Ukrade mi tekst i onda se bahati, dogadja li se to i vama?

Gledam malo jucer po netu i nadjem ukradeni tekst sa moje stranice.
Stranica nema impresuma, napisem mail na firmu koja odrzava stranicu. Pogodak.
Napisem im ili da sklone clanak ili da ga skrate pa linakju na moju stranicu.
Reko ako to ne ucine morat cu poduzeti pravne korake u svrhu zastite mojih autorskih prava.

Javlja mi se gosp vlasnik stranice, bahatim tonom mi kaze;

[quote=""]prijetnja tuzbom zbog jednog kracusnog clanka mi se ne cini bas primjerena niti korektna, pogotovo jer znam kako funkcionira pravosudje u Hrvatskoj i da se to nikako ne moze istjerati.

Isto tako, to nije nacin kojim se radi SEO, pa necemo pod prisilom stavljati link prema vasoj stranici. Lijepa rijec ili zamolba puno bi bolje prosli.[/quote]

halo on meni veli ko te j…e u hrv me ne mozes tuziti i jos bi ga trebao moliti ljepo (premda ga nisam nigdje ruzno a ni zamolio) da makne ukradeni clanak.

Dvojio sam staviti njegovo ime i ime firme cija je stranica, ali ne zelim buduci da je ipak uklonio clanak.

Kakva vi imate iskustva?

Sad citam radi se o jednom u HR jako poznatom “SEO” guru-u, sramota…

A zašto ga ne prozoveš javno? …pa kom opanci, kom obojci…

Bila je tema s linkovima na jedan fotografski forum gdje su dečki pokazali, da uz pomoć pravog odvjetnika, to nije preveliki problem za učiniti. Ne mogu je sada naći, ako netko nađe neka linka. Uglavnom, postoji i jedan riječki odvjetnik koji je i sam fotograf i koji to rješava. Kod tebe se ne radi o fotografijama, ali ista stvar.

Neću ništa tvrditi, ipak!

Mislim da se ovdje radi o stvari principa, jer nikakvu odštetu ne možeš očekivati, osim da stvarno istjeraš sud do kraja i dočekaš da sudski troškovi budu doznačeni drugoj strani, pa da isplivaš na nulu. Ako želiš iz principa aktivno štititi svoja prava, pretpostavljam da bi prvi korak bio naći odvjetnika koji bi ti želio pomoći (sigurno će ti mnogo koji reći da ti naprosto ne želi uzimati novac za ništa), potom da on pošalje dopis i konačno da pokreneš pri sudu zahtjev za zaštitom svojih prava (pri tome bi možda mogao postići da sud kao zaštitnu mjeru odmah naloži ISP-u gašenje te web-stranice koja krši tvoja prava - sumnjam, ali barem u teoriji i to je moguće, koliko sam razumio ovdje s foruma).

Pretpostavljam da je e-mail koji imaš dokaz da on priznaje da su autorska prava tvoja, ali i da je znao da ih krši.

Ti si njemu, s druge strane, ponudio korištenje svog autorskog djela besplatno - u zamjenu za link, što je on odbio i sada nema druge nego zatražiti od njega da prestane koristiti tvoje djelo, te ti nadoknadi troškove koje ti je stvorio (odvjetnika i evt. suđenja). Pravilan pravni put bi ti trebao pokazati odvjetnik. Na forumu Legalis imaš podfroum na kojem možeš objaviti da tražiš odvjetnika i zamoliti da ti se zainteresirani odvjetnik javi.

Ja osobno sam nekoj našoj udruzi koja mi je jednom u predstavljanju svog seminara copy/pasteala neki moj članak poslao pismo preporučeno s povratnicom i ubrzo je taj tekst uklonjen bez ikakve daljnje komunikacije.

Ja bih na tvome mjestu napisao. Takav bezobrazluk to i zaslužuje i smatram da je to korektno i fer prema potencijalnim mušterijama te firme.

Pa, dijelom zato jer ću ja obrisati protuzakonito objavljenje osobne podatke. On i nije Porezna uprava, a pogotovo ne sud da proglašava nekoga krivim.

A šta bi ja triba reći. Stavija san svoje poluproizvode od programa doslovno aljkavo napisane za besplatan download, a neki ih prodaju za novce ili stavljaju na stranice na kojina se zarađuje downloadom.
Ne obaziri se. Šljama ima svugdi.

Mozes mu prijetiti na drugi nacin, a to je Google AdSense ako ga posjeduje i DMCA department web hosting kompanije.

Uostalom, ako je iole SEO strucnjak, zna da Google lahko sazna ko je pravi vlasnik teksta i da ce mu to samo skoditi.

Kakve osobne podatke? Zar je sad odjednom zabranjeno ostavljati recenzije usluga/proizvoda da se autor/vlasnik ne bi možda uvrijedio?

[quote=“APazinjan”]Zar je sad odjednom zabranjeno ostavljati recenzije usluga/proizvoda da se autor/vlasnik ne bi možda uvrijedio?[/quote]Pravila foruma se već dugo vremena nisu mijenjala, a nema niti ikakve iznenadne (sada, odjednom učinjene) promjene u istima. Ali nemojmo u offtopic. Imaš li kakva pitanja o pravilima moderiranja, stavi ih u prikladni podofrum. :slight_smile:

Ne kažem za osobne podatke ali što kažeš na neki link :slight_smile:

[quote=“renato100”]Ne kažem za osobne podatke ali što kažeš na neki link :)[/quote]Načelno, ne vidim razloga zašto ne bi linkao svoj tekst. Ali to će sigurno dovesti drugu stranu na forum i lako je moguće da će početi jedna vrsta rasprave u kojoj se niti moderatori ne smiju igrati suca i donositi presude. Ne znam želi li autor teme još i to.


Uočite - čovjek je pitao za iskustva. A vi ga nagovarate da radi show iliti belaj.

@tsareg i radi se o principu, …mi se za lovu. Moja stranica je moj hobi i ne dozvoljavam da me se krade i jos k tome omalovazava, pogotovo ko u hrv. na netu vazi kao SEO strucnjak, sa pojavljivanjima na TV i sa vise stranica u gg o kojima se spominju njegovi radovi.
Mislim da je cak i na ovom forumu reklamirao svoje uspjesne radove (ovo ne mislim dvolicno, nego je to cinjenica)
Sta se objave podataka tice, opet si u pravu. Tajnost podataka je kako god mi se sve ne svidja, ipak nesto do cega drzim.

@AP postavljanje bilo kakvih osobnih podataka na net bez dozvole vlasnika, bez obzira na to o cemu se radi je prekrsaj. Pogotovo sta ovo sve sta sam napisao moze biti izmisljeno da se njemu naskodi (sta naravno nije istina)

Velim meni nije do suda, jer da sam htio mogao sam pricekati jos neko vrijeme i tuziti ga na meni nadleznom sudu koji ce vrlo rado, zbog skorog pristupa hr u EU, suradjivati sa nadleznim sudom u hr. No meni to nije cilj, samo evo bjesan sam da me lik koji zivi od topga da drugima govori sta treba raditi na netu radi budalom.

To će zasigurno odlučiti sam autor. Ja ću, ukoliko dođem u takvu situaciju, sigurno javno obznaniti link na kojem je muljator objavio moj članak.

Ne nagovaram ja nikoga, samo bi po meni bilo fer da se spomene link do stranice koja nudi te usluge, pa neka se vlasnik nauči ponašanju.

On je već sklonio taj članak, ali nije trebao biti tako bezobrazan, tko želi takvu firmu da mu radio SEO?

[quote=“tom971”]@tsareg i radi se o principu, …mi se za lovu. Moja stranica je moj hobi i ne dozvoljavam da me se krade i jos k tome omalovazava, pogotovo ko u hrv. na netu vazi kao SEO strucnjak, sa pojavljivanjima na TV i sa vise stranica u gg o kojima se spominju njegovi radovi.
Mislim da je cak i na ovom forumu reklamirao svoje uspjesne radove (ovo ne mislim dvolicno, nego je to cinjenica)[/quote]

Naravno - pa svatko bi se tako osjećao.

Međutim, mislim da trebaš pažljivo razdvojiti one svoje emocije koje osjećaš zbog povrede svojih moralnih autorskih prava, od onih emocija koje te potiču da želiš ovog drugog “naučiti ponašanju”, jer sud će zaštiti tvoja prava, ali sigurno ti u toj raspravi neće pomoći tvoje prosudbe o njegovoj (ne)profesionalnosti, (ne)etičnosti ili sl. - to je samo nepotrebna kakofonija.

Na tvome mjestu ja bih išao samo za time da se ukloni predmetna stranica i suzdržao se (ma kako to teško bilo, jasno mi je) uopće razmišljati o tome “kakav je on” i “ponaša li se on dosljedno onome za što se izdaje” ili “svojoj reputaciji” ili “onome za što ga drugi drže”.

ma tako je sareze jer da mi je do suda nebi sad tipkao ovdje. Sve sta kazes stoji, velim samo da podjelim svoje iskustvo.
Jer velim ni u snu nebi pogodili ili sumnjali na tu osobu. I bas zato ne mogu vjerovati da se tako ponio.
Ako te interesira samo tebi (nemoj te me drugi uzeti za zlo) mogu na PP povjeriti o kome se radi.

Ah, nije niti bitno. Neka čovjek uživa u plodovima svoga rada.

Zašto ne prepišeš i ti jedan njegov tekst, onda? Po istom principu?

pa zasto, jer smatram da ono sta je on napravio nije u redu. U zivotu pokusavam raditi samo ispravne stvari, tj. za one koje drzim da su ispravne. A kao i svaki covjek grijesim, zanci neke stvari koj sam napravio nisu bile ispravne, nenamjerno.
Pa barem onda da namjerno ne radim neispravne stvari…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja