Vercel primio 21 milijun dolara za transformiranje JavaScripta

Prethodno poznat kao ZEIT, Vercel je osnovan od kreatora Next.js. Zbog promjene djelovanja i pružanja usluga poboljšanja iskustava developera prilikom stvaranja, Vercel je puno bolje ime, prema suosnivaču Guillermu Rauchu. Vercel nastoji stvoriti sveobuhvatno rješenje za statično i Jamestack razvijanje, te nekoliko funkcija koje ne zahtijevaju resurse servera i globalni CDN…(cijeli članak)

1 Like

Čitam u jednoj grupi da će od maja drastično biti smanjen domet na sve linkove koji vode sa FB-a, te da će se masovno početi koristiti vercel linkovi. Prvi put sam čula za vercel linkove, pa rekoh da ukucam ovdje u pretragu i izbaci mi samo ovu objavu. Koristili li itko od članova Vercel?

Jel se to samo meni čini, ili se ovaj Vercel nešto skrivao do sada ispod radara. :slight_smile: … i sada kao da se osjetno počelo sve više čuti za njega.

Nisam skontao, kako se mislis na Vercel linkove. Znam da oni imaju hosting, da stoje iza Next js. Misliš da će se favorizovati ta tehnologija?!

vercel je hosting platforma … pod “vercel linkovi” se podrazumijeva da napravite vercel stranicu i podesite redirekt ka svom sajtu … preciznije receno ne redirektujete nego prikazujete sadrzaj svoje prave stranice na vercel stranici … na fb dijelite linkove te vercel stranice

opsirnije: napravite svoju vercel stranicu stranica.vercel.app i imate svoju stranicu stranica.com

objavite nesto na stranica.com/pogledajte-zadruga

vercel stranicu podesite tako da prikazuje sadrzaj sa stranica.com

kada neko ukuca stranica.vercel.app/pogledajte-zadruga prikazuje mu sadrzaj sa stranica.com/pogledajte-zadruga ali ne redirecta, ostaje na tom vercel linku

na fb dijelite vercel linkove tj. stranica.vercel.app/pogledajte-zadruga … navodno na fb veci reach ostvaruju vercel linkovi

2 Likeova

Hvala na odgovoru. Meni to generalno nema baš nikakvog smisla, ali ko će ga znati.

3 Likeova

fejsbuk banuje domene, shadowbanuje … smanjuje reach odredjenim domenama

ovako te ne moze kazniti, dijelis vercel.app domenu … nece banovati domenu koju svi koriste

1 Like

jesi ti probavao ovo i imal vajde?

neam pojma ne spamam po fbu vec 5-6 godina haha radim u nextjs-u i sef je planirao da hostamo na vercelu ali cemo ipak na heroku … pa sam malo upoznat sa tim vercelom i sa blackhat/greyhat metodama :smiley: ali u teoriji bi trebalo da radi, indijci razvaljuju … jedino ako fb odluci da kazni vercel.app domenu :smiley:

nema logike da bi to fejs dopustio…

Može te kazniti, banuje sub kao i sa blogspot i wordpress free, čak sa njima ne moraš ni spamovati.
Banuju automatski, kao free domene, ne možeš ih podijeliti. Npr. .tk, ne možeš je dijeliti ako je free, ali ako je kupiš možeš.

I kad banuje odmah obriše sve objave sa te sub…

Gleda isto, ali fazon je što ova metoda nije nikakav spam, mijenjanje domena ili normalno dijeljenje linkova, nego neko “specijalno”. Metoda je genijalna, ali je ne zna i ne može svako napraviti i uvezati sve da radi.

Najlakše je spamovati i mijenjati domene…

1 Like

na kojem principu funkcionise to “specijalno” dijeljenje?

Preko neke aplikacije i moraš imati aktivan nalog za oglašavanje.

upravu si … treba povezat vercel, github i, ako je u pitanju wp sajt, wp graphql plugin

ovaj scripta je glavna: https://drive.google.com/file/d/10QYxSMCUFpw4bOSq35GOpC_Qv9ZIv0go/view

  1. Instaliras wp graphql plugin na svom wp sajtu.
  2. U ovoj scripti gore u env local fajl upises link GraphQL API-ja svog WordPress sajta.
  3. Scriptu postavis na GitHub, taj repo deployas na Vercel.
  4. Sve sto se objavi u WP-u zbog GraphQL API-ja biti ce dostupno i na Vercelu … npr. tvoja-stranica.com/neka-stranica biti ce dostupno i na tvoja-stranica-com.vercel.app/neka-stranica
  5. Link tvoja-stranica-com.vercel.app/neka-stranica dijelis na fejsbuku kao square image (valjda preko fb ads, nemam pojma ne radim sa fbom)

valjda je tako nekako, nisam promasio