U izradi novi nacrt sustava plaćanja HRT pristojbe

U izradi novi nacrt sustava plaćanja HRT pristojbe - posjedovanje prijamnika prestaje biti uvjet, pretplatu će plaćati svi

Čini se kako Ministarstvo kulture priprema novi nacrt zakona prema kojem bi nakon 2013. godine HRT pretplatu plaćali svi, bez obzira (ne) posjeduju li televizijski prijemnik (il)i računalo. Pretplata bi tako prestala biti “flat tax” – prema novom modelu, njezina visina bi se određivala prema visini dohotka pa bi imućniji građani plaćali višu pristojbu, dok bi umirovljenici ili nezaposleni mogli u nekim slučajevima biti i oslobođeni plaćanja te zakonske obveze.

Ovo su otprilike najveće promjene koje očekuju dosadašnji sustav plaćanja HRT pristojbe. Prema pisanju Novog lista, Milan F. Živković, glavni savjetnik za medije Ministarstva kulture, najavio je kako osim socijalno osjetljivijeg sustava, sa ovim promjenama želi se zadržati barem dosadašnja razina mjesečnih prihoda (oko 96 milijuna kuna mjesečno), s time da bi ostvarivanje ovog “poreza” pod kapom porezne uprave trebalo sniziti troškove HRT-a kada je u pitanju realizacija cijelog procesa naplate.

“Ukratko, ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno, definiranim ciljevima kao što su pravovremena, potpuna i svakome dostupna informacija koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici.”, rezimirao je Živković.Sve u svemu, pristojba ostaje do daljnjeg, a ona je dio samo dio promjena koje stižu s novim “medijskim zakonima” koji bi se trebali realizirati tijekom iduće godine.

[RIGHT]Izvor: Zimo.co[/RIGHT]

kao do sad nismo plaćali svi :wink:

no comment. Jel se ovo ludilo uopće treba komentirati!?

Zanima me dali će i ovi bauštelci sa boravišnom dozvolom isto plaćati HRT pretplatu. Jel će uvijet biti državljanstvo da bi plaćao pretplatu?

Mogu, mogu što god žele. :zub:
Ali, ne mogu do kad žele, to sam siguran. :grem:

Dobit će državljanstvo ako budeš plaćao pretplatu ako ne ništa od državljanstva

Ja nemam TV i ne plaćam pretplatu.
Niti je mislim plaćati.

Ovaj zakon (koji se razmatra) mi se čini kao:

  • Kako, molim ? Platiti ? Ali ja nemam TV ??
  • Ali mogli ste ga imati.

Pa ako mi uvedu obvezu plaćanja pretplate, ja ću im fakturirati informatičke usluge.

  • Ali mi nismo naručili nikakve usluge ?
  • Mogli ste…

[quote=“Sljaker”]
Ali, ne mogu do kad žele, to sam siguran. :grem:[/quote]

Pitam se što će zapaliti baklju trash status države, pad valute, ili obračun vlade sa javnim sektorom.
Iako onih 4 od 5 zaposlenih nemaju veze sa državom, lako se ekipa priključi…:slight_smile:

A neznam, svi koji imaju boravište u RH, a imaju posao moraju da plate.
Sjećam se onog suludog zakona sa marihuanom, gdje su turiste puštali (jer ih nisu pred očima svijeta mogli kazneno goniti, u jednom slučaju su im čak i vratili drogu) a naše ljude su za gram trave vukli do vrhovnog suda za par grama sa kaznom od godine dana.
Neznam, čini mi se suludo, ali ponekad mi se čini da smo mi stvarno prava turistička zemlja gdje su turisti građani reda broj 1.
Mi lokalno stanovništvo smo građani drugog reda, ipak je to naša zemlja, a njihove su devize:)

Trilijunti, valjda, put - na HRT se ne plaća pretplata. To je porez na javnu televiziju i plaća se i u drugim EU državama. Svoje frustracije s programom HRT-a se treba adresirati na vijeće HRT-a, a ne na državu, jer je poanta javne televizije da nije državna. A kakav to model Vlada misli složiti će se vidjeti kada prijedlog bude uopće zamišljen. Jedino što se sada zna je da bi za prosječno domaćinstvo cijena bila ista, za penzionersko domaćinstvo jeftinija, a za bolje prihodovno domaćinstvo skuplja. To bi obradovalo penziće, a pogodilo domaćinstva s boljim prihodima koja su visoko opterećena kreditima (tj. koji žele maksimalan dio svojih prihoda akumulirati u što god da su kupili tim kreditima).

Pošto ima puno neplatiša tog poreza, a između njih nemalo pravnika i drugih stupova našeg društva, siguran sam da će taj zakon brzo završiti u smeću, kada ga se ovi dohvate.

HRT je neovisan od nositelja vlasti u državi a ne da je neovisan od same države.
Jer po tome bi ispalo da je HRT neovisan od društva i može raditi šta želi.

Velim, trilijunti put… Država nije društvo. Državu čine njene institucije, državni službenici, obnašatelji vlasti, policija, vojska. Država ima neku zadaću i ovi koji je čine bi trebali tu zadaću ispunjavati. U demokraciji, tvoj temeljni odnos prema istima bi trebao biti odnos nepovjerenja i stalne kontrole. Javna televizija nema veze s državom.

Evo da se i ja umiješam :slight_smile:
Vidi jedan stariji post o RTV pristojbi, javnoj televiziji i sličnom

Ministrica se zbog HRT-a ispričala građanima - tportal.hr /vijesti/

LOL, svi sa boravištem u RH moraju plaćati.
Nadam se da će pretplatu plaćati i iseljenici koji su prijavljeni u RH, i oni mrtvi koji glasaju. I oni što sa autobusima dolaze u RH za vrijeme izbora.
I onih 70 ljudi koji su prijavljeni na jednoj adresi.
A ovima kad dobe boravište, neka im odmah i dadu uplatnice za vrijeme na koje ima boravišna dozvola vrijedi.

Ustvari kad malo bolje razmislim možda je i ovo pravi plan kukurikuvca, sa ovim 80kn na mjesec po boravištu očistit će glasačke mašinerije nekih stranka:)

Tako je, vrime je da se SDSS marginalizira. :slight_smile:

E da, mislim da će to ovako.
Naplata se seli na poreznu. Policija će uskoro dobiti ovlasti da briše ljude iz boravišta (ako već nije).
Znaći nisi platio tri računa. Sljedi ovrha kroz poreznu. Poštar nemože uručiti, vraća se ovrha na poreznu. Porezna šalje policiju da uruči, policija ne može uručiti, automatski osobu briše iz boravišta.
Osoba nema registrano boravište neće biti prijavljeni glasač, nemože na izbore:)

Ti kužiš da ta ideja niti nije bila aktualna, a da posve sigurno sada više nije?

C/P sa facebooka:

Sport na hrt-u prije 10 godina : svi derbiji liga petice ( i ostala kola kad nije bilo derbija ) , bilo je i prijenosa old firma , ayax - psv , porto-benfica , olympiakos-panathinakos , zatim liga prvaka , kup uefa , intertoto kup , HNL , legendarna liga petice , ljubitelji košarice su mogli uživati u NBA-u , euroligi , i domaćoj košarci , od tenisa wimbledon , US OPEN , australian open i rolland garos , sve od rukometa je bilo , sjećam se da su i američki nogomet prenosili finale , boks ( tayson , mavrović , lenox lewis , hollyfield ), ljubitelji automoto sportova su gledali F1 , MotoGP , motocross , wrc je bio u sažetcima , i još puno puno velikih sportskih događaja i sve to uz puno manju cijenu koju smo plaćali , danas plaćamo duplo više a ni domaći klub u ligi prvaka nemože gledati , sad je spektakl na hrt-u konjičke utrke , SRAMOTA na šta je spao hrt od nekad zaista top televizije na amaterizam

Plot thickens, što bi rekli:

Nije ništa neobično da meodikriteti u Hrvatskoj kroje pravdu i politiku. Mediokriteti u vlasti, čvrsto podupirani neobrazovanim i ignorantnim (citat: ‘Koliki je nemir u građanima izazvala vijest da će ostati bez prava na liječenje u odnosu na vijest o reformi pristojbe za HRT?’) građanskim masama koje razmišljaju od prethodne do slijedeće epizode big brothera, nedjeljne utrke F1 ili kojegod nogometne lige, Sulje Nenadjebivog ili masterčefa. I probude se i dignu iz te močvare kada se nađe netko s dovoljno hrabrosti da pikne govna u kojima se ti isti građani nalaze.

Ova ideja s porezom je posve irelevantna. Model pristojbe kakav mi imamo, ima barem 10 drugih zemalja u EU (da, starih članica).

Ali teza koja se iznosi u gornjem članku mi se čini dosta vjerodostojnom. Čovjek jednostavno nije govorio o partizanima, ustašama i Haagu. Jebiga. Dotaknuo se u nešto za što treba i malo soli u glavi.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja