Ulaganje u SEO, od 100 do 250 evra mesecno, da ili ne?

Pitanje za iskusnije, one koji su koristili ili jos uvek koriste usluge nekih SEO agencija ili pojedinaca.
Mozda se neko seca da sam ovde, na WM forumu, okacio temu o pokretanju sajta samoapartmani.com, pa bih hteo da ubrzam rast sajta.
Od jedne agencije sam dobio ponudu gde predlazu za dvomesecnu SEO analizu, priblizno oko 500 evra za 50 sati rada (prvi mesec on-page optimizacija, analiza sajta isl, a u drugom mesecu off page optimizacija, link building).

Nakon ta dva meseca, predlazu 15h odrzavanje sajta (dugorocno), mesecno oko 120 evra.

Predlozio sam im prvenstveno kljucnu rec “apartmani beograd” za podizanje sajta

Da li se za navedene iznose i sati rada, moze uraditi nesto da se postigne zeljeni rezultat, da li se isplati?

Osobno nikad nebi kupio SEO odrzavanje ili neke mjesecne pretplate gdje neznam sto cu dobiti. OK, onpage optimizacija je u redu, analiza sajta i to sve skupa je dobro, mozda 500 eura za to je puno osim ako imas veliki site.

Ali ovaj drugi mjesec gdje ce oni raditi offpage mi moraju dati itekako detalje i ne zato jer kosta 100 eura ili 10 000 eura, nego zato da vidim sto ce raditi, jer sa tom offpage optimizacijom mnoge takozvane SEO agencije ce napraviti sranja koja ce se kasnije tesko ispraviti ili u najmanju ruku placat cu ih da imam jos vise posla a manje koristi.

Zato moras vidjeti sto nude u toj offpage optimizaciji, pa mozes i nama tu napisati, ako je ponuda uredu vjerujem da ce mnogi uzeti, pa tako i ja.

Dadas,
Od onog sto su napisali, za taj prvi mesec, ne vidim nista posebno da bi moglo da se naplati 250 evra, ili ja ne vidim da je tu nesto bitno, neke osnovne stvari. (ne smem da navodim sta su sve precizno napisali, jer bih krsio pravila o sirenju sadrzaja iz maila koji je namenjen samo za mene).
Prema onome sto su napisali, da, dobijao bih sve precizne informacije o njihovom radu na sajtu.

Dadas, znam da ti radis seo, pa me zanima, koliko bi bile tvoje usluge i sta se moze uraditi po pitanju pozicije gore navedenog sajta za kljucne reci “apartmani beograd”

Nemoj to plaćati, čisto bacanje novaca. On site SEO znaš i sam napraviti, čitaj malo ako nešto misliš da ne znaš, samo u zadnje 3-4 amazon affiliate teme na ovom forumu su napisali stotine praktičnih savjeta vezano uz onpage optimizaciju. Oni ne mogu znati bolje SEO nego mi tu na forumu koji svaki dan nešto pokušavamo, padamo i dižemo se.

Linkbuidling ti nitko ne može odraditi kao što ti sam možeš. Razmisli malo, kako bi se njima isplatilo raditi SEO za druge? Jedino na način da imaju mjesta gdje nabavljaju te linkove masovno a to je sve istrošeno i ne može ti pomoći u ovoj jako teškoj niši, prije da može odmoći. Tu ti SEO od 2 mjeseca ne pomaže. Ti ako misliš uspjeti sa ovim sajtom moraš biti snalažljiv i imati plan za nekoliko godina unaprijed.

1 Like

Onsite mozes i sam odraditi, zavisi kakvo je tvoje znanje, ali oni uvijek znaju vise i imaju iskustva pa ce to malo bolje i brze odraditi. Da znas to sam uraditi nebi trazio pomoc vjerovanto si dosao do maximuma sa svojim znanjem. Koja je agencija u pitanju, mozes li to reci ? mozda 250 eura i nije puno,ako znaju sta rade.

Linkbuilding je najbolje raditi u kombinaciji sa njima, ti postavljas po forumima i manje autoritativnim sajtovima, a oni uvijek mogu dobiti nekoliko linkova s puno jacih sajtova. Opet par njihovih linkova bolje utice na autoritet nego ti sto si postavljo po forumima.

Pokusaj potraziti nekog i na upworku od nasih strucnjaka. Popricaj preko skype i vidi sta ti nudi. Najbolja opcija je da angazujes nekog i da ti prenosi znanje dok bude radio.

To ti je inače nevidjeno jak pojam, radio sam ja kampanju baš za taj pojam za jednu agenciju u Beogradu i nije nimalo lako izrangirati za pojmove oko apartmana Beograd. Plus na sve to ima puno oglašavača pa se oni pojavljuju na pretrazi ispred organskih rezultata.

Tu ti nijedan budžet ne može garantovati čak ni 1.stranu a kamoli top rezultate jer je zaista jaka konkurencija, jedna od najjačih u Srbiji.

Vidim onsite SEO je piece of cake svima. Ako je tako samo mi nije jasno kako to da ako je svima jasan taj onsite SEO imaju clanke s katastrofalnim engleskim textom?

Mislim po meni broj 1 je quality content, a kvaliteta se moze najlakse i najbrze podici da imate clanke bez gresaka. Nedavno sam jedan clanak jednog affiliate sitea pogledao i vidio da je to clanak za kos, da je toliko los da je osoba koja ga je pisala bolje koristila neki article spinner ili cak mislim da bi bolji efekt bio da je copy paste neki tocan gramaticki clanak.

  1. Znaci katastrofalni clanci su obicaj (kako se ovdje radi o srpskom siteu onda je to manje bitno, ali jednom davno me netko pitao za slicno i besplatno sam covjeku rekao da nemoze imat site sa 140 000 outbound linkova, to jednostavno ne sljaka kak treba

  2. Ako je onsite SEO tako jednostavan pa sto kvragu ne sredite onda te imagese?

  3. Kako to da je jos uvijek pojam filanje keyworda onak kao iz 2005?

Slazem se onsite SEO je jednostavan, samo je pitanje dali je osoba koja radi onsite SEO u trendu ili radi po obicajima iz davnina.

1 Like

Ne znam šta tačno naplaćuju, ali okvirno to nije visoka cena za SEO usluge.

Nisam siguran da se baš slažem da je lako raditi SEO. Da, mnogi znate dosta caka, ali verovatno dosta toga i ne vidite što neko ko je uigran i ko je dugo u ovome itekako vidi.

I slažem se da može svako da odradi svoj link building - no imajte na umu da ga treba raditi kontinualno, dakle ne završava se link building kada vaš sajt rangira za neki pojam, nego se i tada nastavlja.

Svakako za ovo treba vremena, te meni nije najveće pitanje da li mogu da uradim link building sam za svoj projekat, već su tri glavna pitanja da li imam vremena da radim linkbuilding ili će moje vreme biti pametnije utrošeno radeći na drugim aspektima poslovanja, da li verujem ljudima koji bi da ga rade za mene, i da li mislim da će mi se vratiti novac koji im dajem.

2 Likeova

Bugi, da budem iskren, ne placa mi se :slight_smile:, jer nisa siguran da li cu da dobijem ono sto zelim, poseceniji sajt, ali sam pomislio da ubrzam stvari. Znam da cu vremenom, kao sto ti kazes, za godinu ili vise, uspeti da probijem sajt, samo treba preziveti do tad, i izdrzati. Bolno je i jedno i drugo, i davanje novca, a i samo cekanje (uz povremeni rad na sajtu) da se sajt probije.
Znam da na sajtu ima dosta informacija, ali tesko da ja mogu to da ispratim, sve te pisanije na sajtu koje ovde dobri ljudi ostavljaju i znaju da iznesu. Neko ko se time bavi, profesionalno, konkretno agencija, siguran sam da ima razradjen plan sta i kako, ali zavisi kakvu agenciju ubodes, Neki ce samo pare da uzmu, a da efekta nekog posebno na samom sajtu i nema, tj ima, ali nedovoljno. Ne znaci meni nista, ako sajt ne izbije na prvu stranu za nevedenu kljucnu rec. U svakom slucaju, na samom sajtu treba poraditi na sadrzaju, na nekim uopstenim tekstovima koji i ne treba da se precesto dodaju, s obzirom na sadrzaj sajta vec treba dodavati apartmane, nesto ja sam, nesto oni koji se registruju i naravno, polinkovati sajt sa nekih kvalitetnijih linkova za koje ja nemam pojma kako da nadjem niti kako da postavim linkove na njima :slight_smile:

Gadafi, ne bih da navodim agenciju javno. Dugo su u poslu sa sajtovima, ponajpre u njihovoj izgradnji, a onda su ukljucili i seo (tacno kad ne znam). Ne mogu da garantujem da imaju kvalitetne linkove, ali pretpostavljam da imaju neke. Ono sto me malo odbija, kada sam naveo kljucne reci za koje zelim rangiranje, nisam dobio nikakvu precizniju informaciju o mogucnosti probijanja sajta za moje navedene kljucne reci, pa mi deluje malo sumnjivo, da ne mogu da urade previse, tacnije, da ni sami ne znaju koliko moze sajt da ode napred dok ne rade na njemu, jer je sve nepredvidivo.
Posalji mi link nekoga sa Upworka, za koga smatras da je dobar (ovde ili na private), ako ti je ok, ako ne, nema veze.

Da imemperor1, jako nezgodna kljucna rec. Ranije sam ja, pre par godina, imao jedan stari sajt na prvoj strani za tu kljucnu rec, ali su ga polagano, sve ove agencije, s novim sajtovima koji su bas specijalizirani za ap. u bg, bacili par stranica iza.
Mozda je bolje poraditi na tom starijem sajtu, da se pokusa da se on vrati za tu klj. rec, nego gurati ovaj novi

Kako da dodjem do nekog kvalitetnijeg linka iz ove oblasti :slight_smile:?

@igortomic, @dadaas, nije lako raditi, naravno.
Smatram da mogu da ga rade kvalitetno, samo oni koji su u tome vise godina i prate sve novine.

Za domace trziste je bar lako doci do kvalitetnih linkvova, jer se lako sporazumes a i cene su daleko manje.
Ja kao laik mislim da je mnogo bolje ako vec imas sajt koji je nekad bio u vrhu guras nego da kreces od nule. Ipak taj stari sajt ima neki autoritet i samim tim bi preskocio nekoliko stepenika. Sa novim sajtom bi imao daleko tezi put. Bar ja tako mislim, mada ja nisam merodavan :smiley:

1 Like

Da bi nesto dobio moras i da ulozis, rijetko koga znam da nije nista ulago a da mu je krenula zarada. Ovi sto izdaju apartmane morali su uloziti u te apartmane da bi poceli na njima zaradjivati, nisu cekali 5 godina da se sam apartman digne.
Bio sam u istoj situaciji kao ti! Strah me bilo ako dam citavu ustedjevine da mi se nece isplatiti na kraju :open_mouth:
Prelomio sam to u sebi, mozda bih ustedjevinu potrosio na neku glupost, izvlacio bi svaki dan 10-tak eura. Ako si u nedoumici znaci da te ti nisu dovoljno zainteresovali i sam kazes da ti nisu dali nista konkretno.Pokusaj da kontaktiras jos par njih,ja cu ti poslati ove s upworka na pp. Samo idi naprijed, vjeruj u projekat i sto kaze Zabranjeno Pusenje il’ si bos, il’ si hadzija.

1 Like

[quote=“drmko, post:9, topic:35852, full:true”]Ono sto me malo odbija, kada sam naveo kljucne reci za koje zelim rangiranje, nisam dobio nikakvu precizniju informaciju o mogucnosti probijanja sajta za moje navedene kljucne reci, pa mi deluje malo sumnjivo, da ne mogu da urade previse, tacnije, da ni sami ne znaju koliko moze sajt da ode napred dok ne rade na njemu, jer je sve nepredvidivo.
[/quote]

Pa ne može ti nitko garantirati kakve ćeš rezultate dobiti nakon optimizacije kada ne ovisi to samo o optimizaciji. Bilo bi neozbiljno nekome ponuditi uslugu s garancijom neke određene pozicije na google-u.

Što ako konkurencija uloži više novaca u SEO i oglase pa zbog većeg prometa ih google pozicionira ispred tvoje stranice? Onaj tko radi tebi SEO može optimizirati tvoju stranicu maksimalno i napraviti onoliko koliko platiš, a uvijek može konkurencija platiti više i bit korak ispred.

Isto tako đaba ti sav SEO ako nemaš posjetu, ako sadržaj nije interesantan. Onda možeš imati ne znam kakav SEO i beskonačno backlinkova, ali ako na to nitko ne klika, onda te google neće rangirat dobro.

Kad je jaka konkurencija ide se na long tail keyworde,local keyworde i semantic keyworde.

Goertosing,
Nisam ni trazio da garantuju, da obecavaju, nego da nesto prokomentarisu vezano za kljucne reci koje sam upisao. Npr, veoma je velika konkurencija, bice jako tesko, pokusacemo, nista ne garantujemo, ili kao sto je @drmrgood naveo, s obzirom na veliku konkurenciju, predlazemo vam neke druge kljucne reci, ili lon tail keyworde, ili nesto slicno, da su bar nesto napisali, ovako ispada, placaj ti, pa kako bude, bitno da mi uzmemo novac.
Sto se tice zanimljivosti sadrzaja sajta, sajt je takvog tipa da nema tu sta posebno da se trazi, neke posebne zanimljivosti, vec je potreban sto veci broj apartmana koje ljudi traze, masovno, bilo gde da krenu. Da, potrebno je da svaki apartman ima sto detaljniji opis kako posetilac dobio sto vise informacija kako bi se odlucio da kontaktira vlasnika apartmana.
Mogu tu tekstovi da se dodaju, radi optimizacije, ali ne verujem da ih neko nesto posebno cita, pa da se zbog tih tekstova vraca.
Sigurno je da postoji i neki drugi vid sadrzaja koji moze da se uvede na samom sajtu, ali za tako nesto su potrebne ideje i nekoliko ljudi koji ce to da isprate.

Apartmani beograd je teski keyword?

Neznam kako bi onda okarakterizirali drones for sale?

1 Like

Ja mislim da jeste, kada hoces da rangiras sajt za tu kljucnu rec, ne ide, ili ide sporo, ili mislis da ide, a onda te google vrati tamo gde si bio :slight_smile:
Jednom prijatelju je jedan decko koji se bavi seom probao da uradi nesto po tom pitanju, da rangira njegov sajt za tu klj. rec, ali nije uspeo, odustao je.

Ja vidim nove siteve s par stotina backlinkova na top 10. To je znak da rijec nije toliko teska. naravno veliki dio ovisi o tvojem siteu, ako je on crap onda mu ne pomaze nista, ni 140 000 backlinkova mu nece pomoc.

Posjetio sam Vašu stranicu i prvo što sam primjetio jeste da nemate blog, što znači da ne možete kreirati sadržaj pomoću kojeg biste mogli poboljšati SEO. Savjetujem Vam da napravite blog i pišete o temama koje će uključivati Vaše ključne riječi. Ili možete unajmiti nekog da radi to za Vas.

Možda je bolje umjesto SEO optimizacije, da uložite u nekog tko će Vam pisati korisne članke za postojeće korisnike i akviziciju novih.

Tako bih ja postupio da sam na vašem mjestu.

Meni bode oci vrlo mala ponuda apartmana na sajtu, da ne kazem zabrinjavajuce mala.
Mozda lupam, ali ne vidim kako te bilo ko moze SEO boost-ovati na srednji a kamoli duzi rok ako sam sajt ne radi ono sto treba?
Cudno mi je sto niko drugi to nije komentarisao, ili mi je promaklo.
To je po meni glavni fejl, tj problem koji moras podhitno resiti, ili napraviti strategiju bar polakog napretka, pa videti kako se razvija.
Ukratko nedostaje ti content.
Mislim da je to prvi korak.
Drugi, da je sajt moj, bi verovatnije bilo neko klasicnije reklamiranje nego SEO, uz naravno SEO razvijanje ali licno, kasnije tek placati za SEO.

pozz

Grimm,
Opcija je i to, da se stavi blog, ili neki drugi deo gde bi se pisali tekstovi, ali po meni ti tekstovi bi bili interesantni samo googlu, sami posetioci sajta, ne verujem da bi nesto bili zainteresovani, sem, ako ne budu tekstovi tipa “Desilo se cudo …”, “Pera zapalio internet…” i sl.
U svakom slucaju, te tekstova mora pisati neko ko ume da ih pise da budu dobro skovani za google, a koliko toliko primamljivi za posetioce.