do problema u slucaju sa nekim korisnicima tipa tuzbe ili takvih nekih slucaja jer unose svoje podatke u oglasnik tipa adresa, tel broj, e-mail. Osobno mislim da tu nebi trebalo biti nekihproblema jer da bilo tko od vas ostavi svoje podatke na nekom oglasniku uvijek se moze naci budala koja ce uzeti podatke iz vaseg oglasa i zajasit vam na grbu pozivajuci vas ili sto ja znam sto. Ono sa cime se mi onda ne mozemo zastiti da je to odnos poslovanja d.o.o-a i nikome ne dajemo nikakve podatke (trecoj strani) i tuzba moze ici na firmu a ovako moze ici na pojedince …

Ugl … zahvaljujem se na odgovorima ali svaki komentar mi je u ovom slucaju dobrodosao i sve mogucnosti zelim istraziti kako bi i ja i kolega bili sigurni da to sto radimo ide dobrim putem.

S poštovanjem
Ivan

[quote=“tsereg”]Ovdje si iznio slijedeće pretpostavke:

  1. Postoji nešto kao “nadležnost zemlje nad pisanim tekstom”.

  2. Postoji nešto kao “ilegalan sadržaj”, koji postaje legalan ako se nekome “prijavi” (valjda “nadležnoj” državi).[/quote]

[quote=“lvxor”]A baš ga pilaš…

Nisam iznio te pretpostavke.[/quote]OK, prihvaćam. Nisi iznio te pretpostavke. :smiley:


Uglavnom, pretpostavljam da čovjek neće oglašavati rasistički govor, pedofilske materijale, karikature proroka, ilegalan softver, ilegalne downloade muzike ili tekstove protiv komunističke partije. :slight_smile:

[quote=“iglocsfi”]zakljucka da je d.o.o. naj bolja solucija obzirom da ja i kolega to radimo zajedno … [/quote]Razmisli i o zadruzi
http://www.zadruge.hr/
. Ali ne vidim šta je problem u obrtu, a knjigovodstvo je jednostavnije i možeš ga voditi i sam.

[quote=“iglocsfi”]a u slucaju reklame na nasem oglasniku jednostavno prijavimo porez na tu reklamu[/quote]Čini se kao posve OK situacija, točan postupak imaš na portalu imamnovac.com, gdje govori o plaćanju poreza na AdSense reklame - postupak je identičan.[quote=“iglocsfi”]Kolega mi je takodjer napomenuo jednu stvar da moze doci do problema u slucaju sa nekim korisnicima tipa tuzbe ili takvih nekih slucaja jer unose svoje podatke u oglasnik tipa adresa, tel broj, e-mail.[/quote]Moraš kod popunjavanja oglasa jasno označiti podatke koji će biti objavljeni i one koji neće - idealno da korisnik sam mora zaštrihati one podatke koje želi objavljene ili da ima dva obrasca - jedan za podatke za objavu, a drugi za podatke za kontakt s vama. Uglavnom, osigurajte da vi možete dokazati da nije postojala nikava dvojba za korisnika oko toga da će ti-i-ti podaci biti javno objavljeni, te da je korisnik imao jednostavnu i lako razumljivu mogućnost iste uvijek ukloniti, promijeniti i sl.

Tužiti te može svatko za bilo što, nećeš to moći izbjeći, samo moraš osigurati da si formalno pokriven.

[quote=“iglocsfi”]tuzba moze ici na firmu a ovako moze ici na pojedince … [/quote]Nije to sasvim jednostavno. Ovisno o tome o kakvoj se tužbi radi, ona može ići i prema odgovornoj osobi u poduzeću. Uglavnom, ako se radi o obeštećenju nekoga, tada u prinicipu samo poduzeće odgovara svojom imovinom, ali mislim da postoje i neke situacije gdje ipak i odgovorna osoba odgovora svojom imovinom (nisam siguran, ali bit će da stoji negdje u Zakonu o trgovačkim društvima).

*** Čini se kao posve OK situacija, točan postupak imaš na portalu imamnovac.com, gdje govori o plaćanju poreza na AdSense reklame - postupak je identičan.

Mislim da se nismo razumjeli pod oglasivace ovdje mislim na kompanije, firme koje bi se recimo mogle ili htjeli kod nas na oglasniku reklamirati

Razumjeli smo se. Upravo na to sam i ja mislio.

Meni se čini da je i Google kompanija.

BTW što je bilo s onim, više puta ponovljenim, “Pitaj knjigovođu”.

gambo ispricavam se sto nisam reagirao na tvoj odgovor da pitam knjigovodju ali iskreno ne poznam niti jednog knjigovodju a jos nemam firmu … trenutno je ovo bilo pitanje postavljeno ljudima od kojih mislim da mogu dobiti najbolje rjesenje i odgovor jer drugo je knjigovodja a drugo je osoba koja je to iskusila na svojim ledjima (a mislim da je ovdje bilo takvih ljudi).

sorry ako sam te uvrijedio ili bilo koga na ciji post nisam napisao nista …

sad mogu ici iz krajnosti u krajnost i reci par primjera sto zelim reci ali ako se neko negdje opece ili ima vlastito iskustvo i moze ga podjeliti ja sam zadovoljan ako ne jbg sorry nisa htio smetati … knjigovodja mi ne moze dati podatke koje recimo moze neki od korisnika ovog foruma ako me razumijes…

Moj ti je savjet da ne otvaraš ništa dok taj vaš oglasnik ne postane popularan, i dok ne nađete prvog klijenta koji vam je spreman platiti. I tada stignete sve obaviti.
Bez uvrede, šanse su vam 20% da ćete to uspjeti (a 100% da nećete. :zub:)
Mislim da je za takve stvari bolje doo nego obrt iz razloga što jednog dana poduzeće možeš prodati, a obrt ne možeš, i ako propadaš mislim da to manje boli s poduzećem. Ja sam jednom propao s obrtom i dugo sam osjećao posljedice.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja