[Tutorial] Kako pronaći dobru expired domenu

Da može i tako. Ja ipak nisam tako odradio jer bi rađe da imam erorr 404 no da redirektujem lupam cjenovnik na homepage. Znam da mnogi odrade redirekt na homepage. Evo pogledao sam na wmt da li ima mnogo erora i ne vidim nijedan. Lako moguće zato što je baš velika većina linkova ide na homepage.
image
zanimljivo mi je ovo što imam na wmt za taj sajt ovo discover a na ostalim nemam

jedan članak best… mi se pojavio na tom discover

Bravo @anja1 , vrhunski tutorijal :slight_smile:

:clap::clap::clap:

Odavno tražim dobre expired domene, a ovaj tvoj tekst mi je punooo pomogao i olakšao stvar.

Ima li tko volje ovako se raspisati o načinu pronalaska kvalitetnih backlinkova?

1 Like

@anja1 samo si dokazao da se nemenjaš što se tiče svoje nesebičnosti - BRAVO!!!

Ukoliko nekome znači, evo Arefs ponovo je uveo 7 dana = 7 $

https://ahrefs.com/backlink-checker#

Da li neko zna za proverene sajtove gde se mogu kupiti i prodati expired domene?

Nakon trazenja i provjeravanja na kraju kad nadjem domen, uvijek mi se cini da nisam dobro to odradila i da tu nesto ne stima.

Evo sad sam pustila da mi ode jedan, a zanima me vase misljenje jel bio vrijedan kupovine.

wisegorilla.com

PRO:

  • dobro zvuci
  • star 16 godina
  • DR beklinkova je veoma dobar
  • nista sumnjivo na webarhivi (cini mi se)

CON:
dugo je bio parkiran (webpage offline)

Nisam ga kupila izmedju ostalog i zbog dva sumnjiva linka koja su udeci po ahrefs stara samo tri dana. To nije moguce jer je sajt bio offline godinama. Jel to neki bug Ahrefsa ili je manipulacija pred kraj aukcije na GoDaddy ili sam ja paranoja, nemam pojma, nisam stigla pogledati u Web Arhivi kad su linkovi dodati

Sta mislite za koliko je prodan domen? (na GoDaddy aukciji)

to ne znači da su linkovi toliko stari no da ih je tad ahrefs vidio, čini mi se. ne može ahrefs odredit starost linka već samo može reći kad ih je ubilježio.

što se toga tiče ja mislim kao što gore neko priupita pa ja rekoh, da s vremenom opada jačina linkova (nagađam).

imam dogovor sa @steelmaiden pa za dobre pare pišem, nema ništa džabe, kakva nesebičnost

Bolje je uzimati na gore navedeni način

@Jeronimo034 se sam ponudio da uputi kako i šta pa se njemu javljajte :slight_smile:

Ja malo pogledah, ne pretjerano, ali tu su bile neke slike i za to je bio vezan sajt čini mi se. Nisam zagledao duboko no ovako malo preko gugla. Ja nekako više volim da je sajt bio neke slične tematike ko što će biti (ili jeste ako se gleda zbog redirekcije) i moj sajt (a ne vjerujem da ćeš praviti sajt sa slikama). I da je sajt bio do skora aktivan, što skorije to bolje. Čak bih rađe mjenjao broj linkova za to. Sad vrlo lako moguće da griješim. Čisto djelim moje mišljenje s vami.

Da još dodam da sam u zadnjih par dana vidio i solidan broj sajtova koji imaju redirekcije, a ne ide im baš najbolje (doduše većina slabijih expired domena su u pitanju), ali da znate da se ne igrate ako imate nešta šta dobro (ili solidno) ide pa da ja poslije budem kriv, ako šta pođe po zlu.

ja nemam ideju, a volio bih znati

2 Likeova

U pravu si. Poslije sam provjerila u web arhivi, linkovi su vec odavno bili tu. Eto naucih nesto novo.

Ovo mi je logicno. Ja mislim da link preko kojkeg niko ne dolazi puno manje vrijedi, pa makar visio i na NYTimes. A prastari linkovi su obicno mrtvi. Znaci treba traziti stari exp domen sa puno linkova pred kraj, kojeg je neko pustio da tek tako istekne. Zvuci kao nemoguca mislija. Stratup kompanije stare jedno 6-7 godina npr

Nekako mi je bilo primamljivo ime domena. Kontam mogao bi se kasnije i prodati ako ne smislim nista pametno. A posto je linkovan dosta sa skola, mislila sam da na njemu direkt uradim neki sajt za djecu stvarno sa clipart i colloring pages, i ostavim ga da lezi, bas da vidim da li stvarno ovakvi beklinkovi mogu ga pogurati… Ali iako tools vele da je sajt jak, mislim ipak da to sto je toliko dugo parkiran ga je osusilo.

:grinning: E sad da znam na koga da se zalim ako krene nizbrdo. Mislis ako sajt vec relativno dobro funkcionise ne bi mu dodavao redirekcije?

starwalkkids. com je meni primjer gdje je na expired domenu naljepljeno gomilu teksta koji veze nema sa prethodnom tematikom . Bila je stranica za knjige za djecu, a sad su svi moguci produkti za djecu, osim knjiga. Oni imaju gomilu teksta, ali ne vjerujem da bi se ovako dobro pozicionirali da su radili na novoj domeni. Inace toys provizija na Amazonu je samo 3%. Dal’ je moguce da im se isplati pisati 5000 rijeci za "kojeg plisanog majmuna " da kupis. I ko ima bebu nema vremena da cita 5000 rijeci o plisanom majmunu. Ocito da sajt ide iskljucivo samo na masu - s linkovima i sa sadrzajem.

image

E ja sam uzela combo paket za mjesec dana, 21$, poslije cu vjerovatno samo ahrefs. I stvarno dobro funkcionise. Hvala momci (@anja1 @Jeronimo034)

Ja ga ne bih uzima zbog spam scora koji je poprilicno visok.
Screenshot_1

1 Like

Slažem se i smatram da ovome treba posvetiti posebnu pažnju. :blush:
Recimo, tražim exp. domenu travel nichea… i našao sam jednu koja se zove tako, ima i linkova i svega, ali gledam npr. anchore tih linkova, i svi su nešto t-shirt i slično, :thinking: odmah sam to odbacio.
Znate da su anchori bitni, po tome će vas prikazati u SERP-u (ako imate sreće). :blush: :o:

1 Like

Evo jedan zanimljiv sajt neki dan slucajno naletih.
http://expireddomains.net/

Pa spomenut je taj sajt u tutorijalu

Tek sad vidim, koji sam Mujo… Ignoriram sve sajtove koji nemaju direktni link, pa sam ga totalno preskocio u tutorialu dok sam citao… :smiley:

Evo ako nekome trebaju domeni sa DA i PA. Nesto sam trazio za sebe pa mi ovi iskocili. Svi su 20+ DA i PA (koliko se secam)
duzosuper.com
airguitarrocker.com
nudester.org
accessphoenix.org
sonyclubdates.com
orizein.com
noignoring.com
thabaat.net
baybridge360.org
sexblo.gs
rubberjohnny.tv
pbscyberschool.org

1 Like

Sta je Spam Score?
Kod mene je na dobrim stranicama 6/18

Zaletila sam se i kupila exp. domen na aukciji. Elem kupila sam s time sebi posla, a nisam planirala, al‘ ajd sad, sta je tu je, da iscupam sta se iscupati moze. Uradila sam restore sa web arhive. Kontam ako se niko ne bude zalio, nek ostane tako dok ne smislim sta dalje, jer je indeksiran. Danas sam dodala domen u web master tool, i vidim da stranica je imala 1000 posjeta mjesecno u prosjeku u zadnjih 16 mjeseci.
No stranica nije responsive, a to je osnovno ako ista planiram dalje raditi. Ima li neko iskustva s redizajniranjem? Kontam se da mi je najlakse prebaciti na Wordpress. Ovo prebiranje po kodovima je naporno.

Samo da je koristiš na drugačiji način, lišila bi se cijelog tog posla i, po mom mišljenju, bolje je iskoristila: naime, da je redirektiraš na svoju drugu, adekvatnu, domenu. :blush:
Mislim da to neće raditi tako kako si opisala, ali to je samo moje mišljenje, bez provjere i samo kroz razmišljanje. :smile: :o:

1 Like

Mislis ne smijem tek tako uzeti tudji sadrzaj? Vjerovatno si u pravu, sajt je bio na prodaju i niko ga nije kupio. Ako se neko pozali, mogu kupiti i pravo na preuzimanje sadrzaja, ili ako mi je skupo, izbrisati i redirektovati.
Redirekt je svakako najlaksa opcija. Ali sajt je star preko 15 godina, zao mi da ga nekako"samo" redirektujem…

Ma ne, kakav tuđi sadržaj, to je najmanja stavka u ovoj priči. :smile: Mislio sam sve ostalo ako je to što si kupila istekla domena, kako si napisala:

ali ako je to ustvari domena koja je živa cijelo to vrijeme, onda je u redu, ali tada to nije exp. domena.
Uzgred, ti koji će exp. domene (ponovno registrirane nekidan) prodavati na aukciji su posebni muljatori. :smile: :o:

Aaa, pa nemam pojma, kupila sam na GoDaddy aukciji. Po mom laickom misljenju nije los. I indeksirane su stranice, nije bilo prekida. Ali je cak i neki forum tu bio aktivan. Ja bih pola toga izrisala i prebacila najbolje rangirane strane na wordpress. Ili cu pokusati da redizajniram da bude responsive…

Odličan tutorijal. Ovako nešto mi je baš trebalo.

Može li objašnjenje kako doći do Ahrefa za 10$ mjesečno?