VIDEO NADZOR - Preporuka

Pozdrav ekipa,
Kao šta sam naslov kaže treba mi neka preporuka za video nadzor.

Namjeravam postaviti kameru u ulaznom hodniku (unutrašnja ugradnja).
Svijetlo u hodniku se pali preko senzora pokreta pa pretpostavljam da mi ne treba IR kamera… (ugradio bi 1 ili dvije kamere).

Treba mi preporuka za neki kit sustav, gdje bi bilo sve ukljicemo… od kamere, kabela , snimaca,…

O snimacima nemam pojima… dali treba paziti na nešto prilikom kupovine snimaca?

I zamima me sljedece… ako ja sam namontiram kameru i u slucaju provale i ako kamera snimi provalnika dali ce ta snimka poslužiti kao dokazni materijal na sudu ili ne?

vidio sam na ebay-u ima brdo tih kamera za malu lovu dok kod nas ovlastene firme dobro naplacuju… to mi je jedini razlog zasto bi se sam upustio u instalaciju nadzora… nadam se da je netko od vas imao iskustva s tim kamerama…

Snimka ne moze biti dokaz na sudu ako nije postavljena od ovlastene firme.

Nesluzbeno policajac mi je reko kad bi imali takvu sliku ili video te kad bi se osumljicenom prikazala slika … da bi najvjerojatnije doslo do priznanja kaznenog dijela i prije suda…

Mi bi svejedno postavili kameru i naljepili naljepnice da je objekt pod video nadzorom… mozda i to odvrati eventualnog novog pocinitelja…

I meni treba da neko preporuci neke dobre kamere koje daju vrhunsku sliku moze i sa DVR ili sa karticom za racunar sve jedno, samo nek neko mu odgovori na temu. Ako ko ima iskustva i sa ovim sto se prodaje na Aliexpress nek isto napise bio bih zahvalan.

Neznam iz koje si drzave ali moras procitati zakon o snimanju. Morao bi negdje naznaciti da je objekt pod video nadzorom i vrlo vjerojatno jos nesto, nisam siguran za nase zakone. Odnosno dati do znanja osobama koje snimas, da ih snimas.

i HR sam…
te naljepnice sa upozorenjem sam mislio staviti…

još mi treba preporuka za kameru i snimac … da ne kupim neko smece iz kine koje nece dobro raditi…
valjda netko ima takav nadzor pa da podijeli svoje iskustvo ? :slight_smile:

Mi smo imali kameru u zgradi koja je postavljena cim se zgrada gradila(prije 6 godina) i svi smo imali pristup preko tva. Nakon 2 mjeseca je uklonjena jer nije bila postavljena od ovlastene firme, glupost…

Neznam dal ti se da zezat ali mozes dobru stvar slozit sa Raspbery pi i kamerom il arduino i kamera za male pare a opet i naucis uz put :slight_smile:

[quote=“sproject, post:1, topic:32139, full:true”]
vidio sam na ebay-u ima brdo tih kamera za malu lovu[/quote]

znaš što ćeš na takvim kamerama viditi? provalnika kako provaljuje i krade 1 metar ispred kamere, a da nećeš na snimci moć prepoznat je li muško ili žensko, a kamoli kako izgleda
Ako je noć i mrak (a logično je da će se provalnik odlučiti na provalu u takvim uvjetima prije nego usred bijela dana), onda na takvoj kameri nećeš prepoznat niti je li hodnikom šeta čovjek ili ovca.

Ako nećeš potrošiti malo više na sustav video nadzora, onda radije nemoj ništa kupovat jer s jeftinim neupotrebljivim kamerama samo bacaš novac nemaš baš nikakve koristi. Moja preporuka je da gledaš IP kamere s minimalno 3 Mpx, a od takvih jeftinijih (a da valjaju) imaš Edimax i HiKVision. Osim kamera treba ti snimač za njih i tvrdi diskovi (što ih više staviš i s većim kapacitetom to ćeš više dana unatrag imat snimljeno). S ovakvim kamerama sve možeš gledat preko interneta, na kompjutoru i mobitelu. Naravno trebaš i UTP kabele da ih sve pospojiš (što je bolja varijanta kada tek radiš interijer) ili uzmeš varijante bežične kamere (što je bolja varijanta samo ako ne želiš bušit zidove i postavljat kanalice po njima, zbog kabela)

A da bi ti snimka vrijedila na sudu, sustav video nadzora mora ugraditi ovlaštena firma za ugradnju nadzora i moraš imat dokumentaciju o tome. I naravno naljepnicu na ulazu gdje piše da je prostor pod video nadzorom. Ako se radi o stanu/zgradi i ako misliš montirati kameru u hodniku trebaš imati pismenu suglasnost ostalih stanara da se slažu s time da snimaš njihov hodnik.

1 Like

Neznam koji ti ej budget, ali za 100$ ili tu negdje mozes kupiti dobru kameru. A ako te zanimaju ilegalne kamere mozes si nabaviti spy camere. Kamere koje se sakriju i http://www.spygismo.com/spy-cameras/ i snimas skriven. No to ti ne vrijedi na sudu i ako te otkriju da ilegalno snimas mozes imati problema s zakonom. No opet neznam kakav je zakon u drzavi. A opet imas tih spy camera koje je gotovo nemoguce otkriti.

Montirao bi u ulaznom hodniku u zgradu. Kao sta kaze @Goertosing trazit cemo potpis svih stanara… vjerujem da ce svi potpisati jer smo nedavno imali provalu u zgradu i susjedu je ukradena motorna pila stillovka :slight_smile:

Buđet je cca 1500-2000kn. Nebi stavio spy kameru… stavili bi bas na sredini hodnika da se vidi i naljepnice na ulaz pa mozda odbijemo kleptomane…

Šta kažete na nešto ovako od GBP 214.99 ?
http://www.ebay.com/itm/HIKVISION-DVR-CCTV-1080P-CAMERAS-HD-TVI-HDTVI-KIT-SYSTEM-HIGH-DEFINITION-UK-DOME-/162113234041?var=&hash=item25beb3a479:m:mfYV7Ilfg1viFrM8ufDKUtg

Nisam uspio naci, ali ja bi ti preporucio kameru koja se pali i snima samo akd vidi ljude. Znaci da ti ne snima cjelu noc bezveze. Jer ti se disk moze jako brzo puniti pa ce onda netko to morati odrzavati, brisati i puno posla. Ovako da snima samo kad vidi ljude moze radit sama mozda i mjesecima.

EDIT:
Koliko kosta da montiraju ovi iz video nadzornih firmi?

Taj dio radi aplikacija na snimacu. Moze se izvesti i sa bezveze webkamerom. Kvaliteta snimke je uvjetovana naravno kamerom…

To se lako moze slozit sa RPI kamerom i senzorima ili arduino i senzorima… i rrcimo zavrti se server na NodeJs i sa websocketom imate sve up to date

Jedino tako i rade te vrste kamera. Osim šro se pale kada netko prođe pored njih, tako se i gase ako nema nikoga na vidiku neko vrijeme. Tako da i nema “bezveze” filma. Pa tko bi pregledavao sate, dane materijala gdje nema ništa? :wink:
Sve je ovo uvjetovano i podešava se softwareski. :blush:

Zgrada je dobila neku ponudu od 6.000kn … neznam tocno koje su kamere i snimac ukljuceni u tu ponudu…
Kućopazitelj zgrade me zamolio da istrazim ako možemo nesto sklepat do 2.000kn, a da opet bude efikasno…

za cca 1000 kn imaš komplet u Metrou, ali kao što sam već napisao, kamere takve kvalitete su beskorisne.

ne mogu otvoriti link, ali računaj da na te cijene plaćaš carinu + špediciju + porez, a onda za takvu ukupnu cijenu možeš i u HR kupit.

na IP sustavu snimač dok snima video na vremenskoj crti prikazuje kretanja, pa se vidi točno kada je sve statično a kada se netko/nešto kreće, pa nije potrebno pregledavati sve nego se može gledati samo taj dio gdje je bilo pokreta. Može se u opcijama namjestiti da ne sprema snimke gdje nema pokreta ali to i nije baš pametno. A i to pregledavanje se ne gleda 0-24 nego se na vremenskoj crti odabere točan trenutak koji se želi gledati pa to i nije problem.

Također nitko ne treba ništa brisati jer snimač snima uvijek bez prestanka i presnimava preko starih podataka, tako da uvijek je na disku spremljeno zadnjih recimo mjesec-dva-tri (ovisno o veličini/rezoluciji i kapacitetu diskova)

Zasto spedicija na kamere? Jel nije porez na elektroniku 0%?

A jeli trebas nekoga da odradi papire i prema drzavi dokaze da je rijec o uvozu robe po toj i toj stopi PDV-a i naglasi posebnu carinsku tarifu (mogucu povlasticu)? Pricam o situaciji da je rijec o vrijednosti robe koja mora proci kroz sustav… Ne o 50$ narucene opreme preko interneta na kucnu adresu…