Utjecaj Geo domene na SEO

Zelio bih cuti vasa iskustva i misljenje, vezano uz SEO i domene odredjenih drzava.

Konkretno, prema mojim istrazivanja .com jednako dobro rangira za HR upite kao i .hr domena. Cak sam ugodno iznenadjen .com.hr domenama, nisam primjetio da su ista losije od gore navedenih.

No, mene zanima situacija u ostatku svijeta. Konkretno, da li .com domena je jednaka .de u Njemackoj ili .co.uk u V. Britaniji?

Glavni razlog .com domene je privacy, koji bas i nije dostupan za sve lokalne domene.

Ima li netko iskustva za podijeli? .de i .co.uk su samo primjeri, pitanje i za ostale drzave.

Nitko nema iskustva? :thinking:

Ja cu ici s .com domenama, ponajvise radi privacy-a.

Moje iskustvo je da ccTLD rangiraju nešto bolje od .com .net .org i ostalih TLD domena na lokalnim verzijama Googla. Pa će tako .hr domena nešto bolje rangirati na google.hr od ostalih domena, a po toj logici i .de domena nešto bolje na google.de.

No to je samo moja neka procjena na osovnu osobnog iskustva, možda sam u krivu. Imao sam jedan web dugo vremena na .com domeni kojeg sam kasnije migrirao na .hr domenu i primijetio sam lagani skok od nekih 20% u SERP-u narednih mjeseci međutim ne znam je li to bilo zato što sam promijenio domenu ili je neki drugi faktor odigrao važniju ulogu.

Moja misljenje je da nacionalna domena koliko donosi na nacionalnom nivou, toliko gubi na drugim guglovima. Isplati se u slucaju da je sajt iskljucivo za jednu drzavu.