[Tutorial] Instagram - od 0 do 10k followera!

Nije to nikakva matematika sve imas na forumu, Potrebne su ti klasicne stvari brojevi za verifikaciju,proxy, program za automatizaciju ili bot kako ko voli. Ostale sve limite imas na goog da nadjes. Jedino sto je trenutno instagram menjao alogoritam pa trenutno svi trpimo posledice.

Kako ide ekipo? Je uspjeva još tko bootati accounte, bez da se svako malo bori s blokadama? Ja za većinu klijenata radim ručno sve trenutno, jer ne želim riskirati gubitak accounta i nesmijem si dozvoliti blokadu da nemogu postati 3-7 dana. :slight_smile:

S obzirom da su svi ovi alati za automatizaciju postali opasni, kako je sad najbolje graditi IG profil ručno? Koliko slika uploadas dnevno, koliko tagova stavljas po postu i koristis li samo follow/unfollow metodu ili i neke druge?

Malo sam se odvojio bio od foruma ovog, zbog tog stavljanja u isti koš mene koji sam tu godinama i nekog novog člana. Jednostavno mi se nije sviđao prijašnji način moderacije, pa nisam bio aktivan. Planiram uskoro raditi još jedan put s novim IG profilom.

Ja najviše gradim follow/unfollow metodom, s lajkanjem 2-3 slike na profilu. Uz to nekada ostavljam i komentare. Broj postova ovisi, kod meme pageova to je barem 2 dnevno i neki story, dok recimo page agencije za nekretnine koji gradim postam svaki drugi dan objavu i dane između stori. Na Linkedin sam taman nedavno objavio za hashtagove:

Kvaliteta i redovno objavljivanje i dalje su ključ uspjeha kod gradnje Instagram profila!

Prva stvar oko koje se morate pobrinuti kod kreiranja objave na Instagramu je sama fotografija ili video. U njih je usmjerena najveća pažnja vaših followera i ključ su da se korisnici koji Vas već prate zaustave i pogledaju cijelu objavu.

Korisnici nakon što vide fotografiju, bace pogled i na opis. Prvih nekoliko riječi su ključne i odlučuju hoće li korisnik pročitati više ili nastaviti na drugu objavu.

Hashtagovi služe da ljudi koji Vas ne prate pronađu Vašu objavu. Najveća greška je što mnogi koriste najpopularnije hashtagove u kojima njihove objave uopće ne dolaze do izražaja. Potrudite se pronaći hashtagove sa što manjom konkurencijom, a kada ih pišete u opis nikako nemojte lijepiti listu, već kombinirajte s opisom i imajte nekoliko riječi između svakog hashtaga.

Primjer: Ova objava je korisna za sve koji vode #Instagram profil i koje zanima #marketing. U današnje vrijeme #društvenemreže su veoma važne za svakoga.

I za kraj, tajming je veoma važan u svemu. Obratite pažnju kada su Vam pratioci najaktivniji i kada objave najbolje prolaze.

Testiranje je kod društvenih mreža neophodno i svi profili su individualni i ne postoji opća formula za uspjeh!

Inače, redovno objavljujem razne marketing savjete na: https://www.linkedin.com/in/ivolipovsek/
A detaljnije o svemu možete čitati na mojem blogu: www.ivolipovsek.net

6 Likeova

Pozz

Kakva je situacija s IG. Da li ovo i dalje vrijedi ili se nesto mjenjalo?
Hvala

Pozdrav, ima li neka metoda danas da se diže prirodno insta profil, da li je bolje cesto objavljivat slike ili videje, igraju li danas tagovi ulogu ?

Reelsi i kvalitetan content su danas najbitniji. Followeri više ne igraju ulogu, ako profil ima 100k followera i objavi loš reel, imat će manje pregleda nego profil od 1k koji objavi dobar reel.

Može se i dalje pratit ljude ciljanje ručno, pa tako dizati pratitelje.

Ali danas ipak najbolja metoda kvalitetan content + oglasi za direktnu prodaju.

1 Like

nemoj koristiti nikakve VPNove, na skripte za automatizaciju zaboravi

1. odes na jak profil iz tvoje nise
  2. zaprati 10-13 profila koji su lajkovali najnoviju objavu na tom profilu
  3. objavis jednu sliku sa 10ak hashtagova, opis obavezno, ako ti je mrsko da smisljas opis generisi ga pomocu chat gpta
  4. podijeli tu sliku na story, stavis sticker npr. “new post”, “like new post”, “follow for more” itd.
  5. nadjes jos jedan jak profil iz tvoje nise
  6. zaprati 10-13 profila koji su lajkovali najnoviju objavu na tom profilu
  7. objavi jedan reel, opis obavezno, 10ak hastagova, ako nemas video materijal onda napravi reel sa jednom slikom, izaberi neku trending pjesmu i nalijepi jedan-dva stickera
  8. podijeli taj reel na story, dodaj jos jedan sticker npr. “new reel” … slicno kao za post
  9. nadjes jos jedan jak profil iz tvoje nise
  10. zaprati 10-13 profila koji su lajkovali najnoviju objavu na tom profilu

i tako tri puta dnevno … ujutru, popodne i navece … u medjuvremenu malo prelistas pocetnu, explore, lajkujes par objava na pocetnoj i na exploreu, prelistas par storyja, lajkujes par storyja … ako ganjas USA trziste onda se ravnjaj po njihovoj vremenskoj zoni … treci put ne moras objavljivati post i reel

bitno je da si konstantan, svaki dan da radis ovo, nemoj praviti velike pauze

ako koristis AI sadrzaj - OBAVEZNO TO NAVEDI … imas opciju da stavis AI label kada objavljujes nesto na instagramu … obavezno to radi da kasnije ne banuju nalog

personal account koristi samo ako gradis licni profil sa svojim imenom i prezimenom, u svim drugim slucajevima nalog prebaci na professional account odnosno stranicu (ovo bi trebalo da se podrazumijeva ali su ljudi iz nekog razloga gradili brand profile kao personal naloge i dobijali su banove jer: “instagram doesn’t allow fake profiles” logicno)

kada dodjes do 500 pratilaca onda polako pocni otpracivat naloge koje si na pocetku zapratio … 30-40 dnevno novih zapratis i isto toliko otpratis … ne odjednom, moras simulirati “obicnog instagram korisnika”

nemoj dodavati vise od 13 profila odjednom i ne vise od 50 dnevno … pogotovo ako ti je frisak profil, posumnjat ce da si bot i onda idu restrikcije i shadow banovi

lajkuj i odgovaraj na svaki komentar, tvoj zadatak je da povecas angazman korisnika koji su na tvom profilu, reakcije korisnika na tvoje objave su najveci moguci organski boost, instagram algoritam to nagradjuje … navodi ih na lajkove, na komentare … ali suptilno, nemoj koristiti recenice tipa: “lajkujte objavu za vise sadrzaja” nego napisi: “imate li vi ovakvu busilicu? koju vi koristite? koja vam se najbolje pokazala?” itd.

ako ti jednom banuju instagram nalog onda moras mijenjati email adresu, broj telefona, browser i IP adresu … upalis mobile hotspot pa PC povezes na taj hotspot i sve radi sa tih mobile IP adresa … imas opcija na blackhatworld kako koristiti fingerprint resistant browsere

kako broj pratilaca bude rastao tako ce sve rasti eksponencijalno, prvo ce biti 50 pratilaca dnevno, pa 100, zatim 500

ja bolju metodu nisam nasao niti je trazim, 15 dana je proslo od kada sam napravio nalog i vec sada dobijam stotinjak pratilaca dnevno, metoda je time consuming ali ja imam vise lajkova i veci reach na reelsima od profila iz iste nise koji imaju 10x vise pratilaca od mene … i sve mi to odnese tri puta po pola sata dnevno … i manje

bitno je da imas prave pratioce koji su zagrijani za tvoj kvalitetan sadrzaj

sve ovo se moze sumirati u jednu recenicu: radi svaki dan na profilu, ali pomalo

i evo jos jedan hint: na instagramu su najzagrijaniji i najvise placaju usamljeni amerikanci od 30 do 60 godina, pa nek ti to bude ciljna grupa :rofl:

2 Likeova

Hvala ti puno na ovom odg. morao sam ti napisat i ovako zahvalu. Ovo ce bit plus da odnekle pocnem.

1 Like

nema na cemu, sretno

ne znam koja ti je nisa ali poprilicno dosta stvari koje prolaze na instagramu prolazi i na twitteru … s tim da je na twitteru malo teze razviti profil nego na instagramu, na osnovu mog iskustva i ne mora znaciti da sam upravu

ali kada imas razvijen i zagrijan profil na twitteru, only sky is the limit haha i onda mozes krsiti pravila jer, kao i u svemu, ne vrijede ista pravila za male i za velike profile

1 Like

Ako ima tko da mi pomogne unaprijediti IG profil, ili savjetima ili preuzet komplet vođenje, nek se javi. Uz naknadu naravno, može i procentualno, obzirom da se preko profila prodaje, sve se možemo dogovoriti.