Ugovor o djelu

E ovako,
planiram napraviti stranicu o određenoj djelatnosti (znam da nije baš orginalno). Ta stranica bi bila namijenjena klijentima te struke na kojoj bi oni mogli saznati određene informacije. Među ostalim tu bi bio i popis firmi koje tu djelatnost izvršavaju.

Moje pitanje glasi: Smijem li ja bez pristanka tvrtke stavit njene podatke na svoj web, te ako bi im uzeo naknadu za istu uslugu prijavit to kroz ugovor o dijelu (kao napisao sam članak o njima).

Hvala!

Smiješ bez pristanka staviti bilo kakve istinite i ažurne podatke o tvrtkama na web. Vidi da postoji dosta web-stranica koje zapravo, manje ili više, rade upravo to.

Da li smiješ staviti i osobne podatke članova uprave, direktora (u principu OIB-ove) web? Osobno mislim da smiješ, iako je bilo slučajeva da su se ljudi znali buniti ne shvaćajući od kuda nekome ti podaci - OIB-ovi odgovornih osoba su objavljeni na web-stranici sudskog registra trgovačkog suda. No, mislim da ti više od imena direktora i drugih kontaktnih osoba i ne treba, iako bi bilo dobro da te podatke održavaš ažurnima. No, možeš sva pitanja vezana uz osobne podatke postaviti AZOP-u.

Ključ je platiš porez. Porez ćeš prijaviti kao ostale dohotke. Stvar bi trebala vrlo slična tome kako se treba raditi za, recimo, zarađivanje od objavljivanja Googleovih oglasa (vidi ovdje: imam NOVAC - portal za osobne financije - Plaćanje poreza na zaradu iz inozemstva (adsense, affilate i sl.)), ali ipak bi trebao provjeriti detalje. Imaš na stranicama Porezne uprave, među brošurama i jednu vezanu uz ostale dohotke. No, možda je najbolje da skokneš do prvog knjigovođe i dogovoriš se da ti pomogne u nekoj početnoj fazi dok ne pohvataš konce.

To sam i mislio stavit, samo opće podatke o firmi (naziv, adresu i kontakt). A za ugovor o dijelu ču se još raspitati.

Hvala!


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja