vBulletin vs. XenForo

Izašao je vBulletin 5 i mnogi su razočarani do te mjere da masovno prelaze na druge forum skripte. IGN i DigitalPoint najbolji su primjeri velikih foruma koji su s vBulletina prešli na XenForo. Prelazak najavljuju i mnogi drugi veliki forumi.

XenForo su napravili bivši head developeri vBulletina, koji su navodno otišli iz firme jer im se branilo da moderniziraju kod i ostvare neke svoje zamisli. vBulletin je kasnije tužio XenForo zbog krađe ideje i sukoba interesa, no na kraju se odustalo od tužbe. Više o tome imate na Wikipediji.

Pošto volim da je software up-to-date, a s ovim novim saznanjima, u vBulletinu vidim sve manje budućnosti, zanima me ima li tko iskustva s drugim forumima, a ponajviše me zanimaju iskustva s XenForo skriptom koja je prema mnogima danas najbolja i najmodernija forum skripta?

Probao sam i myBB, phpBB, IPB, SMF, Kunena, bbPress, no ni jedna od tih me nije impresionirala.

Prvo pitanje je je li ti izbor smjera u ovom trenutku nužan iz nekog razloga? Ja sam kod tih stvari vrlo konzervativan. Tj. kada već imam neko rješenje onda sam konzervativan, a kada treba pokrenuti nešto novo onda se teško othrvan porivu da isprobam nešto potpuno novo. Počekaj neko vrijeme da vidiš kako će se stvari razvijati.
Nedavno mi je netko skrenuo pažnju na Discourse (Discourse), doima se kao svježi pristup forumu, međutim sve je još u začecima ali svakako se čini kao nešto što valja držati na oku.

ja licno ne bi mjenjao vbulletin, iz razloga sto su neki veci forumi ga zamjenili sa nekim drugim novim, vbulletin je provjeren i dobar forum dugi niz godina. A da imam jednu zamjerku mozda je malo off topic pisati ovdje, ali vi ste vlasnik znanost.com ? Razdocaran sam novim izgledom, Vas sam citalac “siguran” da kazem, novi izgled je tetris izgled kao da na stranici imaju samo 3 vijesti, ja se izvinjavam sto sam ovo napisao ovdje, ali kritika je uvjek dobro dosla ma gdje bila :slight_smile:

[quote=“Riba”]Prvo pitanje je je li ti izbor smjera u ovom trenutku nužan iz nekog razloga? Ja sam kod tih stvari vrlo konzervativan. Tj. kada već imam neko rješenje onda sam konzervativan, a kada treba pokrenuti nešto novo onda se teško othrvan porivu da isprobam nešto potpuno novo. Počekaj neko vrijeme da vidiš kako će se stvari razvijati.
Nedavno mi je netko skrenuo pažnju na Discourse (Discourse), doima se kao svježi pristup forumu, međutim sve je još u začecima ali svakako se čini kao nešto što valja držati na oku.[/quote]

Pogledao sam Discourse i izgleda odlično. Nisam uopće znao za njega tako da ću sigurno pratiti razvoj.

[quote=“stux”]
ja licno ne bi mjenjao vbulletin, iz razloga sto su neki veci forumi ga zamjenili sa nekim drugim novim, vbulletin je provjeren i dobar forum dugi niz godina. A da imam jednu zamjerku mozda je malo off topic pisati ovdje, ali vi ste vlasnik znanost.com ? Razdocaran sam novim izgledom, Vas sam citalac “siguran” da kazem, novi izgled je tetris izgled kao da na stranici imaju samo 3 vijesti, ja se izvinjavam sto sam ovo napisao ovdje, ali kritika je uvjek dobro dosla ma gdje bila [/quote]

Ne znam koliko iskustva imaš s vBulletinom, no po mom mišljenju on je zasterijala, troma i skupa skripta, koja ide u krivom smjeru, a nudi i krajnje bezobrazan i neučinkovit support team. Znaš li koliko je muka potrebno da vBulletin apgrejdaš s recimo 4.1 na 4.2? Pa onda s tim usporedi moderne skripte poput Wordpressa gdje se to sve obavlja jednim klikom.

Naravno da ne bih mijenjao skriptu samo zato što su to učinili veliki sajtovi, no to mi je sigurno privuklo pozornost.

Za Znanost.com si u pravu da je offtopic, pa neću o tome ovdje.

Naravno da sam radio sa vbulletin-om, cak sam i radio kao spoljni saradnik za neke jezike prevod (nesto kao lektorisao, tipa volonterizma). No to je manje bitno, uglavnom znam da je ogromna komplikacija apdejtovanje istog. Trenutno ovaj forum ima ako smijem da kazem a da ne pretjerma pa gotovo savrsen izgled, tako da ja ne bi mjenjao nista, i ne treba pravit neke nagle poteze, pogledao sam i citao malo o ovom Xenforo, pa upravo su na neki nacin “Odmetnuti” radnici Vbulletina uradili spin (klasican vjeruj) i poceli promovisati xenforo. Ovaj “Discourse” se ni malo ne cini losim, slazem se s vama da treba pratiti razvoj istog.

To je kao prelazak na touch mobitel, a pošto sam ja više za onaj sa tipkama, glasam za vB (koji posjedujem, i to staru dobru v.3.8.).

Ja sam prešao na vb5 i moram priznati da mi je to bila pogreška. Prepun je bugova, osnovne funkcionalnosti nisu podržane (višejezinčnost iako postoje opcije za to u forumu, opera nije podržana itd).
Već neko vrijeme proučavam XenForo i razmišljam o prelasku na njega

Ja sam na dobrom starom vB3.8 :).

Svi su razočarani u vb i bježe na ipb ili xenforo. Xenforo ima manje opcije od ipba, ali zato ima hebeni seo.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact