VB studio - Web

Ovako, radim u VB (visual studio) 2010 i imam nekoliko uradjenih aplikacija. Ali to i nije bitno. Mene zanima da li postoji i ako postoji koji nacin za prebacivanje VB aplikacija na web, tj izradu dinamickih stranica pomocu VB-a. Da li je to uopste izvodivo? Ili da se prebacim na asp? Takodje me zanima sta je .NET tehnologija? sta je visual basic.net? je li on dodje u sklopu sa visual studio 2010 u kojem radim i koji sam besplatno skinuo sa microsoft stranice?
molim vas da mi neko malo detaljnije objasni ove stvari, takodje da li mi za ovo treba iis server ili mogu koristiti apache (xampp)? hvala

Ti imas WinForms aplikacije, koje koriste Win API za crtanje sucelja i svega. Htio bi to prebaciti na web, odnosno WebFormse. Ta dva frameworka nisu kompatibilna, iako djele iste koncepte razvoja (eventi na elementima sucelja, codebehind), i koliko je meni poznato ne postoji tool koji moze automatizirano konvertirati aplikaciju. Takodjer, jedan od glavnih razloga tome je stateless web okruzenje, koje je na desktopu statefull, i bilo kakva konverzija bi tu pala u vodu.

Za takve projekte se preporuca prebaciti svu logiku u posebne klase, osim logike UIa (onaj poznato 3-tier nacin razvoja: UI, BLL, DAL). Onda je relativno jednostavno kreirati web aplikaciju sa svojom UI logikom, i iskoristiti postojece BLL i DAL klase.

Pazi kada pises VB: dali mislis na stari VB 6, ili na VB.NET. Razlike su jako jako velike.
Takodjer, ASP se vise ne koristi, sada je ASP.NET. Isto razlika između ASP i ASP.NET je kao dan i noc - nemaju apsolutno nista zajednickog, osim firme koja ih je razvila.

.NET je framework: ukljucuje gotove biblioteke objekata (klasa) za razlicite primjene: web, win, servisi, networking, grafika, ma sve …

c#, vb.net, ironpython, ironruby, f#,…, su programski jezici koji se izvrsavaju na “.net virtualnoj masini”, da se tako izrazim, isto kao java (ona ima JVM, .NET ima CLR), i koriste .NET framework za rad (npr. objekti za pristup bazi se nalaze u .NET frameworku).

Da bi ista radio moras znati:

  1. neki .net programski jezik: vb.net, c#,…
    1.1. osnove objektnog programiranja - u .net-u je SVE objekt
  2. dio .net frameworka koji ti treba. Za web je to asp.net, framework za raditi dinamicke web stranice

Jasnije?

I da, za vrtiti .net web aplikacije koristis IIS, iako imas i Mono framework koji radi na linuxu, a podrzava prilicno veliki podskup .NETa - odnosno ne radi 100% svih klasa iz win verzije.

Mnogo jasnije… Ovo sam znaci skontao i logicki nema smisla da aplikacije pisane za WinForms ne mogu staviti na web. Ali mene to sad i ne brine. Nego sta me sada zanima. Ja znam odlicno pisati code i za VB6 i za VB 2010 (visual studio 2010).
da li ima slicnosti izmedju vb 2010 i vb.net? da li sa vB.net se moze raditi dinamicki web? posto zelim Da radim dinamicke web stranice a znam vb6 i vb2010 zanima me kOji onda .net programski jezik je najslicniji da pocnem da radim sa njim koji ima najvise slicNosti sa navedEna dva. da li je to asp.net? ako jeste STA MI TREBA SVE ZA NJEGA?
I KOLIKO SAM SKONTAO APACHE (XAMPP) MI NE VRIJEDI NISTA ZA OVO.
HVALA UGLAVNOM

Visual Studio 2010 ima VB.NET (nema starog VB - VB6), pa me cudi malo ako kazes da znas dobro pisati VB kod, a neznas sta je to .net framework i kakva je razlika između vb6 i vb .net, i sta je to asp.net webforms.
VB.NET je objektni programski jezik sa kojim mozes raditi sve sta mozes i sa bilo kojim drugim .net jezikom: raditi web aplikacije, win aplikacije, …
Framework za izradu dinakickih web stranica je asp.net, koji mozes koristiti sa VB.NETom. Vise o asp.netu procitaj na
http://www.asp.net
.

Apache ti nista ne vrijedi ako nemas instaliran Mono framework na Apachu (shared hostinzi to nemaju, moras uzeti VPS i sam to podesiti), i neznas prilagotiti aplikaciju za njega - koristiti mono framework na linuxu sa Monodevelop razvojnim programom.

I NE MORAS SE DERATI.

Hehe ma ne derem se, slucajan Caps Lock. Ovo sto kazem da znam odlicno pisati code, mislim da znam programirati WinForms aplikacije. znaci ja sada mogu da radim i sa vb.net i asp.net. uglavnom dao si mi dosta informacija i sada mi je lakse od cega da krenem… hvala uglavnom jos jednom. :slight_smile:

Imam problem veoma sličan sabaemirovom. Naime, ja koristim Visual Studio 2008. Krenuo sam učit Asp.NET, no u knjizi je rečeno da bih trebao imati Visual Studio.NET, a ja imam ovaj koji sam napomenuo, no ukoliko u tom svom VS-u otiđem na New Project mogu birat između Visual C++ ili Other languages. Pod Other language imam Visaul Basic i Visual C#. Izaberem Visual C# i kliknem na Web, zatim ASP.NET Web Application. Da li je to to što se traži ili ipak moram imat taj famozni “Visual Studio.NET” ? hvala!

Visual Studio .NET su sve verzije koje rade s .net frameworkom, znaci sve nakon Visual Studio 6, a to su VS 2003, 2005, 2008, 2010.
Obicno su VS.NET nazivali verziju VS2003, a nadam se da knjiga nije tako stara :slight_smile:

Bitno je da knjiga iz koje ucis ne objasnjava rad sa asp.net 1 ili 1.1 (znaci .NET 1/1.1 koji se programira sa VS 2003). Mora biti asp.net 2 ili novije!

E hvala! duboko se klanjam. hudo - my saviour. :wink:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja