Vertikalni slide show (thumbnails) na google blog.com

Planiram pokrenuti blog na - Googleovom blogeru
Tematika je galerija slika sa tekstom ispod slike

Zanima me da li mogu uraditi slijedeće:

Neki od njihovih postojećih template
–header-
–tri stupca-
–custom html okvir-
– footer -

  • lijevi stupac bi trebao sadržavati thumbnails slika (sličice širine 150pix a visina zavisi o proporciji) i vertikalni scroll bar tako da se može vršiti izbor slika (u konačnici bi bilo slika preko 500)
  • srednji stupac sadržavao bi članak tj sliku i tekst sa opisom slike
  • desni stupac bi trebao sadržavati redom jedan ispod drugoga: search polje, banner 160x160, custom html gadget itd
  • u custom okvir bi stavio AD

Naravno cijeli web po vertikali ne bi smio biti “kobasica”. Potrebno je da se thumbnails skrolaju i da ih se vidi u svakom momentu 5-10

Ima li negdje nešto jednostavno step-by-step a da početnik može samostalno to odraditi (a da ne moram kupovati skripte)
Ima li netko iskustva i savjet.

Ako netko koristi PS (u njemu ima mogućnost izrade web gallery gdje PS sam kreira HTML stranicu i vertikalne thumbnails pa klikom na neku od sličica u desnom iFrame pojavi se veća slika)

btw: može li se cijeli ‘edit template’ na blogu zamijeniti sa vlastitim kodom. Jeli to dozvoljeno i da li bi funkcioniralo?

Može, tako i aktiviraš template koji si odabrao. Ja bih ti preporučio da uzmeš gotov (free) template koji je najbliži onom što trebaš.

1 Like

Hvala @komentar na javljanju i savjetu.
S obzirom da ovdje ima dosta iskusnih webmajstora, pitao sam prvo ovdje.
Možda ti mene nisi dobro razumio ili se ja nisam dobro izjasnio.
Ako ja kreiram u PS-u kompletnu photo gallery da li ću ja taj source kod moći implementirati na blog?

npr:
PS će kreirati nekoliko foldera, css, nekoliko stotina pages itd.
Koliko sam ja upoznat sa funkcioniranjem blogova moje mizerno znanje o tome mi ne daje previše prostora.
Dakle ako izaberem neki template, odem u edit template => edit HTML i tamo umjesto original source koda stavim npr. onaj moj source kod od index.html datoteke.
A što sa ostalim? Kako će to funkcionirati ako uopće može.
Zato tražim savjet od nekoga tko je to već radio.

Ovo je kreirano sa PS

btw: ostavio bi ja to ovako uz male preinake, ali nije responsive. :frowning:

Meni treba ovako,

Jednostavno trebao bi savjet kako kreirati ovakav izgled ispod +1 stupac s desne strane.

Još jedna stvar jee uload slika koje bi trebao uploadati na neki server ili direktno na blog. Dakle trebao bi ići jednu po jednu sliku.
Kada bi galeriju kreirao preko PS, on kreira sve linkove i ostale sitnice. Na meni ostaje samo dodati određene meta tagove što meni nije problem kroz neki TXT editor to odradiit na 500-1000 slika .
Ali to na bloggeru ne mogu tako?

Ima li tko konkretan savjet iz iskustva da je to već radio (bez uvrede ali molim savjet onih koji su tako nešto već radili, ako ih ima ovdje).

Blogger je sam po sebi jako ograničen. Mislim da ti nije najbolje rješenje za tvoj projekt.

Npr; kada radiš template za blogger zaboravi na folder i strukturu datoteka. Sve se nalazi na jednom mjestu i tu možeš koliko si već vješt i znaš zaobići probleme.

Fotografije moraš vući sa web linka ili uploadati na blogger. I tu postoji caka. Naime, do unazad godinu su fotografije sa bloga išle na tvoj G+ račun, pa si ih vidio u Photos. To su kasnije sredili, pa ti fotke ne zauzimaju prostor, ali svakako je upozorenje za moguću zbrku (ako google opet uradi neke preinake).

Imao sam dosta blogova, mijenjao template isl… ali sve su to jednostavne stvari (tekst + 1, ili 2 fotke). Ispod članka (related) te postavljanje AdSense oglasnih prostora. Dalje od toga teško da će ići.

@komentar, hvala ti na javljanju uopće i na odgovorima/savjetima
Iskreno očekivao sam više učesnika sa iskustvom s obzirom da je ovo forum na kojem učestvuju uglavnom ‘webmajstori’ tj. “stručnjaci” na ovom području IT-a.

Znam za ovo, ja sam pokazao samo primjer koji je trenutno kreiran a iz njega sam htio sve nekako ukomponirati u blog.
Ne bi se ja zezao sa blogom da je ovaj gotov primjer koji je kreirao PS responsive, a uz to bit će u konačnici oko 2100 slika. To mi je 1-3 sata posla u PS. Kada bi ovaj primjer mogao pretvoriti u responsive tada bi to postavio na moj postojeći server iako nema tematski veze s njime.

Ovako moram prijeći na blog i to je “sizifov posao prebaciti na blog”. Ma i to ne bi bio problem da mogu kreirati onako kako ja želim (druga slika u postu iznad header i footer sa tri stupca)

Ovo me sada malo zabrinjava. Ne znam koja je trenutna situacija s time i koliko prostora se tamo dobije ali meni samo slike imaju težinu od 110 MB a bit će i više. Da li Google-ov blogger ima limit sa uploadanim slikama ili prostorom koji je vezan za URL?

Pa i ovo će biti slično, muči me jedino taj scroll bar (slide show). Morat ću onda potražiti neki horizontalni scroler. Važno mi je a posjetitelj može klizačem prvo pregledati manje sličice (thumbnails) pa onda klikom na nju da mu se pojavi veća slika i uz nju još nekoliko vezanih za istu uz naravno malo teksta iznad ili ispod slika. Dakle slično tvome.

Imam ja još jednu ideju. Slike uploadati na moj server pa ih povlačiti na blogu ali opet je problem scroll bara iako bi ovo želio izbjeći postavljati na moj server jer mi povećava težinu hosting prostora).

Hvala ti još jednom, idem googlati neke druge forume gdje ću možda imati više sreće.
LP i svako dobro u Novoj 2018 sreće najviše, ako nje budeš imao tada će biti i ostaloga :slight_smile:

Nemam mogućnost da ti pošaljem PM…

Nema veze, ovako…

Ti možeš pronaći temu koja je responsive, da ima sidebar lijevo + desno. Desni te ne muči kako vidim, ali bi na lijevom da je scroll ? Jeli to baš toliko važno, ili jednostavno tu želiš da se pokazuju druge slične fotke?

Recimo ovaj: https://evently-msdesignbd.blogspot.com/

ti možeš taj widget urediti da pokazuje samo thumb bez teksta. Eh sad, ne znam uopče kako se zove opcija scroll, ali vjerujem da se može i ona dodati. NAPOMENA: Blogger kod se razlikuje od klasičnih HTML/PHP/MYSQL… Ali da se skužiti lako.

Uh ovo baš i ne bi (iz nekih iskustava mojih prijatelja oko nabavke free tema, imali su velikih problema zbog hakiranja i raznih preinaka i kasnijih problema) a da kupujem neku temu ne bi jer sama stranica neće imati neku vrijednost.
Gledao sam malo dostupne template tema na bloggeru ali nema ništa što bi mi bilo prihvatljivo u ovom momentu. Ima nekih koje ću morati prerađivati.

Da jako je važno. Lijevi stupac bi sadržavao thumbnails sličice (koje su unikatne). Pomoću skrolera posjetitelj lako može pregledati 2000 sličica u lijevom stupcu. (i ovdje se dvoumim je li to puno sličica cca 65x75pix, da se učitavaju u browser ili se učitavaju tek nakon pomicanja skrolera)

Kada posjetitelj naiđe na onu koju želi vidjeti klikne na nju i u srednjem stupcu (article) mu se pokaže ista slika ali uvećana i neki opis slike). Desni stupac je samo tu radi search i eventualno koji ADS itd…
Ove male sličice thumbnails neće sadržavati nikakav tekst (vidi drugu sliku u postu iznad).
Naišao sam na ovaj tutorijal za blogger ( LINK ) koji ima dvije verzije

  1. Horizontalni skrol iznad article (style1 demo)
  2. vertikalni skrol (style2 demo)

Probat ću na blogu (koji još nisam otvorio baš iz razloga ovakvih problema) pa ću ići nešto probati a možda uspijem nešto uraditi da budu jedna ispod druge. Ali tada moram razmisliti kako i što ću sa slikama (sveukupno slika za sada je 2654 ‘1327 thumbnails + 1327 images’.

S obzirom da ću otvoriti blog za tu svrhu i isprobati kako će to raditi (ako ne obrisat ću ga, to mi je najlakše i najjeftinije osim malo uloženog vremena imam jedno pitanje oko adrese/naziva bloga)

Što bi bilo najbolje i najprihvatljivije kao naziv (mislim zbog razdvajanja riječi)? Što Tražilice bolje prihvaćaju i rangiraju. Recimo ja sada imam ovaj blog (i neki kažu da nisam dobro odradio naziv za URL adresu.

  • https:// prva-druga-treca.blogspot. com
    ili
  • https:// prvadrugatreca.blogspot. com

LP Ivan

Vidim da nema “webmajstora” koji bi bili zainteresirani za daljnju raspravu pa molim admina/moda, može LOCK (što se mene tiče).

btw: @komentar hvala ti uopće na javljanju i savjetima

Nema problema. Da znam nešto malo više napisao bih. Ovako i ja iz glave što mi je ostalo i što mislim da bi moglo biti…

Dobar je blogger ali za blog kao takav. Nije za projekte koji traže bilo kakvo posebno rješenje

Hahahahahah marija pejcinovic buric ?