U Bosnu po informatičku opremu?

Planiram si kupiti 34" monitor, kod nas u HR je oko 7.000kn pa si gledam načine da ušparam i sinula mi je ideja pošto živim u Slavoniji da svi idu u Bosnu u shoping, pa da se i ja zaletim tamo po monitor i tražim povrat PDV-a!

Nisam do sada nikada to radio, pa da pitam da li tko ima iskustva, povrat PDV-a se dobije bez problema?
I pitanje za sve koji žive u Bosni, koje su vam jake informatičke firme kod kojih bi usporedio cijene?

Misliš da te će te na carini lišo pustiti?

Koji monitor planiraš kupiti ?

Pa cariniti ce monitor i raditi povrat PDV-a ne moze imati problem :slight_smile:

Nisam istraživao koje je točna procedura, vidim da ima objašnjeno, ali i moram sve prijaviti da bi dobio povrat.

Googlao sam malo shopove i nigdje nisam našao DELL U3417W, jeli moguće da ga u BiH nigdje nema!?

Ima za naručiti ako nema na stanju. Gledaj genelec . Kod njih dosta toga uzimam.

Povrat PDV-a kako ide. Prijaviš na granici, popuniš dokumente i voziš dalje. Povrat legne na račun koji si priložio na carini.

Frend mi je pričao da je on popunio papire i onda išao u shop di je kupio naočale po povrat novca?

Pogledao sam, eventualno da ih pitam da li je dobavljiv, problem mi je što nemaju poslovnice blizu granice Slavonije.

Jesi ti iz BiH? Koje shopove mi preporučaš da su legit, pa da im pošaljem upite.

Stvar je jednostavna. Kupiš kod nas u BiH gdje si već vidio da ima, tražiš obrazac za povrat PDV-a tu u trgovini da ti ispune (poneseš pasoš sa sobom), to ti ovi naši na carini potpišu kad se budeš vraćao. Zatim kod tebe na ulazu u Hrvatsku NE PRIJAVIŠ tu robu jer inače ne vidim kako bi se nekom isplatilo kupovati tehniku kod nas kad je preko jeftinija :thinking:

Ako prijaviš onda platiš kod sebe carinske troškove, koji su recimo kod nas u BiH oko 30% ako se ne varam, vjerovatno je slično i kod vas. U tom slučaju ne vidim razlog da neko iz HR kupi nešto u BiH kad bi izašlo skuplje nego u HR :smiley:

EDIT: Ja prošle godine kupovao komp u Osijeku i vratio PDV oko 20%. Da sam platio kod nas carinu i šta već ide uz to izašao bi me kompjuter skuplje nego da sam ga kupio kod nas u BiH.

Vjerovatno je ista stvar i u obrnutom slučaju. Ako kupuješ u Bosni, uzimaš povrat PDV-a, ako platiš u Hrvatskoj carinu ne vidim kako se to može nekom isplatiti.

Druga stvar je servis. Ako u garantnom roku bude trebalo na servis ići onda valja opet preko granice :smiley: a tu mogu zezati…

Zašto bi bio problem ?

Neka ima fiskalni račun garantni list dokumentaciju sa carine i tjt :slight_smile:

Stvar je u tome da izađe skuplje jer ako vrati PDV kod nas a u Hrvatskoj plati sve oko uvoza šta treba izađe ga skuplje nego u HR da kupi…

Pogledaj isto u BNC Shop-u (Zenica, Tuzla, Sarajevo)

Nisam upoznat sa cijenama ali ako je povoljnije zašto ne bih kupio :smiley:

Radio sam u firmi namještaja u Tuzli imali smo kupce iz HR i u posljednje vrijeme sve ih više dolazi u BiH po namještaj tako da me to ne ibreti :smiley:

Dolaze isključivo iz tog razloga što vrate PDV a kod sebe u Hrvatskoj NE PRIJAVE ROBU. Isto kao i što odavde idu u HR i vraćaju PDV. Međutim tu i tamo nekog uhvate pa plati kaznu + sve oko uvoza što ide. O tome se radi.

A ako neko kupuje ovdje da bi kod sebe u HR legalno fino prijavio, platio carinu i ostalo, stvarno ne vidim razlog zbog čega bi to radio kad može kod sebe uzeti jeftinije :smiley:

Evo jedan primjer. Ja kupio komp u Hrvatskoj. Dobio povrat PDV-a 20% oko 450 eura. Kod nas na granici nisam prijavio pa tako ni platio ništa. Međutim da sam prijavio platio bi više nego što bi dobio povrata iz Hrvatske. Znači izašlo bi me skuplje nego da sam otišao negdje kod nas i kupio.

Činjenica jeste da ljudi stalno prelaze tamo-ovamo i da vraćaju PDV ali isto tako dobar dio njih zna nekoga na carini ili jednostavno ima sreće, dok jedan dio njih i na*ebe zbog toga…

Zvao sam da ti provjerim postupak.
Dakle, kupiš monitor u BIH , u trgovini popuni obrazac i ponesi ga (zajedno sa monitorom) na BiH carinu. Prijavi i pusti da ti ovjere papire. Povrat uzimaš kako si dogovorio u trgovini, ideš po lovu, ili čekaš da ti uplate na račun u banci.
Kada ulaziš u HR, da bude sve legalno kažeš da si kupio monitor, pokažeš račun i ako ne prelazi maksimalni iznos koji možeš uvesti bez procedure neće te ni zavoditi. U BiH može ući 250€ bez carine ako roba nije komercijalne upotrebe (da ne preprodaješ). Tako da mislim da u HR ide još i viši iznos.

Inace ti je jeftinije i veci izbor u Srbiji no u Bosni jer manji porez na uvoz za racunare i racunarsku opremu (bar je tako bilo ranijih godina). Imas u Beogradu u septembru sajam racunara, racunarske opreme i elektronike i bude bas dobrih cijena

Zar nisu povećali nedavno na 300 eura da usklade sa Evropskom Unijom?

Ja sam kupovao dijelove za auto, i na carini su mi rekl ida osoba može prevesti do 400 € bez da se carini.

Povrat PDV-a ti ide na slijedeći način:

Kupiš to što želiš, sa računima odeš do carine da ti udare pećat i ispune nešto, sa tim papirima ideš nazad u trgovinu i vrate ti novce.

Tako sam ja napravio prije 3 mjeseca.

Jednostavno i bez problema.
Ostale priče okačite mačku o rep

To za povrat PDV-a ne znam ali znam za carinu kako je bilo prije godinu i pol kada sam mislio uvesti kameru izvani, pa nisam kupio sam je ovdje, u Hrvatskoj. Cifra do koje se tehnička roba ne carini je svega 150 €. :frowning: Dakle, sorry, carina ti ne gine. :o:

Kupovina poštom je druga stvar i niža je cijena/kvota koja se može uvesti. Kada sam, sa osobnim automobilom voziš kupljenu robu, cijena koja se ne carini ide gore…

Odlično, vidiš ti, nisam to znao, ispričavam se. :blush:
Tako je, možeš još barem nekako “ispeglati” carinika, znam da nisi na to mislio, OK, a čitam po drugim Forumima da su i neke vrijednije poštanske pošiljke prolazile, znači, ponekad ovisi o momentu… :blush: :o: