Troškovi tvrtke u Hrvatskoj i izvan

Ima po internetu puno o tome, no htio bi čuti osobna iskustva i mišljenja. Ovdje prvenstveno ciljam na tvrtke koje se bave online biznisom.
Koji postotak od zarade se mora dati državi, znači kad se zbroje svi nameti i slično?
Znate li koliko to iznosi u inozemstvu i gdje se više isplati otvarati tvrtku?

Mene isto ovo zanima ako netko ima iskustva?

Prva stvar - jesi li zaposlen ili ne? Ako si zaposlen, tada ti tvrtka može biti bez zaposlenih i ne trebaš plaćati doprinose niti isplaćivati plaću (zato jer ti se doprinosi već plaćaju u firmi gdje radiš) Ako nisi, onda ćeš se trebati prijaviti i isplaćivati barem minimalac. To je cca bruto 3400 Kn, a neto (znači ono što ide tebi) cca 2400 kuna.

Firma mora imati poslovni prostor. To si možeš u recimo svom stanu ti iznajmiti firmi poslovni prostor ili npr. roditelji tebi (tj tvojoj firmi) ga iznajme. Minimalna cijena je 300 kuna troška za firmu (ali ako iznajmiš sam sebi ta lova ide tebi) + nekih 10-ak posto poreza plaća onaj tko iznajmljuje taj prostor.

Ako imaš zaposlenih, poslovni prostor mora imati minimalne tehničke uvjete. To košta cca 2500-3000 kuna da ti napravi firma koja se time bavi. Ako firma nema zaposlenika, moguće da ne mora imati MTU, ali nisam siguran. Moraš imati ormarić prve pomoći cca 300+ kuna i vatrogasni aparat.

Jednom godišnje plačaš porez na firmu - ovisno gdje je sjedište 300-500 + kuna.

Troškovi knjigovodstva - ovisno o lokaciji i obujmu posla 300-700-1000 kuna mjesečno

Troškovi vođenja računa u banci 70+ ovisi koliko ima transkacija i to…

HGK 42 kune mjesečno

Sav software legalan. Imati ćeš vjerojatno troškove marketinga, koliko to ti najbolje znaš.

Ako u toku godine dana imaš prihoda cca 100 000 kuna, na razne troškove ti ode npr 50 000, dobit tvrtke je 50 000 kuna. Tu se plaća onda porez na dobit u visini 20 posto pa ostane 40 000 kuna. Ako si hoćeš isplatiti tih 40 000 kuna, plaća se još cca 12 postop oreza na isplaćenu dobit pa si u stvari isplaćuješ cca 35 tisuća kuna.

Imaš troškove za turističku zajednicu i šume, to se gleda neki postotak od godišnjeg prometa. Nije neka lova jedino ako vrtiš milijune godišnje onda je reda veličine par tisuća kuna.

Ako ćeš biti u sustvau pdv-a, prodaješ proizvode i usluge cijena+pdv. Ako je usluga 100 kuna ti ispostavljaš računa 100+25 kn pdva tj 125 kuna. Tu nije svih 125 kuna tvoje, već 100 a pdv ćeš uplatiti državi. pdv se računa po ispostavljenom računu. Znači, ti si ovaj mjesec prodao usluga za 100 000 kuna + pdv tj 125 000 kuna. Problem je što ti npr nitko nije platio, a ni neće npr. sljedećih par mjeseci. Ti svejedno ovih 25000 moraš državi uplatiti. Kod obrta nije tako, ako se ne varam.

Vjerojatno postoje još kojekavi troškovi, ali mislim da sam sve važnije nabrojao. (npr napravit ćeš si žig, onu tablus imenom firme, lječnički ako se zapošljavaš i takvih sitnica…)

2 Likeova

[quote=“timmy, post:1, topic:14383, full:true”]Koji postotak od zarade se mora dati državi, znači kad se zbroje svi nameti i slično?
[/quote]

Oko 60% ide državi.

Otvori gdje god mozes, osim u HR.

1 Like

To što se događa u Hrvatskoj nije normalno, i onda mi je najjače kada sada već bivši ministar Linić optuži privatni poduzetnički sektor da je zakazao.

Pa poduzetničke ekipe valjda i u Njemačkoj i u Hrvatskoj ima sličan postotak, jednostavno je birokracija ta koja guši, i ako poduzetnici slabo uspjevaju doći do izražaja u Hrvatskoj, pa nije problem u njima.

U Londonu za jedan dan otvoriš firmu, a kod nas te prvo po 2tjedna zajebavaju za ime firme, ne može ovo ne može ono.

Jasno da je u urednijim zemljama i urednije poslovanje, ali ako si Hrvat koji zeli otvorit firmu vani, onda imas jos niz detalja na koje moras mislit, i nekako ih rijesit. Ie, otvaranje racuna u banci u inozemstvu moze predstavljat (veliki) problem. Ima li firma zaposlene? Ako ima, jesu li u HR ili vani? Place ce se oporezivat tamo di se radnici nalaze, a dodatno ce se oporezivat i slanje novca iz tvoje inozemne banke na racun RH. Kako ti mislis izvlacit novce iz firme za sebe, i di mislis zivit? Ima milijardu pitanja koje utjecu na konacni odgovor.

Drugo, glavni problem poslovanja u Hrvatskoj nisu porezi, nego birokracija, pravosuđe i skriveni nameti. Problem poslovanja u Hrvatskoj je to sto ce ti kad tad doc kakav inspektor i napisat ti kaznu jer sansa da nisi u prekrsaju je mala do nikakva.

Zato postoje offshore centri, porezne oaze, no to se vjerojatno mora dostići određeni profit i imat određenu vrstu poslovanja da bi se to objelodanilo.

Ja sam znao po Zagrebu vidjet ferrarije i masseratije s registracijama Vanuatu, Cape Verde, Antigua Barbuda, to je vjerojatno ekipa koja ima firme u tim offshore centrima, jer to upravo i jesu offshore zemlje.

kako bolesno, nevjerojatno

Da li netko ima iskustvo sa otvaranjem offshore tvrtke?

For oyur info, niti u Njemackoj nije bolje, ali su valjda svi vec na sve to naucili pa im i nije neka tlaka. Ako je netko birokratiziran, e pa onda je to Njemacka i mogu slobodno reci da je Hrvatska maciji kasalj naspram nje. I zato mi ne pada na pamet da tvrtku iz Hr selim u Njemcku ili negdje drugdje.

Prije tjedan dana sam bio na jednim Community Daysima i izmedju ostaloga bilo je predavanja o pravnom aspketu o socijalnim mrezama i web sstranicama. U kratkim crticama: jedno krivo slovo i njabao si ko zuti. Svaka stranica, ali doslovno svaka, mora imati impresum. Svaki profil na socijalnim mrezama mora imati impresum, ako ga nemas ide ti opomena s uplatnicom na 900 €, itd. itd. Poreze i ostala sranja koje mora jedan poduzetnik, koji npr. ima nekakv web shop poduzimati i na koliko zakona mora paziti necu niti spominjati.

Dakle nije svaki put tudje dvoriste zelenije.

P.S. I da, svi racuni su fiskalizirani, od prvog do zadnjeg.

Ukratko, ako imas promet manji od par milja godisnje, ne isplati ti se.

E da, zanimljive su te offshore tvrtke, ima li tko iskustva s tim?

Da li se na vlastitu firmu moze kupiti auto/stan i to zaracunati pod troskove firme?

Ne znam točno kako to ide, ali može se. Jedino što za auto više ne priznaju pdv, jedino ako je baš dostavni. A čini mi se i da se za gorivo samo djelom priznaje pdv. I mora se strogo voditi evidencija gdje si se vozio i slično

Što se tiče stana, on ide u imovinu firme pa ako kome ostaneš dužan (tj tvoja firma), ode i stan. i o tome treba razmišljati. Ali to su već pitanja za knjigovođu koji zna puno točnije odgovore i cake.

1 Like

Stan i auto i jos puno toga mozes na firmu :slight_smile: Ali nije se s time za igrati. Ako kupujes auto … onda moras napisat i zato ti je potreban auto, odnosno obrazlozenje prema poreznoj upravi. To je manji problem. Veci problem ti je sto auto na firmi ne smijes voziti ako nemas putni nalog, sto ti u pravilu znaci da kad sjednes u auto odmah moras otvoriti obrazac putnog naloga, zapisat pocetno stanje klometara … polaziste, i odrediste i zavrsni broj kilometara. Ako tog nema … a zauzstavi te policija … idu kazne za poslodavca. Sto se tice odbitka poreza i ulazak u troskove (vrijednost auta) do prije 2 godine je bilo da se PDV prebija naravno kao i sva druga roba, a 70% iznosa vozila ti je porezno priznati trosak.

Vezano za stan, ne mozes bas kupiti stan, to se mora voditi kao poslovni prostor, a onda ti je automatski skuplja i voda i struja, plin i sve naknade buduci da se vodis kao poduzetnik. Ne moram ponavljat da ako uzmes kredit na firmu za kupnju tog “poslovnog prostora” da ti je firma automatski u gubitku XY godina dok god otplacujes taj kredit, osim ako ne vrtis prek firme neku bijesnu lovu … al onda se postavlja pitanje cemu si uzimao kredit :slight_smile:

Ukratko, ima tu i dobrog i loseg, ali ako se dogodi bilo kakvo sranje … ovrha … nesto … mozes sve izgubiti u roku par mjeseci :slight_smile: NEma tu milosti … odmah idu zabiljezbe na nakretnine/pokretnine … pa onda ako do tog dodje … die na bubanj … oprezno!

1 Like