Uplata donacije

Pozdrav svima,
imam jedno pitanje na koje ne mogu ili ne znam naći odgovor na netu,naime,imam recimo svoju osobnu web stranicu ,postoje pojedinci koji bi htjeli donirati neke novce da ta stranica i dalje bude aktivna,pitanje je da li jednostavno mogu poslati novac na moj tekuči,nikome ne treba nikakav R-1 ili slične stvari.i da li mogu napisati na stranici da se ona samofinancira od donacija posjetitelja.Ne mogu ništa otvarati(neke obrte i sl…da se tema ne proširi)
Znači ,kakav tekst bi bio dobar i da li je uplata sporna.

Hvala na odgovorima

Lp

Možeš otvoriti udrugu.
Udruga do neke cifre (mislim 20.000 kuna godišnje) nije dužna voditi knjigovodstvo.

A za ovo drugo, ne znam, ako se radi o parsto kuna, meni bi bilo glupo išta otvarati i prijavljivati…

Ne trebaš ništa otvarati, donacija je donacija, samo mora ići na žiro račun. A dalje se zezaš s poreznom…

Pa da, za to što će tebi par ljudi s tvog foruma dati ukupno godišnje par stotina kuna… stvarno mi nije jasno kako bi se to razlikovalo od toga da je par (online) poznanika platilo zajednički najam terena za mali nogomet ili najam servera za Counter Strike. Ali gdje je granica, zna samo neki inspektor Porezne kojeg netko zlonamjeran nahuška na tebe… dakle, u tome jednostavno ne možeš dobiti savjet. Možeš jedino otići u lokalnu poreznu pa ih pitati. :slight_smile:

Ako idemo istraživati nešto što će formalno piti vodu i omogućiti ti da prikupljaš novac od širokog kruga ljudi, prema ovome što ti pričaš, primici moraju spadati u kategoriju darova, donacija ili sponzorstava. Evo link koji pojašnjava što je donacija jedno, a što sponzorstvo i u čemu je razlika:

Neprofitna organizacija (tj. udruga, kako je gore opisao dev_masta - iako su neprofitne organizacije i političke stranke, tijela javne vlasti i sl.) može primati i donacije i članarine, bez da na njih mora plaćati porez. Samo nebo je granica (v. NK Dinamo, recimo). No, osnovati udrugu baš nije tako trivijalno. Prati linkove na lijevoj margini za daljnje informacije:

Iz onog prvog linka možeš vidjeti da stanoviti dio donacija koje primi samostalni umjetnik ili umjetnička organizacija nije oporeziv, ali za to bi se trebao registrirati kao takav (u području multimedijalne umjetnosti, recimo), što mislim da će ti teško proći.

Vidim da postoji još i zanimljiva kategorija dara, koja je opisana u ovoj brošuri porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Brosura_85.pdf

Međutim, tu se spominju darovni ugovori (tj. moraš imati dokument kojim ćeš dokazati da se radi o daru, a ne o prihodu) i kao da se radi o supstancijalnim iznosima, tako da nisam siguran da bi mogao samo tako javno oglasiti da pozivaš ljude da te “darivaju” - to bi se vjerojatno prije tretiralo kao “donacija”, ako ne i prihod, a ne “dar”. S druge strane, opet se na onom prvom linku spominje nešto što i “donaciju” stavlja u red nekakvih darova, a kaže se da se to dokazuje izvatkom sa žiro-računa… tako da ne znam. U svakom slučaju, dar je zanimljiva kategorija jer je porez tek 5 % i miran si.

Za nešto treće ne znam.

Hvala svima na trudu i opširnim odgovorima,najvjerovatnije se budem našao sa nekim poreznim inspektorom jer mi je apsurd otvarati bilo kakvu udrugu ili nešto slično radi toga što će mi netko uplatiti npr. 50 kuna jednokratno na tekuči,opet mi se ne da koristiti žiro račun za takve iznose, a pogotovo što će na uplatnici pisati recimo “uplata”, pa ja nekom ako hoću pomoći da se izvuče iz nekoga minusa i doznačim mu novce na tekuči a on mi vrati u kešu ispada da je krivično ili prekršajno djelo .Proćčitao sam pdf.brošuru ,to su sve veliki iznosi ,a nigdje ne piše minimalni iznos koji se ne registrira,na koncu njih 100-tinjak mi uplati po 15 kuna da bi web stranica opstala, a ja postajem kriminalac.Zbilja mi nije jasno…isključivo bi novac trebao za npr. telefon,internet,hosting čak i ne računam svoj trud angažiranja oko ažuriranja stranice.

Vidiš, ova tema me dovodi na ideju osnivanja nekakve “udruge za male web-stranice”. Članovi udruge bi bili autori web-stranica. Ta udruga bi bi prikupljala donacije u ime svojih članova, a za svoj račun. Potom bi sa svog računa, sredstvima doznačenima na ime svojih članova, plaćala “režijske” troškove njihovih web-stranica - već prema svom statutu, svakom članu se podmiruje onoliko koliko je uplaćeno na njegovo ime.

Ovo bi bio zgodan projekt upravo za Webmajstore.net.

Makar mi se to ipak čini nemogućim, jer bi zapravo takva udruga bila zapravo namijenjena isključivo izbjegavanju poreza… Drugo bi možda bilo da ta udruga daje hosting svojim članovima, kapaciteta i značajki proporcionalnih prikupljenim iznosima donacija…

Interesantna ideja,nadam se da će netko sa Webmajstori.net izvidjeti kakva je situacija u vezi toga,mislim pravna,pa i ako treba i skupljati glasove za to ili pisati peticiju.

Idući korak takve udruge je mogućnost izdavanja računa za oglašavanje.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact