Trebam savjete i pomoć oko postavljanja VPSa

Pozdrav ljudi!

U svijetu web developmenta sam već desetak godina. Kroz to vrijeme sam iskušao jako velik broj i dobrih i loših hostinga. Došao sam do zaključka da niti jedan hosting neće biti savršen za potrebe mojih projekta kao onaj koji je krojen po njima. Stoga sam odlučio zakupit unmanaged VPS i podesiti ga po svojim potrebama.

Iako imam neko osnovno poznavanje Linuxa (pisao sam bash skripte za instalaciju WP-a), smatram da moje znanje nije dovoljno da bih sam upogonio, osigurao i ubrzao server.

S obzirom da volim CloudLinux i planiram ga koristiti jednog dana, odlučio sam se za CentOS. Ideja je slijedeća: Dignuti home i production servere. Home server bi služio kao SMB i development web server, a production server bi bio iskljucivo web server. Na productionu nema potrebe za dnsom (pretpostavljam da CloudFlare nudi sve sto mi je potrebno) ni emailom(osim ako nije potreban za mail() funkciju), također ni za webmailom ni control panelom, ni poduserima. Sve se hosta s istog usera. Samo Apache i MariaDB.

Bio bib vrlo zahvalan ako biste podijelili sve stepove koje poduzimate oko zastite servera da mogu dalje istraziti. Takoder, ako ima netko tko bi mi bio voljan pojasniti neke stvari koje me razumijem neka se javi na PM.

Dosta je teško podesiti server kako bih bio dobro zaštićen. U glavnom dobar početak je firewall (samo potrbne portove otvoriti), redovno raditi azuriranje paketa i redovno raditi backup). Naravno to nije sve, ali pravi temelj za buduce akcije.

Po mom iskustvu, bolje administraciju predati strucnom adminu ili pronaci hosting po mjeri. Zadnje 3 godine (nakon sto sam koristio Hetzner vps, i imao problema oko hakovanih stranica), sam kod www.dimediakd.com - imam svoj vps (cloud paket m3) i drzim preko 20 projekta na njemu. Neki php moduli nisu bili dostupni - podrska ih nakon mog upit odmah dodala - nema sta reci.

Sve sto si naveo mi je poznato, ali htio bih to napraviti potpuno i kompletno. Makar za pocetak, onda napraviti snapshot toga i da mogu u slucaju problema samo vratiti snapshot.

Hosting po mjeri mi je malo preskup trenutno, a i stvarno bi htio nauciti sam. Volim znati.

dimediakd mi nazalost nije opcija jer mi treba server u US, po mogucnosti NJ regija.

Ako si na digitaloceanu onda se moezs igrati.

Kreni s tutorialima. Meni je trebalo 10 deletanja servera da bi pronasao najbolju mogucu kombinaciju.

@dadaas uzeo sam Linode. Daju vise za iste novce. Mislis da je to u redu?

@UnlikeCoder - zar stvarno misliš da ćeš ovdje na forumu dobiti servirano sve kako i zašto?
Ovdje stvarno ima ljudi koji znaju (i moja malenkost je jedna od njih, jel’) ali sve i da hoćemo, ne možemo ti pomoći, jer:

  • znanje koje imamo nadograđujemo godinama i bilo bi apsurdno kad bi for free to isto znanje i dali
  • toliko obimna i opširna tematika za koju si tražio step-by-step tutorijal da bi piscu koji ima i volje i želje a i vremena trebali mjeseci da sve to složi i sroči.

Ako stvarno želiš znati znanje, budi spreman na dugotrajan proces učenja (i plaćanja).
Moja topla preporuka:
https://linuxacademy.com/

Sretno!

@ControlEgg

Cijenim znanje i muku koju su sistemci ulozili u svoj profesionalni napredak, isto kao i ja.

Nikad nisam trazio step-by-step guide, vec cisto popis koraka, komponenti koji bih trebao prouciti. Trenutno citam linuxcommand.org i ucim preko njega. Vec sam si i napisao neke skripte i u globalu shvacam kako linux funkcionira.

Hvala za link :wink:

Ajd reci sto ti zapravo trebas?

Webhosting za sto?

Da, nema problema DO, ili neki drugi koji radi na istom principu CloudServer jer IMO to je za ovako dosta stvari best buy.

Za vlastite projekte. Nista spektakularno. Wordpress.

Problem mi je sto vecina hostinga nema ono sto trazi. Tj. Ako ima Auto SSL, onda nema wp-cli i sl.

ja ti mogu preporučiti veesp.com …na njima imam vps sa centosom i vestacp samo sa apacheom i mariadb, bez dnsa jer imam cloudflare + ssl preko cloudflarea …

1 Like

Huh… Veliak je razlika izmedju postavljanja VPSa bez control panela i sa njim. obicno sa control panelom je point and click, ako to zelis onda ti je put ka uspjehu puno laksi ali isto tako i puno limitiraniji.

Ja sam vodje pricao gdje ti imas server bez tih control panela. Jer pobogu sto ce meni control panel kada je server moj?

Apsolutno se slazem. Nema potrebe za control panelima, poduserima, resellerima.