Uvozenje robe i preprodavanje

Pozdrav drugari,
da ne duzim, skoro sam dobio od “sanera” nekoliko satova, majca, dukseva i naocara, uglavnom je rec bio o jako skupoj robi i zamolio me jer smo prijatelji da mu pomognem sa prodajom… U roku od nekoliko dana sve sam prodao i bio sam u plusu oko 120 eura sto je prilicno dobro ispalo… Proslo neko vreme proculo se da prodajem dobre stvari ovo ono i pocinju ljudi da me zovu, pored tih ofline kontakata imam jake online profile preko kojih mogu da reklamiram robu pa bi zeleo da taj posao prebacim na brata i caleta kako bi i oni zaradjivali nesto a iskusni su u tome Biggrin Sad ja razmisljao o uvozu neke robe sa neta, recimo Aliexpress i kako sve to izgleda… Evo nekoliko pitanja:

  • Kada bih naprimer narucivao oko 20 pari naocara, 10 satova i nekoliko bluzica. Da li to narucujem sve odvojeno ili u paketu ( naravno da znam da tipa naocare ako uzimam iste samo povecavam quantity i to se salje u paketu ), na isto ime ili ?

  • Sta se desava sa robom koju oduzmu na carini jer sam negde citao da je to moguce? Koliko se to cesto desava i kako se izbegava?

  • Jel postoji neki zakon ovde za tu robu koju primam, ja ne bi uzimao prevelike kolicine naravno… Znaci na sitno bi isao da zaobidjem zakon Biggrin

  • Gledam proizvode na Aliexpressu i vidim kao ovo “
    US $1.73toSerbia via China Post Registered Air Mail” da li je zaista toliko jeftina postarina?

To je to u sustini za pocetak ako se setim necega javicu vam, ako ste vi nesto slicno radili javite mi sa cime ste se susretali

Čim naručiš više od 4-5 komada roba će ti biti stopirana na carini i moraćeš dokazati da imaš registrovanu firmu. Svi carinski poslovi se evidentiraju, tako da se to odnosi i na vezane carinske poslove, odnosno ukoliko naručiš dva-tri puta u toku meseca od istog dobbavljača na istu adresu. Štaviše, ako naručuješ i od više dobavljača na istu adresu.

Druga bitna stavka je da je počev od avgusta meseca stupio na snagu zakon koji omogućuje poreskoj upravi procesiranje fizičkih lica jednako kao da se radi o pravnom licu i kazne su iste kao za pravno lice (firmu) s tim što kada kao fizičko lice trguješ rizikuješ i krivičnu prijavu za bavljenje nedozvoljenom trgovinom.

Treća bitna stavka je da će jak udarac biti sada na kontroli Internet trgovine, a naročito FB i pokušaj uvođenja nedozvoljene trgovine u legalne tokove.

Sve u svemu, ako se planiraš baviti trgovinom - registruj firmu.

Jos nesto je vazno za napomenuti:
Ukoliko se radi o replikama skupih marki, postoji mogucnost da kazneno odgovaras zbog uvoza takve robe. Ukoliko carina zaustavi posiljku i otkrije da se radi o kopiji poznate marke, snosit ces troskove spedicije i unistavanja te robe, a i dalje ostaje mogucnost da predstavnistvo te firme protiv tebe podigne optuznicu.

Sve u svemu, pazi da se ne opeces.

U bih ide ovako… Možeš uvesti kao fizičko lice robu u vrijednosti do 25€ bez ikakvog carinskog postupka. Ovo se odnosi na uvoz preko pošte odnosno online narucivanja. Za robu koja prelazi tu vrijednost možeš a i ne moraš platiti carinu i pdv ovisi kako koji carinik gleda na to i o kakvoj robu je riječ. Ako Platiš carinu i pdv to ti u principu znači da ćeš još jednu trećinu cijene naručene robe i troškova postarine dati u državni proračun.
Znao sam u jednom mjesecu naručiti i 5-6 puta ali manje iznose pa me ne peglaju, ali im svakako ostaje zakonsko pravo da te traže papire od firme ili odobrenje za uvoz… Raspitaj se kako ide u srbiji pa vidi koliko možeš i šta možeš.

Važna napomena … Ne pokusavaj one gift fore. Svaku robu koju narucis neka prati i račun.

Ako si vec prosao vise nego dobro sa robom od “sanera” zasto ne nastavis sa njim, manje imas da se cimas, a i nemas ni carine sve ides preko njega :wink:

Znaci zajebavaju uglavnom, necu onda ni da se cimam za sitne pare toliko ali planiram nesto za sebe da narucim. Pa me zanima naprimer kupim fals dzordanke preko Aliexpressa i sta ako ih oduzmu, mene cimaju ne kapiram? I sto se tice ove postarine, da li je stvarno tako jeftino?

Ako je roba iz Kine onda je jeftina poštarina. Sve šta može ići komercijalnim letovima ide za male pare. Država subvencira te troškove i tako pomaže boljem izvozu.

Poštarina za kineske izvoznike je besplatna.
Kineska država potiče izvoz time što u potpunosti pokriva troškove poštarine (naravno, namiri se kroz poreze), kako bi kineska roba na stranom tržištu bila što konkurentnija (jeftinija).
To što neki ipak naplaćuju poštarinu, to je ustvari trošak pakiranja i rukovanja, ili jednostavno trik da roba izgleda jeftinija time što se dio cijene prebaci pod “poštarinu”.

Jedna mogućnost ti je da naručuješ male količine. To te drži ispod carinskog radara, ali to znači i malu zaradu. Jednostavno, ne isplati ti se godinu dana se zajebavati sa naručivanjem i prodavanjem da bi zaradio stotinjak eura godišnje.

Druga mogućnost ti je da naručuješ veće količine. Ali prije ili kasnije će te uloviti i kazniti, tako da možeš biti samo na gubitku.

Ako želiš ozbiljnu zaradu, da možeš živjeti od toga, otvori firmu. To će ti zakomplicirati život, tako da se isplati jedino ako si 100% siguran da ćeš redovito zarađivati dovoljno da pokriješ sve troškove poslovanja i da ti ostane pristojna svota.

Sve u svemu, najbolje rješenje ti je ovo:

pa ako to preraste u ozbiljan biznis, uvijek možeš otvoriti firmu pa poslovati legalno.

Mislim da roba ide na uništavanje, a tebi dolazi kazna od 100€. Barem sam tako pročitao na jednom forumu, napisala cura koja je naručila fejk starke u Hrvatsku…

Moze li neko pojasniti zasto na Aliexpressu nema Free Shipping za BiH ?

Razumijem ja da smo mi retardirana zemlja, al npr hocu da kupim fake Daniel Wellington sat koji kosta oko 4$ na AliExpressu, i postarina je oko 90$ preko DHL-a, za to lovu hladno original kupim.

DHL ne radi za đaba. Zato se ne brineš hoće li stići i kako. Dobiješ paket na vratima i potpišeš preuzimanje. Ako bude potrebe za spediterskim poslom (carina) oni te obavijeste i pitaju dali si spreman na dodatni trošak…

Ma razumijem ja to, ali pitam se zasto nije dostupan Free Shipping za BiH na AliExpressu ?

Kupovao sam preko GearBesta,Ebaya i slicnih servisa, iz Kine je u vecini slucajeva Free Shipping, pored toga postoje opcije DHL i sl.

1 Like

To sam se i ja zapitao :smiley:
Kupis stvar od 20€ a platis transport 3x vise od artikla :smiley:

Jedino mozes ako imas nekoga u Srbiji da on primi posiljku pa je tebi postom posalje :smiley:
Jest komplikacija za SRB imas free