Umrežavanje i internet

Bok,

na poslu moram da umrežim 12 računara i da omogućim i internet? Izvanredno bi bilo kada bi se mogle kreirati 2 nove konekcije kako bi se mogla birati lokalna i internet konekcija? Molim savjete i pomoć?

Objasni za šta ti treba navedena mreža, jer ne vidim razlog zašto bi imao dve različite konekcije.

Imala :slight_smile: Potrebno mi je to za učenike u školi, 12 računara na lokalnoj i internet mreži, dakle da su umreženi međusobno i da djeca mogu ulaziti na internet.
Učenici trebaju imati pristup i lokalnoj mreži i internetu, ali nije nužno da to bude istovremeno.
Zanima me kako to sve napraviti, nova sam u tome :smiley:

Treba ti ruter i switch.
Može oboje u isto vrijeme u jednom uređaju. Jeftini ruteri uglavnom ne rade dobro balasiranje pa ako neko pusti youtube ostali mogu da kukaju.

Na ruterima uglavom imaš ACL da podesiš mogučnost pristupa.
Dodjeliš statičke ip adrese i onda daješ ograničenja…

Izvedi djecu u prirodu, pričajte o nekim glupostima, više će da te vole. I onako i ovako, samo sjede za računarima kod kuće. Da to hoće učiti, naučilo bi nešto kod kuće. A druga stvar, kad ih već hoćeš umrežiti, CyberCafe ili neki sličan program, i ograniči što mogu raditi na računaru. Inače, umrežavaš ih za igrice, slušat’ te neće 100%.

Na temu:
http://www.videomajstor.com/media-centar-umrezavanje-oprema

@21x Ivana je vjerovatno nastavnica informatike u nekakvoj osovnoj skoli cime pita ovakvo pitanje, a prema planu i programu nema ona sto voditi djecu u prirodu. Satnica i plan se zna. CyberCafe i sl. su da tako nazovem idiotski alati, sve se najbolje moze podesiti kada se preko ActiveDirectorya racunala spoje u domenu. Onda se fino mogu nasimavati sva prava i mogucnosti pojedinih racunala, pa ukljucujuci i internet access, privacy, policy i 100 drugih stvari.

Nego mene jedna sasvim druga stvar tu zanima, sto te profesore/nastavnike/ucitelje (sto god) uce na tim fakultetima kada ih pustaju na rad bez osnovnih znanja i vjestina u konfiguraciji LAN-a i pristupa :smiley:

Kupis ruter s 13 utora, u prvi zastekas internet konekciju (lan kabel koji ide iz adsl rutera ili ti ga uredjaja koji je spojen na uinternet) u ostale 12 ustekaj lan kablove iz kompjutera. Vrlo vjerojatno kada se postavljaju ova pitanja, je DHCP ukljucen, pa nemoras slagat staticke IP jer vrlo vjerojatno to ni neces znati podesiti kak treba. Ako ne radi samo sa spajanjem i dhcpom ukljucenim onda hebiga, zovi majstora.