U pravu si. Poslije sam provjerila u web arhivi, linkovi su vec odavno bili tu. Eto naucih nesto novo.
Ovo mi je logicno. Ja mislim da link preko kojkeg niko ne dolazi puno manje vrijedi, pa makar visio i na NYTimes. A prastari linkovi su obicno mrtvi. Znaci treba traziti stari exp domen sa puno linkova pred kraj, kojeg je neko pustio da tek tako istekne. Zvuci kao nemoguca mislija. Stratup kompanije stare jedno 6-7 godina npr
Nekako mi je bilo primamljivo ime domena. Kontam mogao bi se kasnije i prodati ako ne smislim nista pametno. A posto je linkovan dosta sa skola, mislila sam da na njemu direkt uradim neki sajt za djecu stvarno sa clipart i colloring pages, i ostavim ga da lezi, bas da vidim da li stvarno ovakvi beklinkovi mogu ga pogurati… Ali iako tools vele da je sajt jak, mislim ipak da to sto je toliko dugo parkiran ga je osusilo.
E sad da znam na koga da se zalim ako krene nizbrdo. Mislis ako sajt vec relativno dobro funkcionise ne bi mu dodavao redirekcije?
starwalkkids. com je meni primjer gdje je na expired domenu naljepljeno gomilu teksta koji veze nema sa prethodnom tematikom . Bila je stranica za knjige za djecu, a sad su svi moguci produkti za djecu, osim knjiga. Oni imaju gomilu teksta, ali ne vjerujem da bi se ovako dobro pozicionirali da su radili na novoj domeni. Inace toys provizija na Amazonu je samo 3%. Dal’ je moguce da im se isplati pisati 5000 rijeci za "kojeg plisanog majmuna " da kupis. I ko ima bebu nema vremena da cita 5000 rijeci o plisanom majmunu. Ocito da sajt ide iskljucivo samo na masu - s linkovima i sa sadrzajem.
E ja sam uzela combo paket za mjesec dana, 21$, poslije cu vjerovatno samo ahrefs. I stvarno dobro funkcionise. Hvala momci (@anja1 @Jeronimo034)